Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PATIMILE SI ÎNVIEREA DOMNULUI DUPA PROFETIILE MESIANICE
de Preot Aurel Sas

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7, 14)
„Un glas striga: „In pustiu gatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru.” (Isaia 40, 3)
„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei.” (Zaharia 9, 9)
„Ca, iata, ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi predat arhiereilor si carturarilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor.” (Marcu 10, 33)    
„Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus.” (Marcu 16, 6).

(Continuare din editia precedenta)

Va fi botezat in apele Iordanului (Isaia 35, 2; Matei 3,13-17)

„Si va inflori si se va bucura pustiul Iordanului si marirea Libanului se va da lui si cinstea Carmelului; si poporul meu va vedea slava Domnului, stralucirea Dumnezeului nostru” (Isaia 35, 2). Da, la Botezul Domnului, savarsit de catre Ioan, s-au bucurat pustia si apele Iordanului, cu indemnul catre popoare: „Cautati pe Domnul cat Il puteti gasi, strigati catre Dansul cat El este aproape de voi” (Isaia 55, 6).
„Intr-adevar, Mesia era aproape de ei, in chip de om, Emanuel, care se talcuieste: „cu noi este Dumnezeu” (Isaia 7, 14; Matei 1, 23), gata sa-i salveze din pacatele lor prin intoarcere cu pocainta la Dumnezeu. Am vazut in Scriptura de mai sus, cum Duhul Sfant Il prezenta pe Iisus Hristos, Dumnezeu, prin Isaia proorocul in cuvintele „stralucirea Dumnezeului nostru” (Isaia 35, 2).
Apoi, iata adeverirea in Noul Testament a prevestirilor despre Botezul lui Mesia, zicand: „In acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, catre Ioan, ca sa se boteze de catre el. Ioan insa Il oprea, zicand: Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine? Si raspunzand, Iisus a zis catre el: Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea. Atunci L-a lasat, iar botezandu-se Iisus, cand iesea din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a vazut pogorandu-se ca un porumbel si venind peste El. Si iata glas din ceruri zicand: „Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit” (Matei 3, 13-17). Sf. Ioan Botezatorul L-a prezentat pe Iisus la Botez astfel: „A doua zi a vazut Ioan pe Iisus venind catre el si a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Da, Iisus, Mielul de Jertfa pe Crucea Golgotei pentru rascumpararea omenirii, va fi noul Paste, dupa Scriptura care ne reveleaza, zicand: „... caci Pastile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi!” (1 Cor. 5, 7).

Va propovadui Evanghelia mantuirii (Isaia 42, 7; Marcu 1,15)

„Ca sa deschizi ochii celor orbi, sa scoti din temnita pe cei robiti si din adancul inchisorii pe cei ce locuiesc intru intuneric. Eu sunt Domnul si acesta este numele Meu…” (Isaia 42, 7-8). Adeverirea, ca Mesia, Hristos, va vesti Evanghelia, care este puterea lui Dumnezeu de mantuire a celui ce crede, o prezinta Scriptura prin care Iisus zice: „Si zicand: S-a implinit vremea si s-a apropiat Imparatia lui Dumnezeu. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie” (Marcu 1, 15).
Iar cand Ioan Botezatorul a trimis pe doi dintre ucenicii lui, sa-L intrebe pe Iisus, daca este El Cel trimis de Domnul, iata ce le-a zis Iisus: „Si raspunzand, le-a zis: Mergeti si spuneti lui Ioan cele ce ati vazut si cele ce ati auzit: Orbii vad, schiopii umbla, leprosii se curatesc, surzii aud, mortii inviaza si saracilor li se binevesteste. Si fericit este acela care nu se va sminti intru Mine” (Luca 7, 19-23). Ce bine putem vedea ca se implineste prima Scriptura de la Isaia „ca sa deschida ochii celor orbi…” cu aceasta de la Luca, unde zice ca „orbii vad, schiopii umbla…”.  
Ce putem zice, decat sa exclamam cu psalmistul: „Cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut! Umplutu-s-a pamantul de zidirea Ta” (Psalm 103, 25) si sa recunoastem ce faptura ne-a zidit Dumnezeu si astfel sa-I multumim si sa-L laudam: „Te voi lauda, ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrurile Tale si sufletul meu le cunoaste foarte” (Psalm 138, 14).

Va intra triumfal in Ierusalim (Zaharia 9, 9; Psalm 117, 26; Matei 21,9-10)

„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei” (Zaharia 9, 9). „Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului …” (Psalm 117, 26). Asa prevestea Dumnezeu prin proorocii Sai, intrarea triumfala pe manzul asinei a Fiului Sau, Mesia Cel fagaduit, Hristos Iisus in Ierusalim (Zaharia 9, 9), in strigatul multimilor: „Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului…” (Psalm 117, 26). In Noul Testament gasim confirmata proorocia aceasta la Marcu, cand zice: „Si au adus manzul la Iisus si si-au pus hainele pe el” (Marcu 11, 7; Luca 19, 29-45; Ioan 12, 12-23).
Ca si la ceilalti Evanghelisti si la Matei gasim Scriptura care ne descopera ca Iisus a fost intampinat de multime mare, cu ramuri de finic in maini, la intrarea in Ierusalim, inainte cu sase zile de Pasti si a strigat: „Osana Fiul lui David; Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus” (Matei 21, 9). Prin aceste proorocii din Vechiul Testament, implinite in Noul Testament, putem vedea o alta Scriptura adeverita ce zice: „Astfel, ca Legea (Vechiului Testament) ne-a fost calauza spre Hristos, pentru ca sa ne indreptam din credinta” (Gal. 3, 24).
Iar fariseii, care L-au intampinat pe Iisus, au zis intre ei, in mijlocul multimii: „Deci fariseii ziceau intre ei: Vedeti, ca nimic nu foloseste! Iata, lumea s-a dus dupa El” (Ioan 12, 19). Aceasta invidie a mai marilor lideri ai vremii lui Iisus, popularitatea Domnului in cucerirea multimilor, falsa conceptie iudaica despre Mesia Hristos, alaturi de alte cauze, vor conduce la rastignirea Domnului din partea liderilor religiosi si politici ai vremii.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page