Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

EVADAREA DIN REALITATE ÎNTRE DORINTA SI IMPERATIV EMOTIONAL


Sa ne imaginam ca avem ocazia de a pleca undeva departe, intr-un loc in care ne-am dorit dintotdeauna sa traim, insa destinul vietii nu ne-a permis acest lucru. Pentru mine o astfel de destinatie ar putea fi o insula tropicala in mijlocul oceanului Pacific sau poate in Marea Caraibe, unde deopotriva clima blanda, bogatia vegetatiei si cultura locala nealterata prea mult de atingerea civilizatiei mi-ar oferi spatiul necesar pentru a putea visa, crea si descrie simtaminte pozitive in fata miracolului vietii pe pamant.

Bineinteles ca, realitatea a fost cu totul alta si niciodata nu am putut ajunge pe astfel de taramuri exotice decat prin citire, visare si vizionare de filme. Cu toate acestea, nimic nu m-a impiedicat sa parcurg o multime de materiale ce au redat atmosfera tinutului dorit, fapt pentru care am gustat ceva din ceea ce inseamna sa fii prezent in acele locuri, bineinteles in imaginatie.

Un caz interesant, in ce priveste descrierea unor tinuturi care nu au fost niciodata vizitate de catre autor, il prezinta acela al mai multe romane de actiune pe care le-am citit in timpul cand mergeam la scoala, scrise atat de bine incat simteai atmosfera acelor taramuri la modul cel mai direct. Este vorba despre seria de carti dedicate eroului Winnetou, al carui autor, pe nume Karl Friedrich May, nu vizitase deloc America la data scrierii acestora, lucru ce nu se simte atunci cand ii citesti operele.

In mod similar, Jules Verne a descris mecanisme si tehnologii care nu existau in epoca inaugurand oficial genul literaturii de anticipatiei, redenumita ulterior ca „stintifico-fantastica”. Imi aduc aminte cu placere de orele de lectura pe care le petreceam citind fascinat carti acest gen de carti, care mi-au modelat gandirea in sens pozitiv, inspirandu-mi pasiunea pentru cunoastere, aventura si descoperire de spatii noi, dincolo de realitatea imediata.

De fapt, primii pasi in „evadarea din realitate” se realizeaza de indata ce parintii incep sa-i citeasca basme si diferite alte povestiri copilului, de indata ce acesta a inceput sa inteleaga vorbirea adultilor. Este primul „salt” in fabuloasa lume a imaginatiei, esentiala pentru dezvoltarea sa ulterioara, constituindu-se ca o baza pe care ulterior se va cladi toata cunoasterea furnizata prin diferitele sisteme de educatie.

V-ati intrebat vreodata de exista aceasta dorinta a copiilor de a asculta povesti? Mai mult, de ce chiar noi, cei mari, simtim nevoia de a „evada” temporar din realitatea cotidiana? De ce ne simtim reconfortati dupa ce am auzit o poveste de calitate sau dupa ce am citit ceva care ne-a transportat in timp si spatiu spre orizonturi inedite, neasteptate prin senzatia de descoperire si de aventura pe care ne-o ofera?

Ca un posibil raspuns la aceste intrebari, revin la timpul cand eram copil si cand zile la rand citeam de dimineata pana seara diferite carti mai mult sau mai putin destinate perioadei scolare si astfel, retraiesc cu placere acea senzatie placuta a detasarii, a transportarii in alte spatii, de identificare cu personajele principale si de lupta cu fortele intunericului. Fiind deosebit de bolnavicios, avand deseori febra si trebuind sa stau in casa, aceasta lectura ma ajuta sa supravietuiesc si sa traiesc intr-un spatiu in care nu mai simteam feluritele dureri provocate de afectiunile pe care le aveam.

Alteori, lasam lectura si ma jucam cu diferite jucarii miniaturale, incercand sa reconstruiesc ceea ce citisem, sa dezvolt informatiile ce imi fusesera furnizate, sa reproduc la scara redusa temele si conflictele de care aflasem, cu dorinta sincera de a aduce acel univers cumva in prezent. Chiar daca acest lucru nu era realizabil, totusi ceva din atmosfera taramurilor in care evadasem ramanea mult timp dupa aceea, ba chiar as putea afirma ca au ramas vii, undeva in interiorul sufletului, chiar si pana in ziua de astazi.

Nu in ultimul rand filmele de actiune, romanele foiletoane televizate si desenele animate au facut parte din „bagajul” imaginativ pe care l-am acumulat in prima parte a vietii, iar cand relatez aceste lucruri, cu siguranta ca exprim ceea ce fiecare om a experimentat intr-o masura mai mare sau mai mica in respectiva perioada a vietii. De aceea, ideea principala ce se desprinde este a nevoii ce exista in fiinta umana de a-si folosi puterea imaginatiei, de a-si dezvolta si cultiva aceasta capacitate, fara de care creativitatea si sensibilitatea nu ar mai putea ulterior sa prinda un contur bine definit.

Lasand deoparte lectura acelor vremuri, un subiect dealtfel inepuizabil, ma intorc acum spre generatia adulta, care dupa finalizarea studiilor si intrarea in „campul muncii”, in general, traieste un regres in ce priveste cultivarea creativa a imaginatiei. Rutina activitatilor din timpul zilei, precum si obligativitatea concentrarii energiei pe anumite directii impuse, conduc in timp la aplatizarea acestui aspect placut al „saltului” in imaginatie asa cum se intampla in copilarie.

De multe ori, dupa o zi istovitoare de munca, ne „aruncam” lipsiti de chef in fata televizoarelor actionand telecomanda pentru a parcurge toate canalele posibile, alegand de regula un film, pe care oricum nu avem rabdarea sa il urmarim pana la sfarsit, sau selectand canalele de actualitati pentru a afla micile „mari teme” ale zilei. Dupa ceva vreme, „aterizam” la o emisiune de mondenitati pentru a constata ca timpul a trecut foarte repede, ca este aproape miezul noptii, daca nu cumva a si trecut, fiind nevoiti sa dam „stingerea” si sa mergem la culcare pentru a putea sustine activitatea profesionala in ziua urmatoare.

Acest stil de viata ca de internat, cu un program orar ce nu ne permite prea multe abateri, in timp ajunge sa fie deosebit de frustrant, adaugandu-se progresiv tot felul de obligatii familiale sau de alta natura. Cert este ca orizontul productiv al copilariei, cand „evadam din realitate” pe taramul povestirii, al detasarii de realitatea imediata, fapt benefic in dezvoltarea spiritului uman, se departeaza tot mai mult, pana cand ajungem niste adulti blazati, asteptand cu dor week-end-ul, pe care de multe ori nu stim cum sa il umplem adecvat, concediul sau poate chiar pensia, cand credem ca vom face ceea ce nu am putut de-a lungul vietii, o amagire de fapt pentru multi dintre noi.

Ar mai fi „evadarea in lumea virtuala” a Internetului, dupa parerea mea mult mai obositoare decat cea a televiziunii, unde cu ochii inrositi de privirea indelunga a display-ului incercam sa gasim un substitut realitatii si sa ne facem prieteni persoane aflate la mare departare, in conditiile in care nu am reusit acest lucru in mediul in care traim. Uneori este un lucru bun, mai ales atunci cand ai ocazia sa intalnesti persoane de calitate, cu care poti comunica lucruri de valoare, persoane pe care nu ai fi putut sa le cunosti in mod normal de-a lungul vietii. In acest sens, pot spune ca am avut ocazia sa cunosc si sa am legaturi de prietenie cu multe persoane deosebite, fapt care mi-a imbogatit experienta si m-a incurajat in dezvoltarea anumitor aptitudini de comunicare interumana.

Dar la fel de adevarat este faptul ca prin intermediul Internetului se poate evada in spatiul bolnavicios al pornografiei, in comunicarea cu persoane decazute moral, in cautare de potentiale victime pe care sa le extorcheze financiar sau emotional. Nu de putine ori, imaginatia scapata de sub control ne poate conduce la gesturi absurde, lipsite de logica, fapt pentru care este necesara cultivarea deopotriva a deprinderilor de „salt” in imaginatie si de „revenire” la realitate.

Insa acest lucru se aplica nu numai la comunicarea prin Internet, ci la orice gen de relationare intre oameni, fapt pentru care avansez catre necesitatea de a cultiva creativ puterile imaginative, dezvoltand acea facultate extraordinara a visarii, a desprinderii de realitatea imediata, lucru ce sta la baza oricarui curent ideologic, ba chiar al oricarei religii. Cu cat aceasta capacitate este cultivata in mod constant prin stabilirea de corespondente cu realitatea in mijlocul careia traim, cu atat vom putea avansa spre orizonturi nebanuite.

Poate chiar acum te gandesti sa incepi o noua viata, sa abandonezi niste „lanturi”, ce te-au tinut intr-o robie nejustificata pentru o lunga perioada de timp. Primul pas este sa incep sa visezi, sa „vezi” la nivel de imaginatie locul in care vrei sa ajungi, asa cum in copilarie evadai spre orizonturi neobisnuite. Insa al doilea pas, poate cel mai greu, este sa aduci visele in sfera realitatii, sa intreprinzi masuri concrete pentru a putea ajunge in locul dorit si visat.

Fiinta umana nu are la inceput capacitatea de a putea merge in picioare, fapt pentru care o perioada destul de indelungata se taraste pe coate si pe genunchi in incercarea de a se putea ridica de la pamant. Ceea ce o motiveaza este dorinta proiectata la nivel imaginativ de a putea sa mearga la fel ca toti ceilalti oameni.

Ulterior, copilul doreste sa poata sa vorbeasca, sa-si exprime gandurile in mijlocul colectivitatii in care traieste, proiectand in imaginatie aceasta posibilitate si avansand catre ea, pana cand acest lucru devine o realitate. Imperativul acestei dorinte este atat de puternic, incat eforturile sunt dintre cele mai viguroase in atingerea tintei visate. El a vazut pe adulti mergand, vorbind si mancand singuri, fapt care s-a proiectat prin imaginatie in sfera dorintelor personale, motivand mica fiinta umana sa aduca visul la nivel de realitate.

La fel se intampla ulterior si cu procesul de cultivare prin invatare, de parcurgere a etapelor de pregatire in diferitele unitati de invatamant, pentru ca in final sa se ajunga la stadiul de adult, care sta pe „picioarele sale”, are casa sau locul lui, si poate astfel sa initieze din nou acest proces al dezvoltarii cu o noua generatie de copii, devenind parinte, mentor si instructor la randul sau. Nu este fascinant acest lucru, acest ciclu al progresului la nivel individual si colectiv?

Dar chiar si pe curba „descendenta” a vietii, imaginatia isi are rolul ei in a inspira idealuri nobile noilor generatii, in a inmagazina o experienta de valoare, care sa fie impartasita in diferitele medii in care traim, in a inspira incredere intr-un viitor chiar dincolo de orizontul vizibil al acestei vieti, in acea dimensiune transcendenta pe care o simtim, fara a putea sa o exprima niciodata pe deplin. Astfel, evadarea din realitate devine o dorinta placuta, aducatoare de experienta si progres pentru umanitate, selectand de fiecare data ce este de valoare si materializand de fiecare data ceea ce este pozitiv in realitatea in care traim.

Si astfel, prin acest joc al proiectiei alternative, al acestui schimb dintre „oglinda interioara” a constiintei si cea exterioara a realitatii, se ajunge in final la imbogatirea deopotriva a celor doua aspecte, conferind progres si sens fiintei umane, aflata in devenire continua de la nastere si pana la trecerea pragului vietii prezente. De aceea, niciodata sa nu lasam sa se atrofieze acest simt al imaginatiei, al acestei capacitati de a trece dincolo de clipa prezenta, de a imbogati sensul existentei cu valente noi, pozitive, creative si pline de sensibilitatea specifica in sensul cel mai inalt doar fiintei umane.

Octavian Lupu
Bucuresti
27.02.2012
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page