Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PATIMILE SI ÎNVIEREA DOMNULUI DUPA PROFETIILE MESIANICE
de Preot Aurel Sas

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7, 14)
„Un glas striga: „In pustiu gatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru.” (Isaia 40, 3)
„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei.” (Zaharia 9, 9)
„Ca, iata, ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi predat arhiereilor si carturarilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor.” (Marcu 10, 33)    
„Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus.” (Marcu 16, 6).

(Continuare din editia precedenta)

Astfel, vedem ca intrarea triumfala a lui Mesia Hristos in Ierusalim, cu sase zile inainte de Pasti, nu a fost triumfala ca ar fi fost primit ca imparatii lumii acesteia cu alaiuri pamantesti, ci intrarea Domnului Iisus a fost triumfala tocmai pentru ca a intrat intr-un mod complet diferit. A intrat in Ierusalim in chip smerit, de Creator dumnezeiesc al universului si al omenirii, de Imparat al cerului si al pamantului, si de „Domn al domnilor si Imparat al imparatilor” (Apoc. 17, 14), in implinirea proorociilor, in cantecele de Osanale ale multimilor, spre slava lui Dumnezeu si in adevarata insotire a Apostolilor Sai, prin care va cuceri peste putina vreme lumea in lucrarea Duhului Sfant.

Va fi laudat de copii (Psalm 8, 1-2; Matei 19,13-15; Matei 21,15)
„Doamne Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in  tot pamantul! Ca S-a inaltat slava Ta, mai presus de ceruri. Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, pentru vrasmasii Tai, ca sa amutesti pe vrasmasi si pe razbunatori.” (Psalm 8, 1-2). „Cel ce pazeste pe prunci este Domnul; umilit am fost si m-am izbavit.” (Psalm 114, 6) „Aratarea cuvintelor Tale lumineaza si intelepteste pe prunci” (Psalm 118, 130).
Aceasta este o alta prevestire ca Domnul Hristos este Mesia Cel fagaduit pentru ca, iata, Scriptura care confirma in Noul Testament: „Si vazand arhiereii si carturarii minunile pe care le facuse si pe copiii care strigau in templu si ziceau: Osana Fiul lui David, s-au maniat” (Matei 21, 15). La comentariile arhiereilor si carturarilor, Domnul le-a amintit de Scriptura de mai sus, ca: „Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, ...” (Psalm 8, 2). Astfel, mai marii lideri au realizat ca nu cunosteau Scripturile prin care Dumnezeu le-a descoperit mai dinainte despre Mesia, la care Iisus le-a raspuns: „Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu” (Matei 22, 29).
Iar intr-o alta Scriptura, Domnul Iisus slaveste pe Tatal pentru descoperirea tainelor copiilor si nu inteleptilor in felul lumii, cand a zis: „In vremea aceea, raspunzand, Iisus a zis: Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, caci ai ascuns acestea de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor.” (Matei 11, 25). Aceasta deoarece ei nu erau vrednici, pentru ca nu isi deschideau mintile si inimile sa-L primeasca pe Iisus ca Mesia. Intr-o alta imprejurare Iisus da copiii exemplu de intrare in Imparatia cerurilor: „si a zis: Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor” (Matei 18, 3).
In toate imprejurarile in care Domnul Iisus S-a intalnit cu copiii, cu tanara generatie, i-a binecuvantat si a zis parintilor si celor maturi: „Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicand: Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci Imparatia lui Dumnezeu este a unora ca acestia.” (Luca 18, 16). Asa s-au pregatit generatii si generatii in istorie, cu caractere mari de oameni, prin ducerea de catre parinti a copiilor la invataturile Evangheliei lui Hristos Iisus, in Biserica lui Hristos Domnul.
 
Nu va fi crezut! (Isaia 53, 1; Ioan 12,37-38)
Isaia proorocul proorocea din partea Domnului Dumnezeu ca Mesia nu va fi crezut de toti contemporanii Lui, dupa cum descoperea: „Cine va crede ceea ce noi am auzit si bratul Domnului cui i se va descoperi?” (Isaia 53, 1).  
Sau, in alta Scriptura, unde Isaia este trimis de Dumnezeu la popor sa-i zica despre vremea lui Mesia: „Du-te si spune poporului acestuia: Cu auzul veti auzi si nu veti intelege si, uitandu-va, va veti uita, dar nu veti vedea. Ca s-a invartosat inima poporului acestuia si cu urechile sale greu a auzit si ochii sai i-a inchis, ca nu cumva sa vada cu ochii si cu urechile sa auda si cu inima sa inteleaga si sa se intoarca la Mine si sa-l vindec.” Si am zis:„Pana cand, Doamne!” Atunci El mi-a raspuns: „Pana cand cetatile vor fi pustiite si vor ramane fara locuitori si casele fara oameni si pamantul pustiu” (Isaia 6, 9-11).
Exact ce s-a intamplat cu venirea romanilor in anul 70, dupa Hristos, cand au distrus Ierusalimul si tara poporului evreu, dupa cum Iisus le-a prevestit ca nu va ramane „piatra pe piatra” (Luca 19, 44) Si numai dupa o lunga suferinta, exact, dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, a inceput restaurarea lui Israel in patria lor, pe pamantul Canaan, dat de Dumnezeu parintilor si urmasilor lor.
Evanghelistul Ioan descrie confirmarea aceastor proorocii in viata Lui Mesia Hristos, zicand: „Desi a facut atatea minuni inaintea lor, ei tot nu credeau in El. Ca sa se implineasca cuvantul proorocului Isaia, pe care l-a zis: Doamne, cine a crezut in ceea ce a auzit de la noi? Si bratul Domnului cui s-a descoperit?” (Ioan 12, 37-38). Aceasta nu inseamna ca Iisus nu a fost crezut. Nu a fost crezut in totalitate, dar a fost crezut si urmat de multimi si aclamat, in afara de marii lideri religiosi si politici ai vremii, care nu voiau sa primeasca standardele inalte de viata ale Evangheliei lui Hristos. Si totusi, iata, Scriptura care ne descopera ca au crezut in Iisus multi si dintre capetenii: „Totusi si dintre capetenii multi au crezut in El, dar nu marturiseau din pricina fariseilor, ca sa nu fie izgoniti din sinagoga. Caci au iubit slava oamenilor mai mult decat slava lui Dumnezeu” (Ioan 12, 42-43).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page