Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

(Corespondenta) Aurescu a prezentat, la Moscova, stadiul implementarii proiectului româno-american privind scutul antiracheta


Moscova, 28 mar - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioara, transmite: Secretarul de stat in Ministerul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat marti, la Moscova, sustinerea Romaniei pentru o intelegere intre NATO si Rusia vizand apararea antibalistica si i-a prezentat adjunctului ministrului rus de externe, Vladimir Titov, stadiul implementarii acordului romano-american privind scutul antiracheta.
Aurescu si Titov au avut o intalnire in capitala rusa, in timpul careia au abordat atat probleme vizand cooperarea bilaterala, cat si aspecte de pe agenda internationala.
"Am discutat despre relatiile dintre NATO si Rusia, am dezvoltat in acest context pozitia Romaniei cu privire la evolutiile legate de apararea antiracheta, inclusiv am aratat ca Romania sustine realizarea unei intelegeri intre NATO si Rusia in spiritul celor care au fost deschise la Summitul de la Lisabona din noiembrie 2010, pentru ca, din punctul de vedere al partii romane, un parteneriat real intre NATO si Rusia reprezinta un obiectiv ce trebuie sustinut si realizat in beneficiul ambelor parti", a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Aurescu.
"Dincolo de sistemul antiracheta - si vreau sa va spun ca am prezentat aici stadiul in care se afla proiectul bilateral romano-american privind scutul antiracheta - exista o serie de alte elemente in relatia dintre NATO si Rusia, in care ambele parti au pozitii comune", a adaugat Bogdan Aurescu, referindu-se cu precadere la cooperarea in Afganistan.
Un alt subiect discutat a vizat relatia Rusia - Uniunea Europeana /UE/. Romania poate sa contribuie la o mai mare apropiere intre UE si Federatia Rusa, inclusiv in ceea ce priveste dialogul pentru liberalizarea vizelor pentru cetatenii rusi, i-a transmis Aurescu omologului rus.Intrebat de problemele bilaterale nesolutionate, secretarul de stat din MAE roman a spus ca acestea sunt "in curs de rezolvare prin efortul ambelor parti".
"Agenda intalnirii de astazi a fost ocupata de proiectele care aduc valoare adaugata relatiilor", a afirmat Bogdan Aurescu.
In plan bilateral, partile au constatat ca relatiile economice decurg extrem de bine, subliniind ca acestea "reprezinta, in momentul de fata, o platforma foarte buna pentru dezvoltarea relatiilor politice" dintre Romania si Rusia.
Schimburile comerciale in 2011 au depasit cifra de 4,3 miliarde de dolari, inregistrand o crestere cu 14,1% fata de anul precedent.
Aurescu a amintit ca la reuniunea Comisiei interguvernamentale de cooperare economica, din septembrie trecut, Bucurestiul si Moscova au semnat o declaratie comuna privind parteneriatul pentru modernizare.
"Am convenit in discutia de astazi sa dezvoltam aceasta declaratie printr-un plan de actiune, pe care il vom pregati in perioada urmatoare. Documentul va fixa cateva elemente practice ale acestei declaratii, vor fi stabilite actiuni concrete in domeniile la care declaratia se raporteaza, cu responsabili concreti din ambele tari, care vor duce la indeplinire prevederile declaratiei", a spus Bogdan Aurescu.
Cei doi oficiali au abordat si o serie de chestiuni punctuale, cum ar fi cooperarea in sfera educatiei si a culturii. "Am salutat faptul ca acordul care reglementeaza infiintarea si functionarea Institutului Cultural Roman la Moscova, respectiv a Centrului cultural rus la Bucuresti, este intr-un stadiu avansat, aproape de finalizare", a adaugat Aurescu.
Bogdan Aurescu i-a adresat lui Vladimir Titov invitatia de a continua dialogul in a doua parte a anului intr-o noua runda de consultari la Bucuresti. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page