Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PERFUZII FALSE SI SOBOLANIMaria Diana Popescu, Agero

Ghemul incepe sa se desire. Degeaba incearca justitia sa puna lacat la grajd dupa ce caii au fugit tragind dupa ei carele cu nestemate. Abia acum inteleg ce faceau bufonii la curtea regala. Distrau curtenii si abuzurile regelui treceau neobservate. „Stati aproape pentru ca nici nu stiti ce pierdeti!”, vorba lui dd. Inainte de alegeri se vor petrece comédii de pomina in sinul Puterii. Maria e aceeasi, palaria s-a schimbat. Reprimenit cu flacai ’nalti la stat si scurti la emisfere, Guvernul continua in acelasi elan „patriotic” „succesurile” vechii garzi. Libertatea de sub jugul viciilor de care uziteaza nestingherit ma face sa cred ca unor muste cazute in mierea de la Curte le-ar sta bine sa vada soarele in dungi si sa ceara mai mult sapun pentru a-si spala fata de mizerie. Asa ar putea vedea pina in Siberia unde, pe 25 martie 2012, s-a prabusit din spatiu un vizitator urias, o calota metalica de forma unei farfurii zburatoare, cintarind circa 200 de kilograme si cu o inaltime de doi metri. Singurul lucru care se stie sigur, potrivit politiei ruse, este ca nu se stie nimic sigur. Nici gindul de cotropire al lui Obama nu se stie, dar exista. Precum vedem, americanii se joaca pe cerul Rusiei si al planetei, iar „potcovarul” oltean, cel cu „ciumpalacii”, nu-i nici el curat. Numele sau apare intr-un dosar de coruptie de la Bistrita. Asa virusati cum sint, iata-i in posturi cheie, tocmai pentru ca in ratacirea lor sint foarte usor de manipulat.
Imi face o placere deosebita sa reamintesc de Fuia, cel cu invatamintul de la distanta. I-a luat centura neagra de sub ochi lui Funeriu si, dupa declaratia cu „organismul viu, care face oua in continuare”, a comis-o iar: „pregatirea mea a fost continua si o continui in continuare. Daca consider ca miine trebuie sa merg undeva sa studiez, platesc si merg si studiez pe banii mei”. „Errare humanum est, sed perseverare diabolicum” (Seneca) – „Greseala este omeneasca, dar a persevera este diabolic”. Adaugam geniilor de mai sus pe „escu” de la dezvoltare si turism, care, potrivit declaratiilor sale, „va continua, edificarea edificiilor”.
Alte masti, aceeasi piesa, tavalesc in permanenta verticalitatea. Onoarea alesilor a ajuns cam frunza verde! Cum ramine cu demnitatea romanilor? Tot „nereperata”, vorba lui nenea Iancu. Mai putem vorbi despre reparatii morale pentru popor, care sa angajeze guvernantii aflati in flagranta culpa? La auzul muzicii „Hai frunza galbena” a lui Baniciu - frunza verde a avut o revelatie in legatura cu viitorul corolei si brusc a dezertat de pe creanga subtire. Se spune ca sobolanii parasesc primii corabia care e gata sa se scufunde. Odata ce bolovanul a alunecat pe costisa, avalansa va matura rozatoarele. In functie de cum va bate vintul frunza-n dunga, orfanii ramasi cu gura cascata vor face un pic de zarva la televizor, vor astepta cuminti ordinele sau vor sari gardul de sirma ghimpata. Numai capitanul nu se va duce la fund odata cu nava. Va fi salvat de flacai, desi un capitan trebuie sa moara odata cu ea. S-au dezmeticit cam tirziu. Credeau ca sint vesnici si vor tavali la nesfirsit poporul. E doar inceputul! Sobolanii isteti au parasit in grup corabia, altii vor fi prinsi in capcane sau nu-si vor mai gasi nici un loc de ros si le vor creste colti uriasi. Nicio formatiune nu va agrea degenerarile speciei in „colanti si tocuri”, pe roaba care fura numaratoarea voturilor, sau papagali mustaciosi si croncanitori, precum cel de la Bistrita. Vor fi carne de tun pentru tribunale. Precum deputatul-fugar, cu interviurile savuroase de pe plaiurile africane, adus intr-un mod secretos in tara, pe unde, de obicei, ies TIR-urile cu marfa din aeroportului Henri Coanda. Epopeea deputatului despre care se spune ca a furat casele a sute de batrini, obligindu-i cu japca sa semneze, apoi fugind tocmai in Congo, umfla cu citeva pagini abecedarul insectelor fara coloana vertebrala. Iesirile presedintelui la rampa indica faptul ca este vorba despre cel mai slab scenariu al serviciilor secrete. Sa ne amintim ca si-a inceput mandatul cu show-ul „Haissam si jurnalistii rapiti”. De ce sa nu-l incheie cu alt show, deloc credibil, scris de serviciile secrete, care habar n-au ca in literatura o virgula pusa aiurea poate schimba cursul frazei.

Sa recapitulam: Ministerul Economiei, printr-un ingineras bode, fost lider obscur de sindicat, proiectant de stilpi de iluminat si santuri cu cabluri de energie electrica, a scos la licitatie cea mai mare exploatare de cupru din Romania si una dintre cele mai mari din Europa, licitatia fiind cistigata de o firma necunoscuta din Canada, de unde vine si investitorul de la Rosia Montana.
Vladimir Putin aloca fonduri mari unui concurs national practicat pe vremea URSS, de tipul „Erou al muncii socialiste”, pentru premierea celor mai buni sudori, soferi de camion, electricieni, mineri si zidari. Foarte bine, atita timp cit nu muncesc pentru capitalistul lacom, pentru straini, ci pentru poporul lor. Guvernatorul Bancii Nationale de la noi iese tot mai des in public cu manunchiul de false perfuzii si se joaca de-a spinzuratoarea cu leul. Doamna care a inghesuit turismul intr-o frunza verde de sute de mii de euro, copiata de pe internet, si-a gasit loc in zahanaua poetului guraliv, zis disident. La Feuille verte, cu 40 de zile inainte de locale, simtind ca il arde in spate, a dat startul dezertarilor. Gunoaiele de prestigiu, adica cei carora inima le-a dat ghes sa se infrupte din camara tarii si au fost dezechilibrati de greutatea buzunarelor, sint plimbati cu duba in vazul presei. Neam de neamul lor n-a visat sa conduca tara! De fapt sa umbreasca natiunea. La fel cum Ministerul Culturii a mers prea departe cu un compromis, umbrind noul sediu al Bibliotecii Nationale cu reclama unei firme de telefonie mobila. Unde, in lume, se mai pun reclame pe monumente istorice? Modernizarea edificiului este laudabila. Insa plasarea ecranelor uriase cu brandul asiatic impieteaza asupra imaginii culturii noastre in lume. Un turist strain ar putea crede ca in incinta functioneaza compania din reclama, nu structurile patrimoniului spiritual roman.

Maria Diana Popescu, Agero
Sursa: ww.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page