Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Alba


Cu prilejul Zilei Nationale in memoria romanilor – victime ale masacrelor de la Fantana Alba (regiunea Cernauti, Ucraina), la monumentele comemorative din padurea Varnita, locul macelului, a fost oficiata o slujba de pomenire a romanilor ucisi, acum 71 de ani, de trupele sovietice. Slujba a fost oficiata de Arhimandritul Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna, impreuna cu un grup de clerici.
La ceremonie au participat Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac, domnul Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni din cadrul Senatului Romaniei, domnul Ion Popescu, deputat in Rada Suprema a Ucrainei, presedinte al Uniunii interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, doamna Tatiana Popa, Consul General al Romaniei la Cernauti. Acestia, alaturi de peste 50 de studenti care-si fac studiile la Suceava, jurnalisti romani, dar si localnici, au depus coroane de flori si s-au rugat pentru odihna sufletelor celor in jur de 3000 de romani ucisi la 1 aprilie, in Duminica Pastelui anului 1941.
Evenimentul a continuat la Manastirea Putna, acolo unde, la invitatia Arhimandritului Melchisedec Velnic, staretul Manastirii, delegatia romana a participat la o alta slujba de pomenire a victimelor macelului de acum 71 de ani. Ceremonia s-a desfasurat la troita din curtea Manastirii, ridicata anul trecut cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, pentru a cinsti memoria martirilor de la Fantana Alba.
In discursul sau, Secretarul de stat pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a evocat curajul celor peste 3000 de romani nevinovati, ucisi in padurea de la Fantana Alba, de catre un regim totalitar necrutator, exprimandu-si speranta ca sacrificiul acestora nu va fi dat uitarii.„Este datoria noastra ca, an de an, sa aducem un omagiu acelor oameni – copii, femei, batrani – carora li s-a luat viata doar pentru faptul ca si-au dorit sa fie buni crestini in tara lor, alaturi de familie”, a subliniat secretarul de stat. Masacrul de la Fantana Alba, supranumit si Katyn-ul romanesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria romanilor. Macelul a fost declansat in momentul in care in jur de 3000 de romani au incercat sa treaca granita sovieto-romana trasata ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care Romania a fost fortata sa cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.
In data de 12 aprilie 2011, Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala a Parlamentului Romaniei, a adoptat propunerea legislativa nr. 796-2010 privind instituirea datei de 1 aprilie drept Ziua Nationala in memoria romanilor – victime ale masacrelor de la Fantana Alba si alte zone, ale deportarilor si ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic in Tinutul Herta, nordul Bucovinei si intreaga Basarabie.
La initiativa Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, la Manastirea Putna, judetul Suceava, a fost ridicata, anul trecut, o troita in memoria victimelor masacrului de la Fantana Alba.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page