Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Artistul român Daniel Knorr expune la Technisches Museum din Viena


Viena, 27 mar /Agerpres/ - Fundatia Erste, in colaborare cu Technisches Museum Wien, organizeaza in perioada 23 martie 2012 - 3 martie 2013 expozitia intitulata AT YOUR SERVICE - ART AND LABOUR -, ce prezinta lucrari ale artistilor Daniel Knorr (Romania), Pavel Braila (Rep. Moldova), Anna Jermolaewa (Rusia) si Ulrike Lienbacher (Austria) si care deschide o noua zona de discurs artistic, prezentand sinergia dintre arta si tehnologie si analizand multiple aspecte ale muncii in contextul actualei situatii economice si sociale.
Potrivit unui comunicat remis Agerpres de Fundatia Erste si Technisches Museum Wien, expozitia ilustreaza modul in care abordeaza artistii transformarea rapida a proceselor muncii, accentul fiind pus pe impactul mecanizarii asupra vietii oamenilor. Proiectul aduce in discutie atat oportunitatile, cat si riscurile formelor contemporane de munca.
'Aceasta colaborare ne-a dat sansa de a invita artistii sa creeze noi opere de arta care impreuna creioneaza o imagine extrem de diversa a conditiilor de munca din prezent si aduc in discutie si aspectele istorice care au determinat transformarile de pe piata muncii. Aceste lucrari se axeaza pe problemele socio- politice curente, cum ar fi migratia si flexibilitatea de pe piata muncii. Totodata, exploreaza deosebirile dintre procesele de munca ce necesita cunostinte aprofundate si un grad inalt de tehnologizare si procesele de munca bazate intensiv pe personal, cum sunt cele din servicii', a declarat Christiane Erharter, curator al expozitiei, de la Fundatia ERSTE.
Daniel Knorr expune la Viena 2 roboti care au o sarcina foarte speciala - sunt roboti interactivi care cersesc. Instalatia lui Knorr poate fi vizionata in doua locuri: una in spatiu public, pe Mariahilfer Straße 2 / Museumsplatz, si una in muzeu, in cadrul expozitiei permanente "Everyday Life - Directions for Use". De indata ce o persoana se apropie, robotul ii face un compliment si cere niste maruntis. Dupa ce primeste bani, robotul multumeste.
Avand la baza instalatiei sale legea formulata de autorul de science-fiction Isaac Asimov, conform careia "Un robot trebuie sa isi protejeze propria existenta," Daniel Knorr foloseste banii castigati de roboti din cersit pentru reparatii sau pentru producerea de noi roboti.
In acelasi timp, interventia artistica a lui Daniel Knorr comporta si un aspect socio-politic, intrucat cersitul este interzis in multe orase din Austria si din alte tari europene.
Daniel Knorr s-a nascut in Bucuresti si in prezent locuieste la Berlin. In perioada 1989 - 1995 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Munchen si apoi la Colegiul de Arte Frumoase Vermont din SUA. A participat la numeroase expozitii de grup, printre care cea de a 5-a Bienala Cetinje din Muntenegru (2004), expozitia Beneath the Underdog, Galeria Gagosian din New York (2007), cea de a 5-a Bienala de la Berlin, expozitia Manifesta 7 (2008); Bienala de la Liverpool; expozitia de la Centre Pompidou, Paris (2010); Steierischer Herbst (2011); si Mumok Vienna (2012). Printreexpozitiile individuale se numara: Visible/Invisible Series la The Project in New York (2002); European Influenza la pavilionul romanesc de la cea de a 51-a Bienala de la Venetia (2005); Museum Fridericianum Kassel (2008); Kunsthalle Basel (2009); Galeria Fonti (2010); Galerie Nächst St. Stephan (2011); Kunsthalle Wien (2012).AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page