Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"HACKTIVISMUL" – HAIDUCIE MODERNA SAU CACEALMA?Hackerii Anonymous au rescris Constitutia Ungariei - este o stire de ultima ora postata pe Internet. Hackerii ramurii ungare a organizatiei Anonymous au spart site-ul Curtii Constitutionale, duminica, si au rescris legea fundamentala a statului ungar. Publicatia online Index a detaliat punctele din Constitutia ungara modificate de Anonymous: "Noi, membrii ungari ai natiunii Anonymous, declaram urmatoarele:
* "Credem ca ascensiunea tiranilor, monarhilor, dictatorilor reprezinta perioade scurte din istorie, iar poporul are dreptul sa se revolte".
* "D) 5 noiembrie aniverseaza memoria lui Guy Fawke". (n.n. Faimoasa masca Guy Fawkes, cunoscuta si ca masca Anonymous, este creata dupa chipul celebrului personaj istoric.)
* "(5) Angajatii din IT se pensioneaza la varsta de 32 de ani, cu 150% din salariu, drept pensie, beneficiind de scutire de taxe".
* "L) Grupul Anonymous are putere deplina sa actioneze impotriva opresiunii tiraniei si dictatorilor. Acestia beneficiaza de amnistie totala". * "Noi suntem legiunea. Nu iertam. Nu uitam. Asta se asteapta de la noi". Nostim, nu? Ce parere aveti? Haiducie moderna la nivel mondial? Cacealma - diversiune "a serviciilor" noii Ordini? Teribilisme ale unor pusti? Cert este faptul ca, de cativa ani buni, oriunde ne-am indrepta privirea pe Internet, aflam de cate o isprava a corsarilor informatici. Va reamintim ca Grupul Anonymous a adoptat masca Guy Fawkes, ca simbol al anonimitatii, in timpul unui protest din 2008 impotriva "Church of Scientology" (Biserica Scientologica). Mai recent, mai multi sustinatori ai miscarii "Ocupy Wall Street", cat si multi participanti la protestele anti ACTA folosesc mastile Anonymous ca un simbol al revolutiei si ca un mod de a-si proteja identitatea in timpul manifestatiilor publice.
Guy Fawkes a fost un personaj real, nascut in 13 aprilie 1570 si executat in 31 ianuarie 1606. A facut parte dintr-un celebru complot al unui grup care a reusit sa ascunda o cantitate importanta de explozibil in catacombele de sub Camera Lorzilor. Planul grupului era de a arunca in aer cladirea, asasinandu-l astfel pe Regele James I (protestant) al Angliei, in incercarea de a-l inlocui cu un rege catolic. In urma unui denunt anonim, politia a fost informata asupra atentatului, iar Guy Fawkes a fost arestat, torturat si condamnat la moarte. Ziua de 5 noiembrie este acum sarbatorita de catre britanici in onoarea complotului nereusit.
Interpolul a anuntat, marti, arestarea, inca din februarie, a 25 de hackeri din gruparea Anonymous, in urma unor atacuri cibernetice coordonate, lansate din Argentina, Chile, Columbia si Spania, "impotriva Ministerului columbian al Apararii si a siteurilor Presedintiei", si a companiei chiliene de energie electrica Endesa. Patru hackeri au fost arestati in Spania, zece in Argentina, sase in Chile si cinci in Columbia. Cei arestati in Spania sunt acuzati ca ar fi atacat site-uri oficiale, modificandu-le sau blocandu-le. De asemenea, acestia ar fi publicat pe Internet datele personale ale membrilor serviciilor de paza si protectie pe care le avea fostul premier spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, precum si ale membrilor Politiei nationale. Organizatia Anonymous este considerata "o amenintare" de catre NATO, a precizat politia spaniola intr-un comunicat de presa. Hackerii din gruparea Antisec, din cadrul Anonymous, au spart site-ul Companiei Geo Group, care administreaza inchisorile private din Statele Unite. "Inchisorile private exista pentru a face bani. Profita de pe urma faptului ca au cat mai multi detinuti posibili, cazati cat mai ieftin posibil", se arata intr-un mesaj al Anonymous, pe Twitter.
Cine sunt Anonymous si ce doresc ei de fapt, inca nu suntem pe deplin lamuriti. Luand de bune informatiile de pe Internet, la prima vedere par activisti, online sau offline, care militeaza pentru cauze din cele mai diverse: de la libertatea pe Internet, la lupta impotriva globalizarii. In cadrul acestei miscari, gruparea Antisec se opune industriei securitatii informatice, primele atacuri fiind inregistrate inca din 1999. De pilda, atacul de vineri asupra siteului CIA a fost revendicat de un membru al Anonymous, printr-un comentariu postat pe Twitter, dupa cum informeaza AFP. "CIA Tango down" - a scris hackerul, via "YourAnonNews. Tango down" este o expresie utilizata de fortele speciale ale SUA atunci cand reusesc sa doboare un inamic. Acesta este al treilea atac important informatic asupra unor institutii ale SUA, in ultima luna, dupa cele asupra site-urilor Departamentului de Justitie si FBI. Gruparea Antisec ar fi fost responsabila, conform informatiilor aparute pe Internet, si de spargerea site-ului Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Anonymous a postat pe site-ul ANRE un videoclip de un minut, in care pe fond muzical apare "We Are Anonymous, Antisec", care se incheie cu mesajul "Expect us". De asemenea, site-ul FMI.ro al biroului Fondului Monetar International in Romania a fost atacat de Anonymous si Antisec. De altfel, pe site-ul FMI apare mesajul "Site aflat in mentenanta". (ziare.com)
"Pe la sfarsitul anilor ’90, defineam hackerii ca fiind «corsarii mileniului trei» - scrie Miron Manega, in articolul «Tema de gandire. Infractorii romani dau lectii de patriotism natiunii romane» (certitudinea.ro, 23.04.2010). - Imi mentin definitia. Intre timp, observ ca, in plan social, se intampla niste lucruri care reflecta o alta banuiala pe care am avut-o la vremea aceea. Din aceasta zona a infractionalitatii de elita se recruteaza spontan o categorie care face distinctia intre talharii propriu-zisi (lotrii) si haiduci. Haiducii sfarsitului de secol XVIII, respectiv inceputul secolului al XIX-lea (perioada fanariota), nu erau simpli talhari. Iancu Jianu, de pilda, n-a fost un talhar. Era boier, avea scoala, stia sa lupte, a participat la miscarea lui Tudor Vladimirescu. Sunt consemnate istoric campaniile lui impotriva lui Pazvantoglu, pasa din Vidin, faptul ca i-a scos acestuia ochiul in lupta (de atunci expresia «Pazvante Chioru»), distrugerea Vidinului, sarbatorirea Jianului la Craiova si aparitia cu dedicatie a cantecului «M-a facut muica oltean». Exista si alti proscrisi din aceasta categorie, l-am nominalizat doar pe cel mai notoriu…Din punct de vedere juridic, haiducii erau infractori. Ei subminau, prin actiunile de prada, atat legile tarii, cat si puterea tutelara de la Istanbul. In raport cu realitatile sociale si cu sistemul de valori morale de la vremea aceea, erau perceputi insa ca un fel de salvatori. Haiducii autentici preluau cumva, din motive initial personale, misiunea structurilor statului si echilibrau, la nivel local, decalajele sociale (luau de la bogati si dadeau la saraci). Ineficiente la nivel global, aceste fapte generau totusi, prin «mediatizarea» din gura-n gura, o schimbare de mentalitate, ceea ce a dus, in 1821, la revolta populara a lui Tudor Vladimirescu si la decizia Istanbulului de a renunta la domnii fanarioti". "N-ati auzit de-un Jian,/ De-un Jian, de un oltean,/ De un hot de capitan/ Care umbla prin paduri/ Cu doisprezece panduri"... (V. Alecsandri, "Jianul").
"Astazi, haiducia s-a mutat in spatiul virtual, adica pe Internet – constata Miron Manega. - Sunt cunoscute cazurile in care hackerii romani (caci ei sunt «haiducii virtuali») au spart site-urile publicatiilor si televiziunilor straine care ne-au denigrat, «plantand» pe ele steaguri tricolore si muzica romaneasca. Am facut aceasta digresiune, pentru a motiva analogia cu ceea ce mi se pare ca se intampla acum. Daca statul roman nu e in stare sa-si apere valorile si demnitatea in fata Europei, iata ca o fac infractorii de elita, hackerii romani, care-i pun la punct pe cei care ne denigreaza. O fac natural, direct, fara complexe, ignorand litera legii. Litera, nu si spiritul, pentru ca legea trebuie sa fie morala, iar infractiunea lor, in acest context al disolutiei moralitatii, este profund morala. Asa cum se stie, saptamana trecuta hackerii romani au atacat site-ul publicatiei «The Daily Telegraph», postand pe acesta, ca tema de meditatie, o piesa de Gheorghe Zamfir. O alta echipa de hackeri, autointitulata Romanian National Security (R.N.S.), au facut, in urma cu cateva zile, aceeasi miscare, de data asta pe site-ul «Le Monde», lasandu-le, spre placuta lectura a cititorilor sai, urmatorul mesaj: "Aceasta nu este o miscare de rezistenta, un protest sau o revolta! Este strigatul intregului popor roman ce face apel la fratii nostri care au uitat ca si in venele noastre circula un sange roman. Sangele ce-a fost jertfit si varsat pe campurile de lupta pentru a fi scrisa istoria neamului nostru (si chiar a Europei, am adauga noi!) cere acum dreptate. Eroii patriei noastre nu vor muri niciodata! Vrem sa nu se uite cine l-a varsat pentru ca Romania sa existe astazi pe harta, sa le amintim copiilor si nepotilor nostri, sa ii respectam cu onoarea cuvenita. Ne-a ajuns atata batjocura. Tiganii nu sunt romani! Nu ei ne-au scris istoria! Cand vorbiti despre compatriotii nostri, nu mai folositi expresiile «Tigani romani». Noi v-am respectat Franta, voi ne veti respecta Romania!! R.N.S. vegheaza pentru ca aceste lucruri sa fie infaptuite". Si, ca o ironie subtila, RNS a postat, pe site-ul «Le Monde», un cantec al lui Tudor Gheorghe, al carui subtext nu este exclus sa fie inteles (dar nu bagam mana  in foc) si de francezi: «Au innebunit salcamii!».
Facand o analogie cu perioada fanariota, pe care am luat-o ca reper in aceasta dizertatie, si stiind din istorie si geologie ca anumite fenomene se repeta ciclic, nu este exclus ca aparitia constiintei sociale, a societatii civile in ultima instanta, sa fie generata tocmai de aceasta forma de haiducie moderna numita hacking. Semne incurajatoare sunt. Una este «Salutul frantuzesc», reactia bloggerilor romani la bascalia frantuzeasca numita «Salutul romanesc». Asadar, hackerii au un suport social consistent, caci blogosfera romaneasca are cateva milioane de membri…".
"De la «rebeli fara cauza» si spargeri demonstrative, hackerii (o parte din ei) au evoluat spre «infractiunea justitiara», denumita acum hacktivism– scrie acelasi Miron Manega, in articolul «Doua perioade istorice simetrice: "vremea lui Pazvante Chioru" si timpul prezent. Hackerii, haiducii mileniului trei. Hacktivismul» (certitudinea.ro, 28 februarie 2012). - Sunt din ce in ce mai uniti si mai organizati, coordonandu-si exemplar actiunile pe regiuni si tari. S-au internationalizat, s-au «globalizat» intr-o directie cvasi-morala, simetric si opus globalizarii economice impuse de «oculta mondiala». E aproape imposibil ca acesti «haiduci» sa fie starpiti, pentru ca hacktivismul a capatat o aura de prestigiu, ba chiar de blazon nobiliar, ceea ce-i determina pe foarte multi tineri teribilisti sa intre in randurile lor. Este o miscare proteica si incontrolabila, care face si va continua sa faca ravagii in paginile web ale sistemelor militare si ale serviciilor secrete. Una dintre aceste miscari virale este miscarea Anonymous, din care fac parte, evident, si hacktivistii romani. Deviza lor de lupta este: «Noi suntem Anonymous. Noi suntem legiune. Nu uitam. Nu iertam. Asteptati-ne!»".
"Institutul National de Cercetare in Optoelectronica din Romania, spart de Anonymous" - a fost mesajul postat de hackerii Anonymous pe Twitter, sambata dimineata, potrivit Realitatea.net. Hackerii au reusit sa descarce 2,8 GB de informatii, 1.810 de fisiere din 297 de foldere. Site-ul INOE nu functiona la momentul publicarii acestei stiri.
Presedintele sirian Bashar Al-Assad a cazut, si el, victima gruparii de hackeri Anonymous, care a reusit sa sustraga sute de e-mail-uri din contul oficial. De asemenea, hackerii au spart contul de e-mail al ministrului sirian al Afacerilor Externe, de unde a sustras 78 de mesaje, cat si pe cel al consilierului mass-media. De fapt, parolele au fost aceleasi: 12345, si nu cred ca este necesara o dotare cerebrala de exceptie pentru a ghici asa ceva!!!)
Pentru a se proteja, de trei ani, browserul Chrome, al Companiei Google, a fost implicat intr-un concurs international destinat hackerilor, denumit Pwn2Own, si a rezistat tuturor atacurilor, in timp ce alte nume importante in domeniu, precum Safari, Internet Explorer si Firefox, au cazut prada atacurilor specialistilor. Google promite ca va da 1 milion de dolari hackerilor care vor reusi sa sparga browserul companiei intr-o asemenea masura incat modalitatea in sine sa fie considerata "o amenintare la securitatea" acestuia. Informatia va fi ulterior folosita pentru a creste siguranta browserului Chrome. Evenimentul va avea loc in cursul saptamanii viitoare la conferinta pe tema securitatii CanSecWest din Vancouver. Ma bate gandul ca inca un compatriot al nostru va deveni milionar in dolari!

MARIANA CRISTESCU


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page