Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Omul sfinteste locul sau Dascalul care lumineaza mintile

Daca conform zicalei populare, „Omul sfinteste locul", atunci cu siguranta ca dascalul cu vocatie lumineaza mintile dornice de cunoastere, contribuind cu modestie si onestitate - si de cele mai multe ori ca un truditor anonim - la zidirea de suflete si constiinte romanesti. Nu am intalnit inca dascali fericiti in Romania, dar am intalnit dascali pasionati de munca lor, si care depasind frustrarile de ordin material, cred in ceea ce fac si in sansa pe care educatia temeinica o reprezinta pentru elevii lor. Ei sunt adevaratii reformatori ai invatamantului romanesc si asta pentru ca dincolo de bani, de satisfactii materiale, reforma adevarata se face cu oameni pregatiti profesional, devotati si pasionati de ceea ce fac, capabili sa-si depaseasca angoasele provocate de perpetua tranzitie si nesiguranta pe care Romania o traverseaza de mai bine de 20 de ani. Exemplele de mai jos - unul din mediul rural si un altul din mediu urban - va asigur ca nu sunt singurele. La capitolul invatamant, Romania, asa cum a dovedit de foarte multe ori, mai are inca resurse.

La scoala Generala „Sincai" din judetul Mures, o activitate de exceptie

Desfasurata sambata, 27 februarie a.c., omagierea personalitatii marelui carturar Gheorghe Sincai, s-a bucurat de un larg interes din partea participantilor, elevi si cadre didactice. A fost o manifestare extracurriculara de referinta care se inscrie intr-un context mai larg, Zilele scolii din localitate. De remarcat este faptul ca reusita intregii manifestari a fost posibila insa prin implicarea totala si neconditionata a cadrelor didactice din scoala, coordonate de prof. Monica Samsudean, director al scolii, precum si a Consiliului local din comuna Sincai si a Primarului localitatii, Valer Moldovan. In suita manifestarilor, locul central l-a ocupat concursul dedicat cunoasterii personalitatii marelui carturar Gheorghe Sincai, concurs la care au participat 22 de scoli, cu 67 de elevi. A fost o dovada a faptului ca atunci cand exista implicare colectiva, chiar in conditii de severe constrangeri bugetare, se pot gasi totusi solutii pertinente pentru a nu abdica de la datoria morala de a ne promova istoria si personalitatile neamului.

Sincai, carturarul vizionar

Gheorghe Sincai (28 februarie 1754 - 2 noiemnbrie 1816), filolog, istoric, traducator si scriitor, reprezentant de seama al Scolii Ardelene, a fost - prin studiile urmate, scrierile si activitatea sa - un spirit universal. A studiat la Colegiul Reformat din Targu Mures, apoi la Cluj, Bistrita, Blaj, Viena si la Colegiul „De Propaganda Fide" de la Roma. In 1780, alaturi de Samuil Micu, a elaborat prima gramatica tiparita a limbii romane, Elemente linguae daco-romanae sive valachicae. Numit in 1784 director general al scolilor romanesti unite din Transilvania, Gheorghe Sincai a fost preocupat de raspandirea culturii si educatiei in randul maselor, contribuind in mod esential la luminarea acestora si infiintand in acest scop peste 300 de scoli confesionale greco-catolice. A tradus si elaborat in scopuri didactice, manuale fundamentale precum Gramatica, Abecedarul, Aritmetica si Catehismul. In 1811 a publicat lucrarea istorica de referinta intitulata Hronica romanilor si a mai multor neamuri... Intre anii 1797-1804, Gheorghe Sincai, cel care anterior indeplinise functia de director al scolilor romanesti din Transilvania, a petrecut sapte ani la Taga, ca preceptor al copiilor contelui Wass Daniel. Cum a putut fi oare posibil atunci, ca un nobil maghiar sa-si incredinteze educatia copiilor sai pe mana unui roman, fie el si atat de erudit? Cu siguranta ca vederile acestui nobil erau altele decat ale epigonului sau Wass Albert, iar originea sa romaneasca oglindita prin blazon (a se vedea articolul prof. univ. dr. Mihai Sorin Radulescu, revista Historia, nr. 81 din septembrie 2008, p. 55) poate ca a cantarit si ea in alegerea facuta. Referitor la familia protectorilor sai, Sincai spunea: "Intre familiile cele mari din Ardeal, cea mai de frunte si mai veche iaste familia Vos din Santul Eghidie, iar acum numita a grofilor Vas de Teaghe. Familia aceasta au venit cu intaia intrare a ungurilor in Ardeal, in anul 904, din Moldova, si pecetea o arata ca nu numai a fost de frunte intre moldoveni, ci din casa ce obladuia Moldova, caci pana in ziua de acum tine timirul sau stema Moldovei in pecetnicul sau". Serafim Duicu, regretat profesor muresean, evidentia intr-una din lucrarile sale, atat originea moldoveneasca a familiei Wass de Taga, cat si inrudirea acesteia cu famila Basarabilor. In descendenta lui Vlad Tepes, in ramura Basarabilor de dincolo de Carpati, a existat chiar o alianta matrimoniala cu familia Wass de Taga.  

     

Opinii si impresii

Monica Samsudean, director al scolii generale „Sincai" din comuna Sincai: „Activitatea de fata se inscrie in cadrul unei manifestari mai largi, Zilele Scolii din localitatea noastra. Avand in vedere personalitatea marelui carturar care transcede timpului, dorim ca aceasta activitate - pe care noi o consideram de referinta intre toate celelalte activitati desfasurate azi - sa o permanentizam, astfel incat aceasta sa devina o traditie si in acelasi timp o carte de vizita pentru scoala noastra. Suntem onorati de faptul ca au participat 22 de scoli din judet, cu 67 de elevi. Nu in ultimul rand, se cuvine sa mentionez ca toate activitatile din program au fost posibile datorita sustinerii financiare a Consiliului local si a Primariei localitatii, dar si a tuturor colegilor mei de aici, din scoala, care nu au ezitat sa se implice moral, profesional, dar si material in realizarea intregului program pe care vi l-am oferit." Aflat la al patrulea mandat, Primarul Valer Moldovan, a declarat: „Sunt incantat de faptul ca intreaga manifestare s-a bucurat de un asemenea interes si succes, dovada in acest sens fiind numeroasa participare a elevilor din judet. Nu pot sa nu mentionez insa si cateva ingrijorari pe care le am. Este vorba in primul rand de situatia scolii in viitor, precum si de o posibila desfiintare a comunei. Am cheltuit peste 3 miliarde de lei vechi pentru studii si proiecte. Este vorba despre 7 studii de fezabilitate pentru drum, apa, canal, gradinita, iluminat public, scoala din satul Fanate, reabilitarea scolii din Sincai... dar pana acum n-am primit niciun raspuns. Eu cred ca aceasta comuna, care are patru sate, are si un destin, care se leaga insa in mod necesar de scoala. Fara scoala, aici nu exista niciun viitor." Remarcand eforturile deosebite depuse de organizatori, Gabriel Grozav, inspector in cadrul ISJ Mures, a tinut sa mentioneze: „Prin finalitatile urmarite, consider activitatea de fata ca fiind una de mare succes si impact in randurile elevilor participanti. A fost organizata impecabil si era firesc ca si rezultatele sa fie pe masura asteptarilor. In numele meu personal, dar si al conducerii ISJ Mures, tin sa-i felicit pe toti cei ce s-au implicat in organizarea ei, prin modul exemplar in care au inteles sa materializeze un proiect mai vechi, gandit de d-na prof. Samsudean Monica, pe care insa dansa l-a pus in practica alaturi de colegii domniei sale si care, subliniez inca o data, s-au implicat total si neconditionat in toate activitatile din cadrul Zilelor Scolii."

Scoli participante la concursul de istorie

- Scoala Generala „Sincai" din Sincai (scoala organizatoare)

- Gimnaziul „George Cosbuc" din Targu Mures

- Scoala Generala nr. 2 din Targu Mures

- Scoala Generala din Sanpetru

- Gimnaziul „Sfantu Gheorghe" din Sangeorgiu de Mures

- Gimnaziul „Tudor Vladimirescu" din Targu Mures

- Liceul de Arta din Targu Mures

- Gimnaziul „Liviu Reberanu" din Targu Mures

- Gimnaziul „Europa" din Targu Mures

- Gimnaziul „Dacia" din Targu Mures

- Gimnaziul „"Gheorghe Sincai" din Raciu

- Gimnaziul „Vasile Oprea" din Sanmartin

- Scoala Generala din Band

- Scoala Generala din Fanatele Bandului

- Scoala Generala „Rakosi Lajos" din Gheorghe Doja

- Gimnaziul „Al.I. Cuza" din Targu Mures

- Gimnaziul „Romulus Guga" din Targu Mures

- Gimnaziul „Gheorghe Sincai" din Raciu

- Scoala Generala din Glajarie

- Scoala Generala din Sardu Nirajului

- Scoala Generala din Ceuas

- Scoala Generala din Ulies

- Scoala generala din Sanpaul

La Gimnaziul „Tudor Vladimirescu" din Targu Mures, matematica e o pasiune

Desi matematica poate sa para pentru multi elevi o materie greoaie si dificil de inteles, la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu" din Targu Mures exista elevi care au avut pe parcursul anilor si au in continuare performante deosebite la concursurilor scolare. In spatele acestor rezultate stau insa seriozitatea, munca si ambitia elevilor, dar si pasiunea unui profesor coordonator, Otilia Stan. Cei 5 elevi cu rezultate deosebite, Buna-Marginean Alex (V A), Nicusan Andrei (V A), Panca Horea (V A), Pop Andra (V B) si Butiu Cristina (VI A), spun ca le place matematica pentru ca le solicita gandirea, ii invata sa gandeasca logic si este chiar... distractiv. Tot ei spun ca matematica, in viitor, ii va ajuta sa fie organizati, sa faca performanta si pe mai departe, dar si sa-si implineasca un vis. Pentru ca fiecare dintre ei are un vis, care a inceput sa prinda contur, aici, la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu".

Pasiunea, coordonata majora in munca unui dascal cu vocatie

Referindu-se la elevii pe care ii pregateste cu pasiune si succes - fapt evidentiat de rezultatele pe care acesti elevi le-au obtinut la concursurile scolare - profesorul coordonator Otilia Stan, a declarat: „Pot sa va spun ca este o placere sa lucrez cu asemenea copii, pasiunea lor pentru matematica facandu-i dornici de a cunoaste cat mai mult, de a descifra cat mai multe taine fiind astfel intr-o permanenta cautare…Elevii mentionati mai sus au participat la toate concursurile de matematica care s-au desfasurat in acest an scolar si mentionez ca sunt concursuri cu un nivel de dificultate ridicat. Rezultatele lor sunt deosebite, tinind cont ca la fiecare concurs la care au participat au obtinut locul 1 sau primele locuri! Sunt copii deosebiti, cu mare drag de scoala, care exceleaza la toate materiile, si in mod deosebit la matematica, si care, prin multa munca atat la clasa, cat si suplimentara, au obtinut rezultatele care fac cinste scolii noastre. Bineinteles ca pentru a atinge aceste performante, s-a muncit mult, in special cu elevii de clasa a V-a, facand ore de pregatire suplimentara, uneori chiar si de doua ori pe saptamana. Dar rezultate de exceptie nu s-au obtinut doar in acest an scolar. De pilda, in anul scolar trecut, eleva Butiu Cristina (pe atunci in clasa a V-a), a obtinut locul 1 la etapa judeteana a Olimpiadei de Matematica, calificandu-se la etapa nationala. Aceasta s-a desfasurat la Slatina, in perioada 29-31 mai 2009, iar Cristina a obtinut o onoranta si meritata medalie de bronz! Ii felicit pe toti si le doresc succes la concursurile viitoare si in mod deosebit, la etapa judeteana a Olimpiadei de matematica, care va avea loc in data de 13 martie 2010, la Colegiul National „Alexandru Papiu Ilarian" din Targu Mures."

NICOLAE BALINT

CASETA

Concursul judetean de matematica „Alexandru Papiu Ilarian" - 7 noiembrie 2009

Locul de desfasurare: Colegiul National „Alexandru Papiu Ilarian" Tg.Mures

Durata concursului: 3 ore

Rezultate notabile: Locul 1 - Buna-Marginean Alex (cl. a V-a A), Locul 3 - Pinca Horea (cl. a V-a A), Mentiune speciala - Pop Andra (cl. a V-a B), Mentiunea a 2-a - Butiu Cristina (cl. a VI-a A), Mentiune speciala - Urzica Mihai (cl. a VI-a A)

Concursul judetean de matematica „Lumina Math" -14 noiembrie 2009

Locul de desfasurare: Gimnaziul „Liviu Rebreanu" Tg. Mures

Durata concursului: 2 ore

Rezultate notabile: Locul 1 - Pinca Horea (cl. a V-a A), Locul 3 - Butiu Cristina (cl. a VI-a A), Mentiunea 1 - Nicusan Andrei (cl. a V-a A)

Concursul judetean de matematica „Numerus" - 28 noiembrie 2009

Locul de desfasurare: Colegiul National „Alexandru Papiu Ilarian" Tg.Mures

Durata concursului: 2 ore

Rezultate notabile: Locul 1 - Nicusan Andrei (cl. a V-a A), Locul 3 - Butiu Cristina (cl. a VI-a A), Mentiunea 1- Pop Andra (cl. a V-a B), Mentiunea a 2-a - Buna-Marginean Alex (cl. a V-a A), Mentiune a 4-a - Pinca Horea (cl. a V-a A), Mentiune - Urzica Mihai (cl. a VI-a A)

Concursul judetean de matematica „Simon Petru" - 9 ianuarie 2010

Locul de desfasurare: Colegiul National „Unirea" Tg. Mures

Durata concursului: 2 ore

Rezultate notabile: Locul 2 – Butiu Cristina (cl. a VI-a A), Mentiunea a 2-a - Pinca Horea (cl. a V-a A)

Olimpiada de matematica, etapa locala - 23 ianuarie 2010

Locul de desfasurare: Centrele zonale

Durata concursului: 3 ore

Rezultate notabile (si calificati implicit la etapa judeteana): Locul 1 - Buna-Marginean Alex (cl. a V-a A), Locul 2 - Pinca Horea (cl. a V-a A), Locul 2 - Butiu Cristina (cl. a VI-a A), Locul 4 - Pop Andra (cl. a V-a B), Locul 5 - Nicusan Andrei (cl. a V-a A).

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page