Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Basescu: Dezastrul din martie 2011 a aratat de ce Japonia va continua sa fie una dintre primele tari

Dezastrul de la 11 martie 2011 a aratat de ce Japonia va continua sa fie una dintre primele tari ale lumii, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, afirmand ca romanii au putut intelege cat de greu le-a fost japonezilor pentru ca au trecut si ei prin dezastrul cutremurului care a avut loc in Romania in 1977.

"11 martie este un moment care probabil este greu de sters din memoria oricarui om de pe planeta. A fost un moment in care parca aveam impresia, privind imagini de la televiziuni, ca natura vrea sa infranga omul. Si ne-a aratat ca acest lucru ar fi fost posibil daca acel om, acea natiune nu era Japonia. Poate nu este atat de impresionant ce s-a intamplat pe 11 martie, mai impresionant decat fenomenul natural din 11 martie a fost ce-am vazut la natiunea japoneza. A fost o proba de solidaritate, in primul rand, o natiune care in fata unui dezastru a fost unita, ca niciodata poate. O natiune care a luat nota de dezastru si a spus: 'Noi suntem deasupra lui''', a declarat presedintele, la ceremonia de comemorare a cutremurului din partea de est a Japoniei, din luna martie a anului trecut.

Traian Basescu a precizat ca, desi poate nimeni nu ar fi crezut intr-o refacere atat de rapida, astazi, coasta de rasarit a Japoniei este functionala integral. Seful statului a amintit despre o intamplare din viata sa, de pe vremea cand era comandant de nava. "In 1981, comandand o nava de 40 de mii de tone a aparut un incendiu urias intr-un port francez. Focul topise si antenele de la radar, dar cand de pe puntea de comanda s-au actionat butoanele instalatiilor de siguranta, toate instalatiile au functionat perfect. Niciodata, in istoria de 15 ani a navei, instalatiile nu fusesera utilizate in mod real, in situatie reala, cu incendiu la bord, cu incendiu de mari proportii. Au functionat perfect, dar nava si instalatiile erau de productie japoneza. Asa am vazut si capacitatea administratiei japoneze de a actiona in momentul dezastrului din 11 martie", a povestit Basescu.

Potrivit acestuia, oricat de mare a fost dezastrul din martie 2011, administratia locala si cea centrala au actionat pentru diminuarea efectelor cutremurului. "Dezastrul de la 11 martie 2011 ne-a aratat de ce Japonia va continua sa fie una dintre primele tari ale lumii. Si noi, romanii, ne aducem aminte, iar generatia mea cu certitudine isi aduce aminte de cutremurul din 1977. A fost si pentru noi atunci un moment de solidaritate care, probabil, este greu sa se repete. Dar dezastrul de la Bucuresti din 1977, si nu numai de la Bucuresti, ne-a facut sa intelegem mai bine cat de greu le-a fost japonezilor. Pentru exemplul de solidaritate, daruire, de darzenie, pe care japonezii l-au dat lumii, as vrea sa multumesc poporului japonez, prin ambasadorul sau la Bucuresti. In acelasi timp, dezastrul de la 11 martie ne-a mai aratat o fata a Japoniei - am vazut dragoste, respect si umilinta la familia imperiala fata de necazul poporului japonez", a mai spus seful statului roman.

Presedintele Traian Basescu participa miercuri, alaturi de sotia sa, Maria, la ceremonia de comemorare a cutremurului din partea de est a Japoniei, din luna martie a anului trecut. In martie 2011, un cutremur a lovit partea de est a Japoniei, soldat cu 15.853 de morti, 3.286 de disparuti, 71.124 de refugiati.

Dupa producerea cutremurului, Japonia a primit sprijin din partea Romaniei si a unui numar de peste 160 de tari si regiuni si a peste 40 de organizatii internationale. AGERPRES

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page