Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Acum… Baietii destepti se muta la subsol!Dupa ce, o perioada indelungata, Romania (ma rog, conducatorii ei) s-a (s-au) straduit din rasputeri sa-si distruga mineritul si exploatarea subsolului, iata ca intram in epoca marilor descoperiri. Si anume ca subsolul patriei e plin de bogatii. Va mai amintiti ce spunea, candva, marele poet Octavian Goga?: "Muntii nostri aur poarta", dar adauga o situatie si, in prezent, neschimbata: "Noi umblam din poarta-n poarta".
Pornind de la adevarul invocat de Goga, ce constatam la multi ani de atunci? Ca, dupa ’89, minele de aur au fost inchise, lasand in urma lor halde si lacuri cianozate. Gura Barza, Brad, dar si altele din Apuseni-Abrud, Rosia Montana, precum si multe localitati din Maramures au decazut.
Or, pe acest fond de degradare, unele proiecte aurifere (si nu numai) au fost aduse in actualitate: exploatarea cuprului, a uraniului, a gazelor de sist si nu numai. S-au pus la cale un pachet de mari afaceri de exploatare a resurselor minerale din subsol – minereuri si hidrocarburi. Pe langa controversatul proiect Rosia Montana sunt in diferite faze si alte proiecte de exploatare a unor mine inchise de aur. Se vehiculeaza, de asemenea, recuperari de metale pretioase din haldele de la Baia Mare, cuprul de la Rosia Poieni.
In concluzie, o serie de proiecte industriale in minerit sunt puse pe tapet. Cu o precizare: majoritatea apartin capitalului strain si anunta profituri importante. Acum, baietii destepti, care au facut averi uriase in Romania ultimilor ani, se muta pentru urmatorul deceniu la subsol! Ce castiga Romania? Vom vedea. Caci – vorba poetului – "Muntii nostri aur poarta…"
De la criza la… recesiune si… viceversa…
Criza se incheie, odata cu… incompetenta!
Expertii in economie ne spun (sa le-o spuna celor care au "franele" puterii!) ca Romania nu va iesi din criza, in 2012, iar romanii vor fi nevoiti "sa stranga cureaua". Doar ei? Asa se pare! Nu intamplator au aparut demonstratiile din Bucuresti si din alte orase mari din tara.
Ce cred analistii ca sta la baza asertiunii precum ca… incompetenta este cauza crizei? In primul rand, derapajul cheltuielilor bugetare, celelalte fiind riscuri mult mai neinsemnate. Ei ofera si solutii. Sa inteleaga (cei de la putere!) ca zugravitul bisericilor si construirea de sali de sport in sate foarte sarace nu reprezinta prioritati, aratand ca banii publici sunt folositi de cine are tocuri mai inalte sau voci mai ridicate. Oare la cine se refera? Ghici, ghicitoarea mea? Fapt este ca specialistii in finante si economie ne atrag atentia ca fiecare ban public trebuie cheltuit in mod chibzuit, cu responsabilitate fata de toata populatia Romaniei. Cum insa cei care "invartesc" banii publici nu suntem noi, platitorii de taxe si cei  care pe strada, in aceste zile, ii huiduie spunandu-le: "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati!" – lor li se adreseaza apelul la "chibzuinta!".
P.S. Liderul USL, Victor Ponta, a declarat recent ca, incepand de la 1 aprilie, Romania este, oficial, in recesiune, dupa doua trimestre consecutive cu scadere economica. A fost 1 aprilie, as fi preferat sa fie o gluma. Dar nu este deloc gluma, este o realitate trista, care nu ne-a permis sa facem foarte multe glume de 1 aprilie. Trist!

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page