Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

GEORGE DAMIAN: ADEVARATA ISTORIE A MOLDOVEI


Statul Moldova a disparut in anul 1859, atunci cand s-a unit cu statul Valahia. Republica Moldova nu are cum sa fie continuatoarea statului medieval Moldova, iar istoria acestui stat incepe cu data de 27 august 1991, la declararea independentei.
Statul medieval Moldova a aparut prin transferul nobilimii valahe din Maramuresul aflat sub suzeranitatea regatului ungar (legenda lui Dragos Voda, descalecarea lui Bogdan Voda). In mod asemanator, la sud de Carpati, statul Valahia a aparut prin transfer de nobilime valaha din Transilvania supusa regatului ungar. Cele doua state au avut o istorie comuna de 500 de ani. Dinastiile domnitoare de la Suceava (mai apoi, Iasi) si Targoviste (mai apoi, Bucuresti) s-au inrudit si incuscrit de nenumarate ori. Voievozii s-au luptat si s-au impacat. Unii au trecut de pe un tron pe celalalt de mai multe ori. Cele doua tari au avut de infruntat in jumatatea de mileniu aceleasi pericole: suzeranitatea maghiara si poloneza, asaltul Imperiului Otoman. De multe ori au fost aliate, de multe ori au fost dusmane. Institutiile si legislatia celor doua tari erau aproape identice. Limba vorbita de oameni era aceeasi. Pana la urma, unificarea trebuia sa se intample.
Si s-a intamplat fara razboi, in mod pasnic. Din 24 ianuarie 1859, din momentul in care s-a votat unirea Principatului Valahiei cu Principatul Moldovei, ambele state au disparut din cadrul relatiilor internationale (data precisa a unificarii totale este 1862, insa unirea din 1859 este fenomenul fundamental). A aparut un stat nou, numit initial Principatele Unite, mai apoi Romania. Nu este un fenomen unic in istoria lumii. Regatele Saxoniei, Bavariei si Prusiei s-au unit si a aparut Germania. Multele regate si ducate din peninsula italiana s-au unit pentru a forma statul Italia. Si mai sunt si alte exemple. Istoria Bavariei s-a contopit in istoria Germaniei. La fel si istoria statului Moldova s-a dizolvat in istoria statului Romania.
De ce nu poate avea pretentia Republica Moldova sa fie continuatoarea istoriei voievodatului medieval Moldova? Pentru ca nu facea parte din Principatul Moldovei atunci cand acesta s-a unit cu Principatul Valahiei. Teritoriul actualei Republici Moldova se afla in componenta Imperiului Rus cu statut de gubernie – un simplu teritoriu ocupat ilegal, aflat sub administrarea Moscovei, lipsit de legi proprii. Teritoriul dintre Prut si Nistru a avut pentru scurt timp rang de stat independent – fara insa sa fie recunoscut la nivel international. In 1918, la Chisinau a fost declarata Republica Democrata Moldova care s-a unit cu Romania. Simbolurile, capitalele, documentele si mormintele voievozilor statului medieval Moldova se gasesc in Romania.
Daca in scoli urmeaza sa se predea istoria Republicii Moldova, corect ar fi sa inceapa de la 27 august 1991. Daca se doreste sa se predea istoria Moldovei – atunci nu trebuie ocoliti anii 1812, 1859, 1878, 1918, 1941. Iar daca se ajunge la evenimentele din acesti ani, istoria Moldovei se transforma in istoria romanilor.

Sursa: Cotidianul National TIMPUL

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page