Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dobre Valentin-Claudiu – Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô- Egipt


Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô (modern Al-Muwayh), Egipt

(Continuare de la editia precedenta)

Ce este un ostrakon si de ce se scria pe el ?

Ostrakon /ostraca <plural> = piesa(e) de ceramica sau bucati de piatra pe care erau scrijelite sau inscrise texte transmise intre diferite praesidia sau /si prefectura sau notatii care aveau rol pur administrativ.

Corespondenta oficiala se scria pe papirusuri, dar tot ceea ce insemna contabilitatea asezarilor/gospodariilor, corespondenta militara sau intre locuitorii diferitelor praesidia, documente administrative sau ciorne de texte inainte de transcrierea pe "scumpele" papirusuri se scriau pe ostraca. Odata utilizate, ostraca erau marcate cu un semn, posibil tip cruce (dupa transcriere) si apoi erau aruncate la groapa de gunoi.
Unele ostraca apartin corespondentei personale si raspunde unor nevoi individuale (dorinte sexuale, aspiratii, nevoia de a a-si ocupa timpul).
Se scria inclusiv din "plictiseala", precum soldatul latinofon Sosianus, care umplea ostraca cu texte si scrisori de o inspiratie erotica "obscura". Alti soldati desenau scene obscene ca in exemplu de mai jos, unde un personaj barbos cu o bereta frigiana sau dacica isi cintareste falusul pe unul din talerele unei balante.
Va urma

PS: Pentru a cumpara cartea: Dobre Valentin-Claudiu, Scurta, uimitoare si fabuloasa istorisire despre Enigmatica limba a geto-dacilor, Editia a II-a revizuita si adaugita, Editie electronica 2011, Bucuresti, 2011, ISBN 978-973-0-11128-6 sau Editia a II-a tiparita 2011, contactati-ma la telefonul +40.0749.152.758 sau la adresa de E-mail: claudiuvalidobre@yahoo.com

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page