Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM - ILIE "NICU" DAYA

Cu nesfarsita tristete anuntam trecerea in nefiinta a bunicului, cumnatului si unchiului nostru, neuitatul Ilie "Nicu" Daya, care ne-a parasit in dimineata zilei de 28 martie, 2012, la aproape 90 de ani de viata! Pe toti cei care l-au cunoscut in cei 50 de ani petrecuti in America ii rugam sa se alature rugilor noastre pentru sufletul sau inaltat la cer luni, 9 aprilie, cu incepere de la ora 7:00 pm, cu ocazia slujbei de Saracusta, si apoi marti, 10 aprilie, cu incepere de la ora 11:00 am, pentru slujba de inhumare, ambele functiuni desfasurandu-se la Cimitirul Hollywood Forever, 6000 Santa Monica Boulevard,  Los Angeles, CA 90038. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Nepotii Eric, Grania, Rafi si Armen.
 
 
 
In zorii zilei de 28 martie, Dumnezeu l-a chemat la El pe cel ale carui ultime cinci decenii au fost strans legate de comunitatea romaneasca din Los Angeles, cu aplombul, integritatea si veselia cu care Ilie Daya va ramane vesnic in memoria tuturor celor care l-au cunoscut.
S-a nascut pe 3 octombrie, 1922, in Romania, in comuna Scrada, judetul Gorj, unde a absolvit cursurile primare si dobandit porecla de "Nicu", pe care a adoptat-o ca nume propriu pentru tot restul vietii. Dupa stagiul militar si o serie de slujbe in diverse localitati din tara, s-a stabilit in Bucuresti unde a lucrat ca designer la o fabrica de textile. Aici s-a casatorit cu Didina, una dintre cele sapte fete ale familiei chiaburilor Chiroiu, din Buzau, si, curand dupa aceea, a adus pe lume o fetita, Carmen Tatiana, in 1951. Cea care a fost nasa de casatorie a cuplului Daya, precum si cea care le-a botezat fetita, Tatiana Calugarita, sora Didinei, inca isi mai deapana fuiorul vietii in Los Angeles, acum aflata in cel de-al 92-lea an de viata.
 
Spirit intreprinzator si niciodata impacat cu politica comunista din Romania acelor ani, Nicu Daya si-a convins familia si impreuna au emigrat toti trei din Romania in 1963. Dupa un stagiu de un an in Beirut au ajuns la New York, si, dupa cateva saptamani, s-au stabilit in Los Angeles. In cativa ani si-au stabilit un business de catering pe care l-au avut pana aproape de pensie. Starns atasati de cultura si spiritualitatea romaneasca, familia Daya a fost deosebit de activa in randul comunitatii romanesti, atat la diversele parohii locale, in special la biserica Sfanta Treime, cat si in cadrul societatii culturale Viitorul Roman. A sponsorat si ajutat numeroase familii sa ajunga in Statele Unite si era nelipsit la toate sarbatorile laice sau religioase romanesti.
 
Fiica Carmen, i-a daruit un nepot, pe Eric, actualmente medic veterinar si antreprenor, care, impreuna cu sotia Grania, i-a oferit bucuria a doi stranepoti, Rafi si Armen. Din pacate, viata l-a insingurat prea de timpuriu pe Ilie "Nicu" Daya, care a avut de infruntat ultimile doua decenii vaduvit atat de sotia Didina, care l-a parasit in 1994, cat si de fiica Carmen, de care s-a despartit in 2004, amandoua fiind victimele cancerului.
 
Memoria acestei familii Daya, acum disparute, va dainui in sufletele noastre pentru totdeauna, reprezentand modelul realizarii visului american, atat timp cat va exista speranta, munca si determinarea fiecarui roman de a-si croi o viata noua si buna pe acest pamant american binecuvantat!
 
Nicu Daya nu a precupetit nici o cupa de vin pentru a sarbatori viata aleasa, in pofida temperarilor Didinei, a carei lamentare "Nu mai bea, Nicule" a ajuns dictonul comunitatii, cuvintele ramanand gravate-n timp chiar pe crucea monumentului funerar ridicat deasupra lor, la Hollywood Forever Cemetery, din Los Angeles.
 
Nicu Daya se afla acum la festinul celor drepti alaturi de fiica si sotia lui, sorbind cupa dupa cupa din nectarul eternitatii. Iar noi vom inchina marti, 10 aprilie, dupa inhumarea sa, un pahar de vin rosu in memoria unchiului, cumnatului, bunicului si strabunicului nostru Ilie "Nicu" Daya.
 
Cristian, Ana si Tatiana Calugarita.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page