Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM - CONSTANTIN MALINAS

Sa-ti fie somnul lin, domnule Malin!

Patria cartilor ce se imputineaza pe zi ce trece a mai pierdut un ostean credincios: pe Constantin Malinas, omul care credea neabatut, asemenea marilor renascentisti ai lumii ca "Litterae faciunt humaniores" (invatatura, cultura, ne face mai umani). Vestea despre moartea sa ne-a indurerat profund si clopotele au rasunat in inimile noastre, aducandu-ne aminte ca suntem doar "o vanare de vant". L-am cunoscut pe Malinu de pe vremea cand era un simplu si meticulos bibliotecar la biblioteca "Gheorghe Sincai" pe vremea cand ne citeam creatiile la cenaclul institutiei inainte de l989. Anii au trecut, dar Malinu a tinut drept drumul de la linistea bibliotecii la tumultul politic al agorei. A fost director al prestigioasei institutii, consilier local, editor al unei publicatii deosebite de un profund patriotism "Familia noastra", consacrata dialogului intre romanii "intra muros" si "extra muros". A calatorit pentru documentare la romanii din afara granitelor tarii, de la Giula si Novi Sad la romanii insingurati din Maramuresul istoric si chiar la acei din Crimeea, ca si cum ar fi vrut sa-i stropeasca pe toti cu flacara vie a unirii.

Doctor in filologie, iubitor de medalistica lui Eminescu, documentat luptator pentru recuperarea patrimoniului lui Emanuil Gojdu, Constantin Malinas ne-a uimit pe toti in ultima parte a vietii. A scris mult dupa moartea sotiei sale ca intr-un gest suprem de recuperare a intregii sale vieti. Cartile sale de poezie si de proza si le-a lansat cu lume multa si sufragii cinstite la Cenaclul baroului Bihor. Ultima sa carte insa, intitulata "Proza de transport " si-a lansat-o la Primaria din Marghita, alaturi de cei dragi lui, cei cunoscuti din copilarie si junete.

Scriitorul s-a intors in chip simbolic spre izvoare si iata cum ultima sa carte a devenit o opera premonitorie inainte de a fi o opera care sa surprinda ratacirile oralitatii urbane si stricarii lmbii romane. Constantin Malinas a fost in sensul nemtesc al cuvantului "ein bucherwurm" (un soarece de biblioteca), dar in sensul bun al denominatiunii, un om care se retrage in himera pentru a se intari pentru lupta cu realitatea de dincolo de zidurile reci ale bibliotecii. Ajuns in agora, Constantin Malinas a invins. A pasit pe calea regala de la admirarea cartii la facerea ei.

Ceea ce nu-i putin lucru. Moartea lui este o pierdere grea pentru intelectualitatea din Oradea si Bihor, dupa cum va fi si o absenta de neinlocuit pentru lucrarile cenaclului nostru unde a luat de atatea ori cuvantul, fie in calitate de autor, fie in calitate de critic literar.

In semn de oratie funebra, chiar daca tanguirea noastra nu atinge dramatismul celor ale lui Bossuet, la capataiul celui disparut dintre noi, plangem cu acest sonet despre omul iubitor de carte aleasa si ziditoare de spirit si simtire:

Spalturile sparte

Din spuma carei Mari, apari, Tu, Carte

Cu ochii grei de plumb, Tu, Fat Frumos

Plangand cu litere, pe Cris, in jos,

Varadiei cu spalturile sparte.

De Tine, numai moartea ma desparte.

Tiparnita e un concert duios,

Ca mersul Domnului cel Viu, pe jos,

Mustrare blanda a Maicutei Arte.

Precum un panaceu mi-astamperi chinul,

Ma faci mai tare si mai bun, mai drept,

Ma-mbeti in nopti tarzii, mai rau ca vinul

Dar dup-orgie, sunt mai intelept,

Caci schimb intr-un suras candid, suspinul,

Ce mi se-mplanta, deseori, in piept...

Dumnezeu sa te aseze la dreapta Sa, iubitor si slujitor al Cartii !

Din partea Cenaclului literar al Baroului Bihor

Presedinte Pascu Balaci

avocat, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page