Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

JURNAL DE INCEPUT SI SFIRSIT DE RAZBOI


-Jurnalul a fost scris in timpul desfasurarii efective a razboiului-

Gyuri GOLDHAMER,
NAHARIYYA IANUARIE - FEBRUARIE 1991


(Continuare din editia precedenta)

Duminica 20 Ianuarie, 1991

-Ora 18:00. O noapte fara rachete. Ce ne va aduce noaptea de 20 spre 21 vom sti numai maine. Raman la parere intarita ora de ora ca focul se  intinde si se intareste. Si cu toate acestea din SUA vine un avion cu 400 de voluntari si doua avioane cu olimi.
-Puterea de rezistenta a acestui popor este explicata cel mai bine de un om de pe strada care, la intrebarea reporterului "daca i-e frica”, a raspuns: am mai avut de-a face cu gaze de exterminare, dar atunci nu ni s-a dat masca si nici n-am avut in spate o armata de aparare.

Luni 21 Ianuarie, 1991

-La ora 03:30 alarma: lipirea usii cu banda, punerea masti, dupa 10’ se termina. Din maxima precautie la cel mai mic semn se da alarma.
-Dimineata la lucru, cu masca ce a devenit obiect de “moda.” Se lucreaza numai in anumite intreprinderi. Magazinele sunt pline de marfuri.
-Cum se strange gatul lui Saddam asa creste pericolul unui atac cu gaze sau avioane sinucigase.
-S.U.A continua “trenul aerian” cu uriasele GALAXY, aducand bateriile PATRIOT, care asigura doar 50% din protectia necesara.
-Partea din familia acestui al doilea Hitler a fost primita in Elvetia, dovedindu-se, daca mai era nevoie, ca banii nu au miros.
-Suntem obligati sa nu intervenim. Oare pentru cat timp?

Marti 22 Ianuarie, 1991

-Noapte fara alarma. Razboiul continua cu tot mai mare intensitate. Viata intra incet in normal.
-Ora 20:30 alarma generala; ora 20:45, gata !!! Deocamdata, ca de obicei, spre a nu oferi informatii inamicului, nu se comunica locul unde au fost doborate rachetele. Din comunicatul Armatei de an u se atinge bucati din rachete, reiese clar ca “PATRIOT” si-a facut pe deplin datoria, rachetele irakiene fiind lovite in timp ce survolau spatiul nostru aerian. Dupa primele doua atacuri, oamenii strang bucati de rachete, amintire ca din “Zidul Berlinului.” Abia acum ma gandesc cu cat calm scriu aceste lucruri, ca un credincios care este convins ca “de sus” pot veni numai lucruri bune. Asteptam comunicatul oficial. Intre timp, telefoane la prieteni, rude.
-Ora 22:40. La TV scene de cosmar; racheta a explodat intr-un cartier de blocuri; 3 morti, 96 raniti. PATRIOT-UL a lovit racheta SCUD, made in U.R.S.S si i-a rupt motorul si coada, dar capul explozibil -250 Kg.- si-a continuat traiectoria. In presupunerea ca vor incerca si cu gaze, se prefera a ramane in camera etansata cu masca, in locul adapostului antiaerian.

Miercuri 23 Ianuarie, 1991

-Eva a sosit cu copiii, Nahariyya fiind mai putin expusa. Se pregateste o interventie de raspuns tip Israel, fara a se preciza forma si timpul.
-22:45 Alarma- fetita deja doarme, ne este mila s-o trezim pentru a-i pune masca. Dupa 2’ doua explozii zguduie cerul ; trec 10’ grele. Se comunica terminarea alarmei; nu sunt victime sau raniti; o racheta in directia Haifa a fost lovita de doua Patriot-uri, aceasta fiind cauza alarmei. In zona exploziei s-au spart cateva geamuri si cu aceste impresii devenite deja rutina, mergem la culcare, cu masca langa pat si cu convingerea ferma ca totul va fi “Beseder.”

Joi 24 Ianuarie, 1991

-Ce bine a fost sa aud si sa vorbesc la telefon la ora 02:30 cu dragul meu frate. Tot ce scriu e concentrat la maximum ca si urmatoarea intamplare: Un tanar este operat la spital. Intre timp suna alarma. Conform dispozitiilor, medicii isi pun masca. Operatul isi revine si vede in jurul lui figuri martiene, nu stie nimic ce s-a intamplat si intreaba unde se afla, ce data, ce an ? Un medic, ca sa-l linisteasca, isi scoate masca sa vada ca are de-a face cu oameni si, spre mai mare linistire ii spune: stai linistit ca si mama ta e aici, in camera alaturata ! La care bolnavul se buimaceste de tot, mama lui fiind decedata de patru ani.
-S-au adunat resturile rachetei doborate deasupra Haifei si s-au reparat geamurile sparte de socul exploziei. La noi, explozia de-abia s-a perceput.

Vineri 25 Ianuarie, 1991

-Ora 18:00 Alarma - dupa 10’ doua explozii puternice din directia Haifa. Nici urma de frica, cel putin la mine; ma las liber dus de valurile soartei, ale carei secrete si viitor nici ea nu le stie. Interesant ca in clipele cand scriu prezenta, nu am intrat in camera izolata, nu am pus masca si scriu cu calm asteptand comunicatul la radio. Un lucru este sigur: racheta nu a cazut in capul meu.
-Ora 19:30. S-au tras mai multe rachete, exploziile fiind la mare inaltime, generate de confruntarea intre SCUD, made in U.R.S.S, cu perfectionare franco-germana si PATRIOT, made in U.S.A. Suntem la al cincelea atac. Sunt raniti-deocamdata nu se stie cati.
-Ce mare adevar este ca viata nu trebuie luata in serios; nu intram in ea la dorinta noastra, nu traim conform dorintei noastre si nu plecam sau o parasim la dorinta noastra.
-Se fac presiuni internationale sa nu intervenim. Poate e bine putin mai tarziu ?!? Deocamdata 30 de raniti.
-Acest Jurnal il scriu la intervale, in ritmul celor vazute, auzite si traite. As prefera sa-l termin in cateva zile. - 1 mort, 40 raniti.

Sambata 26 Ianuarie,1991

-Cred ca focul se extinde. -Ora 18:00, repet: numai bombe atomice tactice pot salva multe vieti.
-Ora 22:00- doua atacuri la interval de 5’; pe geam am vazut rachetele si mai tarziu am auzit zgomotul exploziei- 3 rachete spre Haifa, 1 spre Tel Aviv. - toate au fost lovite la mare inaltime.
-Ca fapt divers: pretul unei rachete PATRIOT este de 1,4 milioane dolari.
     
Duminica 27 Ianuarie, 1991

-Suntem din nou amenintati cu gaze. Parerea mea ca bombe atomice tactice vor scurta razboiul si vor salva multe vieti.
-Multi cunoscuti au fost chemati de rude si prieteni ce locuiesc in diverse tari unde nu este inca razboi. Eu sunt mandru -cum as putea fi- ca nimeni nu-mi face invitatia formala de a-i vizita. Asta dovedeste ca sunt convinsi ca razboiul se va termina cu bine si ca noi nu suntem fricosi, “Sfantul” si Armata are grija de noi.
-Ora 22:00. Inca nu a fost atac de rachete, dar noaptea e lunga. Interventia a fost decisa, e numai o problema de timp potrivit. Elicopterele “APACHE” sunt pasari minunate.

Luni 28 Ianuarie, 1991

-Ora 6”40. Noapte fara atac cu rachete- tensiunea creste la ora 18:00, cand scriu aceste randuri.
-Ce minunati ani au fost anii copilariei… Ce poate fi in lume si in special in U.R.S.S. care se descompune, daca oamenii vin aici unde la coborarea din avion, copiii primesc in loc de cutii de chiocolata, cutii cu masti de gaze.
-Ora 21:30. Alarma ! Am fotografiat - cred – caderea unei rachete in directia Haifa. Nu sunt victime.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page