Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Oaia creata", cuprul si ardelenii


Premierul “papusa” Mihai Razvan Ungureanu, pentru apropiati “MeReU”, dovedeste la fel ca predecesorii sai ca pozitia in genunchi este caracteristica suprema si a guvernului sau.
Dupa ce fostul premier le-a dat liderilor UDMR invatarea istoriei si geografiei Romaniei in limba maghiara, actualul premier a dus slugarnicia in fata santajistilor ordinari cu numele de Verestoy, Marko, Frunda si Borbely la rang de mare arta. Guvernul Ungureanu s-a pus in genunchi in fata UDMR, in incercarea ilogica a acestora de a rupe una dintre universitatile simbol ale Transilvaniei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, in doua.
Scindarea UMF nu a fost nici pe departe o cerinta a "poporului maghiar" din Transilvania si nici macar a celor 1.700 de studenti maghiari de la prestigioasa institutie de invatamant. Liderii UDMR au apelat la un nou artificiu de imagine in zona radicalismului mesajelor si a cerintelor absurde doar pentru a contracara alti radicali, in speta Laszlo Tökes si al sau PPMT si Szasz Jeno si PCM. Mihai Razvan Ungureanu, impreuna cu ministrul de resort, clujeanul Catalin Baba, s-a pus in genunchi nu inainte de a calca in picioare autonomia universitara a Universitatii din Targu Mures. Domnul Ungureanu a refuzat sa asculte orice argument al rectorului Copotoiu de la UMF Mures, loc unde deja exista o linie de studiu extrem de serioasa in limba maghiara, respectiv doi prorectori maghiari si reprezentanti ai liniei maghiare in cadrul Senatului de la UMF. Pentru domnii de la guvern nu a contat ca finantarea pentru un student roman la UMF Mures este de 8.000 de lei pe an, in timp ce pentru un student maghiar este de 16.000 de lei pe an, desi profesorii predau in limba lor materna, iar studentii studiaza in limba lor materna, fapt care nu necesita un efort suplimentar. Dar in Romania domnului Ungureanu discriminarea populatiei romane din Transilvania devine o realitate cruda si de netagaduit.
Guvernul a aprobat marti dimineata in saptamana care s-a incheiat HG-ul pentru infiintarea unei facultati in care, pentru ochii opiniei publice, s-au aruncat alaturi de cele 325 de locuri exclusiv pentru etnicii maghiari si 50 de locuri in limba engleza. Opozitia a anuntat ca depune o motiune de cenzura impotriva acestei HG, adica impotriva segregarii pe criterii etnice a UMF. Sunt foarte curios sa vad cum vor vota si cati dintre parlamentarii care sustin cel putin teoretic Guvernul Ungureanu in Parlament vor vota pentru anularea acestui HG, respectiv in favoarea Guvernului Ungureanu si implicit a ingenunchierii romanilor de la UMF Targu Mures. Voi urmari cu maxim interes voturile domnului senator Hardau, ale domnului senator Zbarciu si ale deputatilor Gurzau, Calian si Buda in aceasta problema...
Sunt curios daca credinta domniilor lor si respectul fata de aceasta tara sunt mai puternice decat disciplina inepta de partid si sustinerea unui guvern imberb si anti-national. Un guvern care dupa ce a desavarsit segregarea pe criterii etnice a unei institutii de invatamant superior din Transilvania, s-a grabit sa vanda unul dintre cele mai importante zacaminte pe care Romania il detinea. Dupa 22 de ani de la ciudata revolutie, Romania ajunsa in incapacitatea de a-si sustine economico-social viata propriilor cetateni ajunge sa-si dea pe doi lei resursele naturale. Ultimul atu in fata Europei si ultima pavaza in fata dezintegrarii statului. Romania domnului Ungureanu a vandut pe 200 de milioane de euro zacaminte naturale in valoare de peste 20 de miliarde de euro. Romania domnului Ungureanu a vandut CUPRUMIN Rosia Poieni pe bani de nimic, desi aceasta societate comerciala a inregistrat profit substantial, aproape 10 milioane de euro in anul 2011, desi a functionat doar o linie de productie din patru in apropierea Abrudului. Domnul Ungureanu a vandut miseleste peste 60% din rezerva de cupru a Romaniei, asta in timp ce Polonia isi potenteaza pozitia economica in Europa prin exploatarea proprie a cuprului lesesc, iar Ungaria vecina reuseste pentru a cincea oara sa blocheze preluarea ostila a companiei nationale Moll, in fata incercarilor repetate ale gigantilor OMV si LukOil. Romania, desi condusa astazi de un om provenind din Intelligence, se asaza in genunchi in fata unor saltimbanci politici radicali de tipul unor lideri UDMR, respectiv isi da jos chilotii instrainandu-si ultimele atuuri in incercarea de a mai avea un cuvant de spus in economia europeana.

MeReU dovedeste ca, din pacate, versurile poeziei conoraseanului sau, Eminescu, scrise in urma cu mai bine de 100 de ani, sunt inca extrem de actuale: "Ai nostri tineri la Paris invata / La gat cravatei cum se leaga nodul / Si-apoi ni vin de fericesc norodul,/ Cu chipul lor istet de oaie creata". Din pacate pentru MeReU, faptul ca ramane un baiat istet, cultivat, cu studii aprofundate la Londra si Viena nu il ajuta decat sa fie o "oaie creata" atunci cand vine vorba de respectarea poporului pe care a ajuns intamplator sa-l conduca/reprezinte si atunci cand rolul sau ar trebui sa fie acela de a apara securitatea economica nationala a tarii sale, in fata careia are toate sansele sa ramana un nenorocit de tradator al intereselor nationale...

Rares BOGDAN

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page