Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Basescu: România duce o politica responsabila de prevenire si combatere a utilizarii materialelor nucleare


Seul, 27 mar - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Barbulescu, transmite: Romania duce o politica responsabila de prevenire si combatere a utilizarii materialelor nucleare si surselorradioactive in scopuri distructive, a spus presedintele Traian Basescu luni, la Seul, in alocutiunea sustinuta in cadrul primei sesiuni a Summitului privind Securitatea Nucleara.
"Romania a luat act de obiectivele si planul de actiuni convenite la Summitul privind Securitatea Nucleara de la Washington, precum si de angajamentele nationale voluntare ale celor 30 de state participante. Pe aceasta cale, doresc sa reafirm angajamentele asumate de Romania in plan international cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleara, precum si a cerintelor de securitate si siguranta nucleara", a spus Basescu, in interventia sa la prima sesiune a Summitului, potrivit Administratiei Prezidentiale.
El a precizat ca Romania duce o politica responsabila de prevenire si combatere a utilizarii materialelor nucleare si surselor radioactive in scopuri distructive.
"In acelasi timp, (Romania - n.r.) se implica in cooperarea internationala pentru preluarea cat mai larga pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici in materie de securitate nucleara si acordarea de asistenta de specialitate. Accidentul de la Fukushima a tras un semnal de alarma pentru intarirea standardelor de siguranta folosite pentru centralele nucleare, astfel incat sa fie protejate viata si sanatatea populatiei si sa fie asigurata integritatea mediului", a afirmat seful statului.
El a apreciat ca printr-o politica stricta de siguranta nucleara se va putea recladi increderea societatilor in alternativa eficienta sub aspect ecologic si economic pe care o reprezinta energia electrica din surse nucleare.
"In calitate de stat membru al NATO, Romania considera ca atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fara arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) si declaratiilor presedintelui Obama, trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, potrivit careia Alianta va trebui sa-si mentina capacitatile nucleare atat timp cat vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentand o garantie suplimentara a asigurarii securitatii tuturor statelor membre ale Aliantei", a punctat presedintele.
El a precizat ca in ceea ce priveste cadrul juridic ONU in materie de securitate nucleara, acesta este transpus in legislatia interna a Romaniei si, astfel, este parte a politicii nationale in domeniu.
"Romania este parte la Conventia privind protectia fizica a materialelor nucleare si la Amendamentul la aceasta conventie, respectiv la Conventia internationala privind suprimarea actelor de terorism nuclear si a contribuit decisiv, in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate al ONU, la adoptarea rezolutiei 1540 (2004). De asemenea, Romania sprijina aplicarea rezolutiei 1977 (2011) si este in proces de revizuire a practicilor nationale si a cadrului de reglementare pentru a reflecta cerintele ultimelor documente ale Agentiei Internationale de Energie Atomica privind protectia fizica a materialelor nucleare", a completat presedintele.
Potrivit acestuia, Romania a asimilat in practica liniile directoare pe tema securitatii nucleare cuprinse in mai multe serii de publicatii AIEA.
"In privinta altor initiative multilaterale, Romania participa la Initiativa Globala pentru Combaterea Terorismului Nuclear. In timpul sesiunii de maine voi face o prezentare asupra politicii romanesti in domeniul securitatii nucleare", a spus Basescu, in finalul interventiei sale.
Presedintele Traian Basescu participa in 26 si 27 martie, la Seul, Republica Coreea, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, la invitatia omologului sau sud-coreean, presedintele Lee Myung-bak. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page