Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LEUL SI MAIMUTELEMaria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.deAm intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai lunga trena a unei rochii de mireasa (costul exchibitiei ar fi imbracat copiii orfelinatelor). Maimutele sint tot maimute, nu evolueaza deloc, in pofida muncii de cercetare a savantilor de le Cambridge. Americanii tin cu dintii sa controleze tot orientul, rusii nu stau sa se scarpine in sin, se implica in sprijinirea unui guvern legal, noi importam masiv produse foarte ciudate, pe linga recordul celor agroalimentare, potrivit Economica.rtv.net: par de porc, de bursuc sau mistret, par uman, oase si coarne, chihlimbar cenusiu, zibeta si mosc, mii de tone de frunze, ramurele sau alte parti de plante. Leului romanesc i s-a facut tort de plastic la cele 145 de primaveri, fiind singura tara din Europa cu bancnote pe astfel de suport. Nu va potriviti reclamelor care incurajeaza consumul zilnic de aspirina timp de cinci ani, pe motiv ca ar scapa planeta de cancer. Veti ramine fara rinichi si stomac, iar cercetatorii de la Universitatea Cambridge va vor putea servi usor informatii necomestibile despre „stramosii-maimuta”, care potrivit lor au devenit bipezi (scrie Daily Mail) ca sa poata vedea la departare pericolele sau sursele de hrana (ar insemna ca analistii politici sa aiba gituri de girafa). Senzationala descoperire a secolului XXI! Eu cred ca au devenit bipezi ca sa poata ajunge azi la automatul de bani si pentru ca o pereche de pantofi este mai ieftina decit doua. Stramosii-maimuta au prevazut criza, s-au gindit la viitorul nostru si au inceput sa mearga in doua picioare. Sint tare suparata, credeti-ma, si poate ii voi intreba pe savantii de la Cambridge de ce nu vedem si azi maimute aflate in diverse stadii de dezvoltare? Daca presa ne va intoxica continuu cu astfel de stupizenii, chiar vom umbla in patru picioare, pina vom adopta moneda euro.
Cercetatorii cu pricina s-au ridicat prea mult pe virfuri si au uitat ca pamintenii, maimutele, politicienii, militienii planetari si intreg Universul au fost create de Dumnezeu, ca sa ne verifice integritatea si rabdarea. Ma intreb ce ne faceam, daca cimpanzeii care controleaza lumea invatau, nu sa mearga, ci sa se dea de-a rostogolul? Probabil intr-o mina tineau bananele, iar in cealalta telecomanda dronelor. Observati cit de norocosi sintem ca niste maimute, cu milioane de ani in urma, s-au gindit sa evolueze pentru ca noi sa existam in doua picioare. Nici Darwin nu credea in afirmatiile sale si era convins ca Imago Dei nu se trage din maimuta. Omul este creatia lui Dumnezeu pe doua picioare, si nu in patru labe. Asa e omul: vede ca doua lucruri seamana intre ele si decide ca unul a iesit din celalalt, dar uita ca ele puteau foarte bine sa fie facute sa semene de la inceput de catre cineva. Evolutia este un concept demonic, pe de-o parte, si pueril (in sensul cit se poate de peiorativ) pe de alta parte. Stirile de genul celei lansate de curind de Universitatea Cambridge lucreaza subliminal, sistematic si programatic, mai ales acum, in apropierea Pastelui. Ba o urma de extraterestru, ba un convoi de farfurii zburatoare la orizont, ba un ciolan de crocobaur, ba un asteroid care vine sa declanseze Apocalipsa, iar mintea noastra bombardata poate face conjecturi mai mult sau mai putin riscante.
 Dam mai departe pagina. Capitolul „Sa aparam democratia cu arma mortala la ochi”, versiunea americana, a facut un adevarat carnagiu in provincia Kandahar, bastion al talibanilor din sudul Afghanistanului: 16 civili, femei, copii si virstnici, masacrati de un mercenar american. Daca e sa consideram scopul acestui razboi ca fiind democratizarea Afganistanului, atunci este cel mai mare esec armat de la Vietnam incoace. Nu va fi prea curind democratie, in orice caz, nu o democratie aservita americanilor. Ca si in Irak, adevaratul motiv american a fost eliminarea unor structuri statale, aflate in dezacord cu interesele lor si mentinerea unei forte de intimidare in zona. Pacea si democratia sint pastile éxtazi pentru naivii care inca mai cred in gogosile americane. Razboiul este cea mai profitabila afacere. Nu se va termina, ci va fi inlocuit cu altul tot mai sofisticat si distrugator. Si in Afganistan ca si in Irak, va ramine un focar de tensiune permanent, foarte de folos puterilor imperialiste (nu si pentru noi, aterizati in conflict ca musca pe farfuria cu terci a ciinelui). Afganistanul este o miza importanta a sferelor de influenta, un avanpost geo-strategic, un pion pe harta marilor jocuri de interese. Retragerea nici nu poate fi grabita pentru simplul motiv ca abia s-au impartit cartile unui transfer de conflict in Iranul vecin. Pretext exista, se asteapta momentul prielnic.
Acestia sint „eliberatorii” pe care bunicii (unora dinte noi) i-au asteptat in anii `50! Poate atunci era ceva de capul lor, acuma, toate razboaiele purtate de ei au fost in numele marilor interese ale corporatiilor. Sa fie clar. N-am nimic cu poporul american. Contributia sa la pastrarea democratiei in Europa in cele doua razboaie mondiale ramine consemnata in istorie. Astazi, casele de bani, vorba lui Tutea, si corporatiilor financiare le dicteaza. Nociv este ca raspindirea acestui „tipar” se face sub masca apararii democratiei si drepturilor omului.

Maria Diana Popescu, Agero
Articol preluat din (www.agero-stuttgart.de
)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page