Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O decizie salutara si morala: demisia presedintelui Pal SchmittDemisia de azi a presedintelui Ungariei ma face sa gandesc din nou la faptul ca a noastra clasa politica din Romania (nu romaneasca) inca nu a invatat regulile jocului democratic european si nici nu este in congruenta cu spiritul national si moral de sorginta crestin-ortodoxa. Presedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat, pe fondul scandalului privind retragerea titlului de doctor. "In situatia actuala, persoana presedintelui creeaza diviziuni din cauza cazului plagiatului si, in acest caz, imi inchei activitatea de presedinte”, a declarat Schmitt in Parlament. Schmitt, in varsta de 69 de ani, argumentase pana acum ca acuzatiile de plagiat care il vizeaza nu au nicio legatura cu activitatea sa de presedinte. Joia trecuta, titlul sau de doctor fusese retras pe fondul acuzatiilor de plagiat. La finele lunii ianuarie, circa 5000 de unguri au cerut la Budapesta demisia presedintelui, pe fondul acuzatiilor de plagiat. Senatul Universitatii Semmelweis a decis joi sa ii retraga titlul de doctor presedintelui ungar Pal Schmitt, pe care acesta l-a obtinut in 1992, relateaza MTI. Anterior, membri ai consiliului pentru studii universitare de doctorat al Universitatii Semmelweis au propus retragerea titlului de doctor acordat presedintelui Pal Schmitt, in legatura cu acuzatiile potrivit carora acesta a plagiat parti din teza sa de doctorat. Site-ul saptamanalul ungar HVG a prezentat acuzatiile de plagiat in ianuarie, iar in februarie a fost creata o comisie de investiagatie pentru a examina teza de 215 pagini intitulata “O analiza a programului Jocurilor Olimpice Moderne”. Schmitt a fost acuzat ca a copiat partial sau integral 180 de pagini din lucrare, informeaza Mediafax.
La noi in tara, inca presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, care apare pe internet ca doctor in filosofie al Universitatii Bucuresti si care a primit recent titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, a ramas fara doctoratul virtual dupa ce Institutul de Studii Avansate din Berlin i-a retras de pe site titulatura fantasmagorica, in urma dezvaluirilor Roncea.ro. Vedeti in Romania cumva pe presedintele Traian Basescu sau in trecut pe Ion Iliescu sa-si dea demisia pentru o chestiune de moralitate si principii. La noi s-a evaporat o flota comerciala intreaga si nu a raspuns chiar nimeni, iar pentru cei 1000 de morti la revolutie nu a fost condamnat initiatorul macelului din 22 decembrie 1989, tov. Ion Iliescu. In Ungaria, Polonia, Cehia, Albania, Tarile Baltice, fosta DDR chiar si in Serbia sau Croatia nu mai exista la putere membrii ai fostelor guverne comuniste. In tara noastra fostul director general, cu rang de subsecretar de stat in ultimul guvern comunist Dascalescu este presedintele Romaniei, iar fostul aparatcik kgb-ist Ion Iliescu a condus direct tara 12 ani. In toate tarile fost-comuniste din UE s-a votat Legea Lustratiei, la noi a fost votata ciuntit in Parlament si apoi blocata de fostii turnatori la Securitate din C.C. Suntem singura tara din fostul bloc comunist, care face parte din UE, si care mai are un presedinte fost demnitar al guvernului comunist din 1989 si un premier fost membru in CC al UTC, in persoana lui MRU. Prin astfel de exemple, Romania a ramas cantonata in propriul trecut comunist si securist la cel mai inalt nivel in stat. Exemple de demisii morale din functia de presedinte ca in Ungaria vecina sau blocaje legale anticomuniste pentru satrapii comunisti si securisti din partea premierului Victor Orban la Budapesta par de neconceput in balcanismul politic de factura damboviteana din Romania. Si ne mai miram ca nu ne mai respecta cancelariile occidentale.
Nu acestea sunt de vina, ci noi poporul ca nu reusim nici macar la 23 de ani de la revolutie sa ne schimbam inlauntru, in intimitatea noastra morala, in eradicarea ramasitelor securisto-comuniste care ne fac atat de mult rau, conducand tara spre dezastru economic si moral si ne vand pe nimica bogatiile naturale. Si cand ma gandesc ca din toamna, conform sondajelor, vor reveni la putere copiii ideologici ai lui Ion Iliescu pare ca Romania nu mai are nicio speranta.

Ionut Tene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page