Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Independenta energetica…

Romania se numara printre statele europene care dispun de resurse energetice ce ii confera o independenta cat de cat reala. La nivel european, Romania este pe locul sapte in ceea ce priveste depozitele de gaze naturale (fara a socoti Rusia). Descoperirea recenta din largul Marii Negre ne aduce mai aproape de tarile care conteaza in domeniu. Potentialul energetic eolian de 14.000 MW si resursele de gaze naturale descoperite in Marea Neagra ne pot reduce semnificativ importul de gaze din Rusia. Rezervele de gaze naturale existente (pana la descoperirea din Marea Neagra) erau de 63 de miliarde de metri cubi (ceea ce echivaleaza, la un consum anual de circa 14 miliarde de mc, cu necesarul ce depaseste patru ani). Zacamantul descoperit in Marea Neagra este evaluat de 42-84 de miliarde de mc, care poate asigura consumul intern pe timp de trei-sase ani. Drept urmare, rata importurilor de gaze naturale din Rusia s-ar putea reduce cu circa 25%.
Si in privinta petrolului nu stam rau. Cu rezerve dovedite de circa 100 de milioane de barili, ocupam locul 43 in lume si cinci in Europa (dupa Rusia, Norvegia, Marea Britanie si Danemarca).
In 2011, Romania a consumat aproximativ 70 de milioane de barili, astfel ca rezerva existenta poate acoperi in totalitate necesarul pentru circa noua ani. In ritmul de pana acum (cand proportia petrolului importat a fost de circa 60%), rezervele de titei ne ajung pentru vreo douazeci de ani. La energie electrica stam si mai bine. "In perioada ianuarie-noiembrie 2011 am produs 55 TMh, din care am exportat 2,8 TMh. Daca in 2010 peste 35,7% din electricitate a fost produsa din surse hidro, in primele 11 luni din 2011, din cauza secetei prelungite, productia hidro de electricitate s-a redus la 14% din totalul realizarilor.
In privinta energiei eoliene, la inceputul anului 2012, puterea instalata era de 1.000 MW, in timp ce potentialul estimat este de 14.000 MW, respectiv circa doua treimi din capacitatea de productie totala, in prezent, a Romaniei. Pana la finele anului 2013 se estimeaza sa se mai termine proiecte in domeniu, totalizand alti 2.800 MW". Daca masurile preconizate vor fi infaptuite, se vor reduce simtitor importurile energetice si cheltuielile mari impuse de acestea pe o perioada de circa 10 ani. In schimb, sunt probleme de uzura cu termocentralele care aproape toate sunt la sfarsitul termenului operational de functionare, unele din ele l-au si depasit. Deci, se impun investitii mari pentru reabilitarea lor, daca nu vrem sa riscam sa pierdem o buna parte din productia de energie electrica realizata in acest sistem, fapt care ar insemna ca mai devreme sau mai tarziu sa ajungem sa importam electricitate, din care, in prezent, exportam. Daca vrem sa nu depindem de importuri din punct de vedere energetic, trebuie sa investim, investitii care nu sunt doar de ordin economic, ci si geopolitic, incat sa nu depinzi de altii, in special de Rusia, in privinta acoperirii consumului energetic, mai ales in privinta gazelor naturale care mereu se afla in criza.
"La nivel european, exista o strategie de securitate energetica ce are in vedere atat productia, cat si transportul si distributia. Se doreste o acoperire si o coordonare intre statele membre, avand in vedere ca, de exemplu, unele stau mai bine la productie, iar altele la transporturi", arata Vasile Puscas, fost ministru al Afacerilor Europene. El mai spune ca, "din pacate, progresele in acest domeniu s-au facut mai ales sub presiunea crizelor cu impact energetic din vecinatatile UE. In continuare sunt state care isi realizeaza propria politica energetica, necorelata intotdeauna cu cea europeana".
In concluzie, Romania va castiga independenta energetica numai daca va pune in valoare, cat mai repede, noile descoperiri de zacaminte de gaze naturale si de titei, lucrari care vor costa intre trei si pana la zece miliarde de dolari.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page