Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

JOCURILE OLIMPICE

VERNISAJ CU AFISE SI ECHIPAMENT SPORTIV

Maria Diana Popescu, Agero

Ion Maldarescu, Agero

Grafica - Ion Maldarescu

Recent a fost aprinsa flacara olimpica, marcand startul celei de-a XXI-a editii a Jocurilor Olimpice de Iarna, Vancouver 2010. Respectand traditia, localitatea Olympia, din Grecia, devenita simbol si centru de greutate, a dat startul festivitatii de aprindere a flacarii competitiei mondiale care a facut istorie. Mai multe preotese alte templului zeitei Hera au inchinat omagii atat zeitei patroane a templului, cat si zeului soarelui, Apollo. Flacara olimpica aprinsa direct de la razele soarelui cu ajutorul unei oglinzi parabolice cu mare putere de concentrare, a fost purtata prin alergare de catre un sportiv desemnat pana la primul popas, localitatea Pyrgos. De aici, s-a indreaptat catre Atena, unde s-a oficializat ceremonia de inmanare catre membrii organizatori ai tarii care gazduieste editia Jocurilor Olimpice, urmandu-si drumul pana la destinatia finala, localitatea selectata, anul aceasta, Vancouver, Canada, unde au fost asteptati, la un spectacol grandios, cu peste saizeci de mii de oameni.

Joi, 11 februarie 2010, cu o zi inainte de deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, in Sala de Conferinte a Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul" Valcea s-a consumat un eveniment inedit, in fapt  vernisajul expozitiei de afise si fotografii ale Jocurilor Olimpice de Vara si de Iarna, de-a lungul anilor cu includerea contributiei sportivilor valceni la reprezentarea Romaniei la Jocurile Olimpice. Cuvantul de deschidere i-a apartinut profesoarei Augustina-Sanda Constantinescu, directorul Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul" Valcea, in compania profesorului universitar dr. Alexandru Popescu Mihaesti. Initiatorul, organizatorul si moderatorul originalei manifestari a fost profesorul drd. Nicolae Dinescu de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Universitatea „Spiru Haret", Ramnicu-Valcea, directorul Academiei Olimpice Romane, Filiala Valcea.

Inedita si originala expozitie cu afise si obiecte personale aflate in proprietatea profesorului Nicolae Dinescu s-a dorit a fi o trecere in revista a Jocurilor Olimpice, de la inceputuri si pana la ultima editie VANCOUVER 2010, asociata cu particularizarea contributiei sportivilor valceni la aceste mari intreceri sportive. Obiecte si echipamente cu mare valoaresportiv-istorica, purtate la vremea respectiva de participanti au fost aratate participantilor la intalnire: bobul cunstruit manual la Ramnicu Valcea, cu care tinerii si entuziastii sportivi valceni Gogu Arsenie si Tita Radulescu au concurat la prima editie de la Chamonix, in anul 1924 (pe cheltuiala proprie); perechea de patine cu care multipla campioana nationala si balcanica, Madi Marotineanu a concurat la Jocurile Olimpice de iarna, in anii 1948 si 1956; perechea de schiuri cu care sportiva de acum saptezeci de ani, Viorica Köpetti a schiat la Jocurile Olimpice; sania cu care a concurat si a castigat medalia de aur, Sanda Toma, la primul concurs national din anul 1970; suportul Tortei Olimpice care a strabatut meleagurile valcene, in drum spre Jocurile Olimpice de la München, in anul 1972, mascote ale olimpiadelor si numeroase alte obiecte. Zecile de afise originale, reprezentand editiile trecute ale acestor intreceri de elita au incantat privirile participantilor. Vorbind in acest mod despre un act de sincronizare a realitatii sportului de performanta intr-un orbis al miezului olimpic si cultural romanesc, prelegerea profesorului drd. Nicolae Dinescu, inculcind pe linga temei si sinteza unor puncte de vedere importante, a tinut de constientizarea promovarii valorilor in toate domeniile, stilpul de afirmatie al domniei sale fiind intarit maiestrit de expozitia sus-aminita.

Il socotim responsabil in sensul reusitei manifestarii pe exceptionalului profesor Nicolae Dinescu, apartinator al unei frumoase familii de spirit, fost arbitru international de fotbal, animator, initiator si organizator al unui numar impresionant de manifestari sportive si culturale. Pasionat de tot ceea ce inseamna viata cetatii, Nicolae Dinescu este un binecunoscut realizator de atractive si apreciate emisiuni de televiziune. Prin spiritul viu si neastamparul sau molipsitor uimeste pe toti cei ce-l cunosc si il apreciaza. In anul 2005 a creat, la Ramnicu Valcea, Filiala ACADEMIEI OLIMPICE ROMANE al carei director este si in prezent. Modul in care s-a desfasurat acest dilog cultural al olimpismului valcean confirma faptul ca la nivelul cetatii, intentia manifesta si competenta a acestui reprezentant de aur al sportului international, profesorul drd. Nicolae Dinescu, da orasului si Academiei Olimpice, Filiala Valcea, infatisarea firesc competitoare din punt de vedere profesional, artistic, cultural, ca finalitati ale programului de pregatire a sudentilor. Academia Olimpica Romana, Filiala Valcea, aflata sub semnul competitiei, al ordinii, seriozitatii si al civilizatiei si-a cistigat, prin contributia domniei sale, un loc aparte in contemporaneitatea invatamantului si a sportului romanesc.

Manifestarea vine sa proiecteze in constiinta prezentului contributia generatiilor de performeri la olimpismul romanesc, ca „gest" necesar evaluarii periodice a fenomenului. Pentru ca lumea agitata a prezentului, se innoieste, an de an, cu o generatie matura si serioasa de sportivi, care se pregatesc la Academia Olimpica Romana, Filiala Valcea, sportul insemnind inainte de toate o educatie culturala. Din aceste frumoase si utile impresii culese, din ceea ce am vazut ca parte a tezaurului personal adapostit de Nicolae Dinescu, din cele nemarginite ale perspectivei pe care o creaza institutia condusa de domnia sa, se alcatuieste imaginea orasului cultural valcean, care traieste in ritmurile impetuoase ale competitei moderne.

Maria Diana Popescu, Agero

Ion Maldarescu, Agero

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page