Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

E.Tomac:Românii din R.Moldova si Serbia beneficiaza de cele mai multe fonduri pentru promovarea valorilor românesti


Bucuresti, 4 apr /Agerpres/ - Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca romanii din Republica Moldova si cei din Serbia beneficiaza de cea mai mare parte din fondurile alocate de Departamentul Romanilor de Pretutindeni (DRP) promovarii valorilor culturii romanesti.
'Noi (DRP - n.r.) avem o colaborare foarte stransa cu majoritatea comunitatilor romanesti din valea Timocului, dar si din restul Serbiei, inclusiv cu organizatiile romanesti din Voivodina. Dupa proiectele culturale si educationale pe care DRP le sustine in Republica Moldova, urmatoarea comunicate care beneficiaza de cele mai multe fonduri din partea Guvernului Romaniei este cea a romanilor din Serbia', a spus secretarul de stat.
Eugen Tomac a explicat ca prioritate pentru Departamentul Romanilor de Pretutindeni au proiectele culturale, educationale, precum si cele spirituale.
Acesta a precizat ca proiectele care sunt aprobate si finantate de DRP sunt evaluate dupa criterii bine stabilite, ce pot fi studiate in Ghidul finantarii care este publicat pe site-ul institutiei.
'Faptul ca un proiect nu a fost aprobat sau ca mai multe proiecte nu s-au calificat in aceasta sesiune de finantare nu inseamna ca sprijinul sau atentia pe care Guvernul le acorda comunitatilor de romani sunt mai mici sau nesemnificative. Exista o serie de criterii dupa care sunt finantate proiectele. Proiectele care nu contin toate elementele din ghidul de finantare sunt respinse automat. Acesta este motivul pentru care foarte multi beneficiari nu se califica in sesiunea de finantare. Pe site-ul DRP exista publicat ghidul de finantare, precum si criteriile exacte pentru fiecare categorie de proiect. Proiectele culturale sunt sustinute in proportie de 45.000 RON suma maxima, iar proiectele media sunt sustinute cu sume maxime de 90.000 RON. Exista si proiecte ce pot fi finantate integral, daca sunt bine fundamentate si se justifica marirea cuantumului, dar acestea sunt foarte putine si e vorba de constructii de biserici, in special', a mai spus Tomac.
Intrebat cum comenteaza afirmatiile presedintelui Centrului Cultural Informativ al Romanilor (CCIR) din Brestovat, Bojan Barbuta, potrivit carora 'politica de repartizare a fondurilor banesti destinate romanilor din Serbia de nord-est de catre DRP trebuie revizuita', Eugen Tomac a replicat ca 'fiecare este liber sa isi exprime punctul sau de vedere'.
'In legatura cu declaratiile domnului Barbuta, pot sa spun ca dumnealui a fost beneficiarul unor programe ale DRP in cursul anului trecut', a adaugat secretarul de stat.
Bojan Barbuta a sustinut marti ca 'Bucurestiul trebuie sa aprobe pentru finantare numai proiectele acelor entitati culturale interesate de promovarea romanismului si a valorilor culturale etnice si sa dovedeasca exigenta fata de modul in care se cheltuie banii acordati'.
'Sunt manifestari finantate de DRP care nu influenteaza cu nimic viata cultural-spirituala a romanilor din Timoc, Morava si sudul Dunarii. De aceea consider ca ar trebui schimbat procedeu de selectare a proiectelor aprobate pentru subventionare', a precizat Barbuta. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page