Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Portocala mecanica s-a stricat


 

Se rupe lantul de iubire in coalitia aflata la putere. Primul pas l-a facut Elena Udrea anuntand liste de candidati separate pentru Bucuresti. Asadar, in lupta pentru primaria capitalei vom avea parte de “file de poveste” cu Silviu Prigoana si a sa Bahmuteanca, un never ending story cu iz de mahala, divorturi si picior de lemn. Lovit peste nas de vuittonul blondei de la Golden Blitz, primarul sectorului 2 Neculai Ontanu si-a recapatat ca prin farmec toate simturile pierdute dupa trecerea la UNPR. Constatand ca partenerii de guvernare sunt vinovati de saracirea populatiei, Ontanu ameninta cu desfacerea protocolului si declara pompos ca partidul generalilor nu este o remorca a PDL. Dar ce sa fie oare UNPR ? Garantul guvernului M.R. Ungureanu a carui unica misiune este sa acopere tunurile trase de pedelisti pe ultima suta de metri – privatizarea Cupru Min si afacerea Rosia Montana.
A crapat stratul superficial care tinea portocala mecanica unita, intr-o singura bucata, pe Aleea Modrogan. Putregaiul coruptiei si al crimei organizate a iesit la suprafata. Se lasa cu arestari in randul sponsorilor de baza ai partidului de guvernamant si, deocamdata, sunt ridicati sau cercetati doar pionii marilor afaceri de coruptie (Solomon, Banias, Boldea) si fluturati in mass-media ca niste stegulete rosii. Nimic altceva decat o strategie de fidelizare (prin intimidare) a liderilor portocalii din planul doi, care au de gand sa paraseasca corabia. Pedelistii, care defilau victoriosi pana mai ieri intr-un fel de dans al pinguinului sub conducerea genialului comandant de nava Basescu,  incep sa dea semne de razvratire. Se fac auzite tot mai mult vocile nemultumitilor. Prea tarziu. Partidul de guvernamant da semne de oboseala si-l scapa printre degete pe Sorin Frunzaverde, unul dintre pilonii de rezistenta ai struto-camilei PDL. Si odata cu el, latifundiarul politic Emil Boc pierde feuda Carasului. Aproape 40 de primari au trecut de pe Titanic direct in barca liberala, tragand dupa ei electoratul de dreapta. Ii urmeaza Darius Valcov de la Slatina si Piedone de la sectorul 4.
Cei care vorbesc despre tradare, uita ca istoria se repeta. De-a lungul anilor portocala mecanica hranindu-se cu formatiuni rupte din toate celelate partide: PLD-ul lui Stolojean, UNPR-ul lui Oprea (generalul de izmene racoland toti deputatii si senatorii opozitiei cu dosare penale) si chiar ce a mai ramas din PNTCD la pachet cu asociatia lui Doru Maries (acestuia din urma, Traian Basescu promitandu-i in toamna anului trecut conducerea Parchetului General daca reuseste sa-si faca partid).
Demisiile unor figuri marcante din PDL vor continua pe masura ce se apropie alegerile si nu au neaparat o conotatie negativa. Se poate invata si din infrangeri. Reformistii, daca acestia exista, trebuie sa inteleaga ca portocala mecanica nu mai poate functiona in formula actuala, fiindca nu este indeajuns sa schimbi doar culoarea sau sigla unui partid, ci si naravul conducatorilor sai.  

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page