Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ESCROCHERIE MINISTERIALA, IPOCRIZIE AROGANTA SI BRIGANDISM PSEUDO-INTELECTUAL

(Observatii asupra asa-zisei probe orale de Romana – 15-17 februarie, bacalaureat 2010)

Sincer, vazand cu ce clona de Boc s-a ales invatamantul romanesc, la finele anului 2009, prin persoana dlui Ministru DANIEL FUNERIU, europarlamentar PD-L, devenit, peste noapte, din inginer-tehnician (putin ne intereseaza diplomele si posturile sale, de pe la strungurile si chimicalele din Japonia ori Franta! – sa le stapaneasca sanatos!) – suprem specialist si in educatie, si in problemele tineretului, si ..."sportiv"!!! - nu ne asteptam la niscaiva lucruri bune pentru bacalaureatul 2010... Dar povestea acestui simulacru la limita (de jos, fireste!) a legii are o istorie mult prea scandaloasa si cu radacini mult prea vechi invechite, pentru a ne permite sa tacem.

Din 1990, tot asteptam ca apele sa se limpezeasca in Ministerul care „gospodareste" mintile si sufletele „tinerei generatii" („schimbul nostru de maine"...), iar aceste ape se tulbura tot mai mult, pana la obscurizare deplina. De fapt, asteptam nu hilar obstinat- trambitata si ajunsa de rasul curcilor - „reforma" („ce-a fi aceea, duca-se pe pustii!"), ci NORMALIZAREA!!! In primul rand, depolitizarea invatamantului... Da’ de unde! Reteaua invatamantului este intesata, ba chiar misuna de yesmani politici si de politruci sadea, de sus pana jos si de jos pana sus!!! Care yesmani si politruci, bineinteles, sunt perfect paraleli cu problemele de educatie si invatamant...

Apoi, ne asteptam la o lege care sa stabilizeze, macar pentru o jumatate de secol, invatamantul romanesc: asta, pentru ca dascalii chiar sa se poata, in fine, apuca de instruit si de educat copiii Romaniei.

In acest sens, tot asteptam ca, in cadrul unui paragraf de lege sau chiar ca punct de lege separat (hai, nu in 1990, dar macar prin 1999!... - ...dar nici macar in 2010?!), sa se stipuleze ca, in cadrul ciclului de invatamant (cel de 12 ani), sau macar in cadrul ciclului liceal, nu se vor mai inregistra schimbari intempestive (si, cele mai multe - aberante, creatoare de confuzii, perplexitati si lehamite!), ci, odata inceput ciclul liceal, elevii din acest ciclu vor fi supusi acelor proceduri si programe sub „obladuirea" carora au intrat in liceu! Da’ de unde! Manuale alternative cu... carul (pana la venirea dnei Ecaterina Andronescu, prima care le-a mai plivit... - pe manuale, insa si mega-afacerile editurilor cu ministerul...! – asta neinsemnand ca i-ar fi si trecut, vreo clipita, prin minte, sus-numitei doamne, sa se impotriveasca ideii de „alternativitate" - idee perversa, cu efecte extrem de nocive, in timp!), dar si manuale incarcate cu... tradare nationala, prin perturbarea grava sau chiar distrugerea factorilor de identitate romaneasca (instrumente principale: manualele de Istorie si Romana), programe si manuale schimbate precum ciorapii - unele o data pe an, altele ceva mai des etc. etc.

- ... Buun. Acum, prin octombrie 2009 (chiar inainte de „ruptura" PSD-ului de PD-L), ii scapa doamnei Andronescu un „porumbel" din gura, precum ca bine ar fi ca bacalaureatul din 2010 sa se desfasoare „in doua transe": intai probele orale, de aptitudini si competente (la Romana, Informatica si limbi straine), si abia in vara bacalaureatul propriu-zis. Ne este greu sa evaluam motivele nasterii acestei struto-camile, din mintea doamnei Ministru, dar nu ne este la fel de greu sa intelegem cum de un pedelist ca dl Funeriu a acceptat si a aplicat "o scranteala" pesedista. Motivul/pretext: celebra (de-acum...) CRIZA"! Mai exact, fabricarea unei noi escrocherii (alaturi de atatea altele, cu bugetarii, cu pensionarii, ba chiar cu mortii, carora li se taie dreptul la ajutorul de inmormantare, sub motiv ca acest ajutor ar reprezenta... "ultimul salariu" si, deci, neonorandu-si viata pana la sfarsit de luna, nu-si merita... "ajutorul" viilor!) – dar nu oricum, CI O ESCROCHERIE... INTEMPESTIVA, „bacalaureatul fatat de duminica seara pana luni dimineata" (cum zicea un coleg hatru, care facea haz de necaz)! Escrocheria prin care sa-i ia de fraieri pe profesori (pentru a cata oara?!) si "sa-i intarce" de la plata a jumatate din munca de la bacalaureat! Pai, sigur, daca sunt evaluate competentele in timpul anului scolar si, mai cu seama, in timpul „programului de lucru" – cum sa-i platesti pe „profi" de doua ori?! „Ce pretentii obraznice, sa nu-ti vina sa crezi, soro!" Mda. Dar acest bacalaureat „cu anasana" n-a rezultat si din consultarea lui „altera pars" – caci, daca i-ar fi intrebat cineva pe profesori ce parere au, cei demni si buni profesionisti ar fi intrebat/replicat, scurt: „Dar materia pe care noi trebuie s-o facem, la clasa, noua cine ne-o preda ?! Tot noi. Si, atunci, de ce stricati ritmul invatamantului si al educatiei, numai pentru ca asa aveti voi chef si pentru a ne jefui de bani?! Noi, furati - si tot noi, injugati?!" Dar nimeni "nu s-a injosit" sa-i intrebe pe demnii de fraierit „profi" nici de asta (lasa, ca nici ei, „mimoze pudice", nu s-au ostenit sa ceara socoteala, prin liderii lor sindicali! - de fapt, poate ca au intuit, de mult, sindicalismul de fatada, „de paie", al acestor tot mai suspecti lideri), nici daca nu cumva sunt lucruri complet diferite:

- 1-o zi de lucru de 3-4 ore (din orar) si

- 2-una de 10-12 ore, la examinarea orala de bacalaureat... – nici daca perioada de examen nu se suprapune, cumva, peste zile metodice (si, deci, efortul lor suplimentar de a veni si ramane in program prelungit, la examen, ar trebui platita, pentru ca SUNT ORE SUPLIMENTARE!). De ce sa intrebe astfel de fleacuri, cand domnii ministeriabili (cu uneltele lor, „inspectoriale si directoriale"!), tot erau puse pe jefuit munca „profilor" celor fraieri, transformati in „sclavi pe plantatia" dlui Funeriu?!

Merge si-asa! Merge ORICUM, cand e vorba de drepturile si de demnitatea dascalilor!!!

- ...Acum, pentru ca sa vedeti ca este vorba de o escrocherie premeditata, va rugam sa ciuliti urechile bine: pe „cataloage" nu existau decat calificative de promovare, ba chiar ..."de la mijloc in sus"!!! Adica:

1- pe de o parte, dascalul era aruncat in „groapa cu lei", iar autoritatea lui era diminuata drastic, pana la a fi anulata (prin faptul ca elevului nu i se punea in fata examenul ca „factor de risc", ci ca „organizare", strict formala, a unui soi de balci...ca "obligativitate imperativa", din partea profesorului, de a-l promova pe „elevul-rege"...chit ca „regele" putea sa fie un golanas, care sa-i ranjeasca in fata „profului": „Ei, da, si ce poti sa-mi faci?! Daca sunt prezent in sala, esti obligat sa zici/constati, oficial, ca sunt si foc de competent la... COMUNICARE!!!");

- 2-pe de alta parte, Ministrul si toti factorii de decizie din retea se puneau „sub umbrela" (in integrum, „la gramada"!), din partea unor eventuale proteste „parentale" (proteste privind „impetuozitatea", cam apropiata de maidanul ilegalitatii, a examenului...): „Pai, ce mai vreti?! Daca au promovat toti copiii vostri, ce mai aveti cu noi?!" si, pentru ca traim, din noaptea de 22 Decembrie 1989, intr-o Romanie a lui „Mircea, fa-te ca lucrezi!" (...„Studioul 4 al Televiziunii Romane Libere"...!), evident ca parintii eventual maraitori s-ar fi retras destul de multumiti, ca, „Uite, o facu baiatul nostru si pe asta..." – adica, s-a mai bifat o escrocherie, chiar sub nasul „Legislativului" – otios, indiferent si adormit!!!

- ...Tot de domeniul escrocheriei, dar cu „incalcarea" grava a domeniului ipocriziei arogante si stupide, tine si problema biletelor de examen. Vazand ca, in bilete, sunt texte absolut necunoscute (pentru ca, in afara de cateva randuri din Noica ori Eliade si de randurile Constitutiei – atat de sarguincios siluite, la modul pedofilic, adica inca... „de mica"...la cativa ani de la nastere... - textele din bilete erau, de fapt, „rupte" de prin felurite ziare si carti de doi bani vechi gramada!), profesorii examinatori au solicitat, politicos, sa li se traga la xerox, si lor, un rand de bilete, ca sa poata urmari mai usor lectura si analiza elevilor examinati. Raspunsul „sefesc" a fost unul stupefiant: „Imposibil! Sunt secret national!" (...personal, noi am auzit si varianta: „Sunt secret... public!"...). Parol, coana Veto?! Ce mai, bietii profesori trebuiau sa se simta mandri de...ignoranta lor: lucrau la ceva foarte apropiat de NASA ! Pai, tartuffe-ilor de bazar, orice fraier putea accesa, inca de cateva saptamani, pe Internet, toate variantele de bilete! Dar, fireste, nu trebuia scapata vreo ocazie de a-l umili si teroriza cu „secretomania sefeasca", pe dascalul atotindurator...(pana cand?). „No comment..."

- ...Inca o clipa de zabava, asupra subiectelor din bilete, pentru a intregi portretul ipocriziei „de partid si de stat". Peste o treime dintre textele de pe bilete problematizau si subliniau „necesitatea mandriei nationale" si a „traditiei", cand, in realitate, nici Istoria si nici Traditia nu sunt decat pretexte politice de campanie electorala: Istoria Romaniei (ne referim la continutul manualelor de Istorie, fireste!) este a oricui, numai a romanilor, NU! – ... iar pietrele Sarmizegetusei strabune continua sa fie smulse si puse la temelia motelurilor „oamenilor de afaceri", care numai hategani nu sunt...!!!

- ...Iar daca te pricopseste Dumnezeu cu un Director de scoala, precum cel de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Bals", din Adjud (doamna ing. Barla Mariana), care, in dispretul total al muncii de 10 si 12 ore pe zi a profesorilor examinatori, nu catadicseste sa-i intrebe:

- 1 - PE ACESTIA, oameni de specialitate, in cate zile socotesc ca-i „termina" (tradus, intr-un limbaj civilizat: examineaza, pana la ultimul candidat) pe elevii de pe listele comisiilor – ci trimite la ISJ-Vrancea, INAINTE DE A-I CONVOCA PE SPECIALISTII EXAMINATORI, termenul de „ispravire" a examenului...

- 2 - PE ACESTIA (care nu mancasera, nu bausera, nu mictionasera...de la inceputul examenului din ziua de 16 februarie 2010!) daca-i „mai fac sau nu-i mai fac" (tradus, intr-un limbaj civilizat: examineaza...) si pe ultimii 8 elevi de pe liste, ci-i alunga, de la usa salii de examinare pe cei 8 „ciraci"... (fara sa-i treaca prin cap ca oamenii/dascali examinatori muncisera cu elevii, iar nu domnia sa... – si ca, pe acesti specialisti, putea macar "sa strice o intrebare"...) – care „ciraci" poate ar fi dorit, si ei, sa scape de inca o noapte de griji (ne referim, fireste, la acei elevi care sunt superiori, din punctul de vedere al bunului-simt si al grijii fata de invatare-educatie, dlui Ministru DANIEL FUNERIU...);

- ...ei bine, daca dl Ministru mai face rost de vreo cateva zeci de Directori precum doamna despre care sus-ziseram, atunci... REFORMA E CA SI INCHEIATA! Toti profesorii din sistem (fireste, ne referim la cei care-s inca tineri si cu dor de viata... - adica, vreo 80-85% dintre cadrele didactice din tara) isi vor lua zborul din Romania, in stoluri nesfarsite, fie si spre... Patagonia!

prof. dr. Adrian Botez

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page