Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un sat de romi din România s-a mutat într-un cartier din Berlin


Berlin, 3 apr /Agerpres/ - Un sat de romi din Romania s-a mutat, in buna parte, in cartierul berlinez Neukölln, informeaza saptamanalul Der Spiegel, preluat de Deutsche Welle.
Der Spiegel releva ca 700 de romi ai comunitatii crestine penticostale din satul Fantanele, situat la aproximativ 35 de km de Bucuresti, traiesc deja in Berlin. Cam 500 dintre acestia s-au instalat intr-un complex de locuinte din Harzer Strasse. La aceasta adresa din cartierul berlinez cu cea mai mare pondere de straini, pe o suprafata de 7500 de metri patrati, s-a constituit un al doilea sat Fantanele.
In Biserica Penticostala din Fantanele, Romania, cei ramasi inca acasa se roaga pentru familiile lor din Germania si pentru cancelara Angela Merkel, mai scrie Der Spiegel. "Angela, esti mama Europei, te iubim", spune cu entuziasm unul dintre sateni, pentru ca Merkel ii primeste pe romi in Germania, spre deosebire de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care ii expulzeaza.
Locuitorii din Fantanele spera sa duca o viata mai buna in "paradis", cum numesc cartierul berlinez Neukölln, de altfel cel mai sarac din intreaga Germanie, dupa cum subliniaza autorul articolului cu titlul semnificativ "Paradisul Neukölln".
Publicatia germana dezvaluie si cum a inceput totul. Un tanar german, Volker P., originar din Saxonia, astazi in varsta de 35 de ani, a sosit la Berlin in cautare de lucru. Pana la urma a ajuns sa traiasca din ajutorul social, asa-numitul Hartz IV. La Berlin a cunsocut un barbat din Fantanele si, vizitand satul, s-a indragostit de sora acestuia, pe care a luat-o de nevasta. Dupa aceea au inceput sa soseasca la Berlin, rand pe rand, rude ale sotiei - parinti, frati, surori, cumnati, veri si verisoare - dar si vecini sau prieteni din Fantanele. Volker P. cunostea legislatia in vigoare si i-a ajutat pe noii veniti. Pentru a putea obtine drept de sedere permanent, acestia si-au deschis o afacere. Si pentru ca banii nu ajungeau pentru traiul zilnic, a intervenit statul social german. Hartz IV si alocatia pentru copii, deloc nesemnificativa daca ne gandim ca multi dintre noii veniti au 10 copii sau mai multi, le ofera un trai mai bun decat aveau in Romania, desi, aminteste Der Spiegel, unii duc dorul animalelor pe care le cresteau la Fantanele sau a gradinilor din jurul casei.
Totusi, povestirile celor sositi in Germania ii determina si pe cei ramasi acasa sa-si faca bagajele si sa porneasca la drum pentru a ajunge si ei in "paradis". Din 2007, de la aderarea Romaniei la UE, si pana astazi, mai arata Der Spiegel, numarul cetatenilor romani stabiliti in Germnaia aproape s-a dublat.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page