Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PATIMILE SI ÎNVIEREA DOMNULUI DUPA PROFETIILE MESIANICE
de Preot Aurel Sas

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7, 14)
„Un glas striga: „In pustiu gatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru.” (Isaia 40, 3)
„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei.” (Zaharia 9, 9)
„Ca, iata, ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi predat arhiereilor si carturarilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor.” (Marcu 10, 33)    
„Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus.” (Marcu 16, 6).


(Continuare din editia precedenta)

Poporul L-a urmat pe Iisus, am putea spune, aproape in totalitate, dupa afirmatia liderilor de la intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, cand au zis: „Deci fariseii ziceau intre ei: Vedeti, ca nimic nu foloseste! Iata, lumea s-a dus dupa El” (Ioan 12, 19). Istoria sta ca marturie ca marii lideri ai timpurilor istorice dintotdeauna, care erau in conduceri, nu au fost deschisi si luminati sa primeasca noul si astfel au sacrificat personalitati mari, care ar fi adus in viata popoarelor un viitor de renastere. Liderii negativi in istorie au pervertit popoarele si le-au condus pe drumuri intunecate, cum se intampla si azi, ca sa mearga in viata fara Dumnezeu.

Au luat pietre sa arunce asupra Lui! (Ioan 8, 59)
„Deci au luat pietre ca sa arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit si a iesit din templu si, trecand prin mijlocul lor, S-a dus! (Ioan 8, 59). De ce au luat iudeii pietre sa arunce dupa Iisus? Sa ascultam raspunsul Scripturii: „Deci au zis Iudeii catre El: Inca nu ai cincizeci de ani si l-ai vazut pe Avraam? Iisus le-a zis: Adevarat, adevarat zic voua: Eu sunt mai inainte de Avraam.” (Ioan 8, 57-59).  Apoi, au luat pietre sa arunce dupa El, dar Domnul Iisus a plecat printre ei, lasandu-i morti in pacatele lor si in ratacire si in necunoasterea Scripturilor si a puterii lui Dumnezeu (Matei 22, 29). Astfel, putem vedea cu cata greutate si risc a savarsit Mantuitorul Hristos lucrarea de mantuire a celor ce au crezut in El, culminand cu rastignirea de pe Golgota.

Va fi tradat de un prieten! (Psalm 40, 9; Luca 22,47-48)
„Chiar omul cu care eram in pace, in care am nadajduit, care a mancat painea Mea, a ridicat impotriva Mea calcaiul” (Psalm 40, 9). In prezentarea vanzarii lui Iisus, din partea lui Iuda, toti Evanghelistii descriu adeverirea proorociei. Iata ce zice Sf. Luca: „si vorbind El, iata o multime si cel ce se numea Iuda, unul dintre cei doisprezece, venea in fruntea lor. Si el s-a apropiat de Iisus, ca sa-L sarute. Iar Iisus i-a zis: Iuda, cu o sarutare vinzi tu pe Fiul Omului?” (Luca 22, 47-48).
Ce putem vedea? Spre surprindere, putem vedea ca toate cele ce aveau sa se intample in viata lui Mesia Hristos Iisus au fost vestite de Dumnezeu prin proorocii Sai, cu mult inainte de venirea Lui. Astfel, toate dovedesc ca Iisus Hristos este Mesia Cel fagaduit de Dumnezeu spre salvarea omenirii din moartea pacatelor. Deci, Iisus nu este numai o mare personalitate istorica, cum Il recunosc unii din mai marii vremurilor, ca si astazi, ci Iisus Hristos este Mesia Cel fagaduit de Dumnezeu spre salvarea lumii.

Va fi vandut pentru treizeci de arginti! (Zaharia 11, 12; Matei 26,14-16)
„Si le-a zis: Daca socotiti cu cale, dati-Mi simbria, iar daca nu, sa nu Mi-o platiti. Si mi-au cantarit simbria Mea treizeci de arginti” (Zaharia 11, 12). Iata cum gasim adeverirea acestei proorocii, prezentata la Matei: „Atunci unul din cei doisprezece, cel numit Iuda Iscarioteanul, ducandu-se la arhierei, A zis: Ce voiti sa-mi dati si eu Il voi da in mainile voastre? Iar ei s-au invoit cu el la treizeci de arginti. Si de atunci cauta prilej potrivit ca sa-L dea in mainile lor” (Matei 26, 14-16).
Si tot prin Zaharia proorocul, Dumnezeu vesteste ce se va intampla apoi, cu cei treizeci de arginti, cand a zis: „Atunci a grait Domnul catre mine: „Arunca-l olarului pretul acela cu care Eu am fost pretuit de ei. Si am luat cei treizeci de arginti si i-am aruncat in vistieria templului Domnului, pentru olar.” (Zaharia 11, 13).
Dupa ce Iuda a vazut ca Iisus a fost arestat si condamnat la moarte, s-a intors la arhierei si le-a inapoiat argintii, zicandu-le: „... Am gresit, vanzand sange nevinovat. Ei i-au zis: ce ne priveste pe noi? Tu vei vedea. Si el aruncand argintii in templu, a plecat si, ducandu-se, s-a spanzurat. Iar arhiereii, luand banii, au zis: Nu se cuvine sa-i punem in vistieria templului, deoarece sunt pret de sange. Si tinand ei sfat au cumparat cu ei Tarina Olarului, pentru ingroparea strainilor. Pentru aceea s-a numit Tarina aceea: Tarina Sangelui, pana in ziua de astazi. Atunci s-a implinit cuvantul spus de Ieremia proorocul, care zice: si au luat cei treizeci de arginti, pretul Celui pretuit, pe care L-au pretuit fiii lui Israel. Si i-au dat pe Tarina Olarului, dupa cum mi-a spus mie Domnul” (Matei 27, 4-10). Asa poate omul vedea atotprestiinta lui Dumnezeu pentru istoria prezentului si viitorului omenirii. Din faptul ca Iuda s-a dus si s-a spanzurat se poate vedea soarta trista a tradatorilor in istorie!

Va aseza Jertfa cea de-a pururi (Sf. Liturghie) (Daniel 12, 11; Matei 26,26-28)
Milostivul Dumnezeu vesteste omenirea, prin proorocul Daniel, despre Jertfa cea de-a pururi (Sf. Liturghie) prin Scriptura care zice: „Si din vremea cand va inceta jertfa cea de-a pururi si va incepe uraciunea pustiirii vor fi 1290 de zile” (Daniel 12, 11). Aceasta proorocie despre asezarea Jertfei celei de-a pururi s-a implinit in Joia Mare, cand Mesia Hristos Iisus a savarsit Cina cea de Taina, zicand: „Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, Ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei 26, 26-28). Apoi, Mesia Hristos Iisus a zis Apostolilor: „Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea” (Luca 22, 19), porunca in care consta continuarea savarsirii Sf. Liturghii.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page