Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De la BABEL la BABILON


Abia apucasem sa spun de curand la aceasta rubrica faptul ca Sfanta Scriptura este nu numai CARTEA de RELIGIE, ci si CARTEA de STIINTA pe care lumea o are, ca iata cum s-a dovedit acest lucru inca odata si la zi.  Intr-o brosurica de Mica Publicitate - cum se zice - a Microsoft-ului a aparut titlul comentariului nostru, DE LA BABEL LA BABILON. Si de mirare mare si deloc de mirare. Depinde de fiecare.
TEHNICA este stiinta reala si nu stiintifico-fantastica, pentru ca altfel n-ar avea aplicabilitate. Ea se afla in Sfanta Scriptura unde a fost pastrata profetic pentru ceea ce se numeste ZILELE de pe URMA, si in ultimele decenii s-a aratat, adica in termeni profetici a fost desigilata. Fenomenul TEHNIC a fost DEODATA, surclasand istoria de milenii a omenirii. Ea a facut printre oameni o multime de victime ale neputintei de adaptare. Nu mai este timp pentru ALFABETIZARE in TEHNICA si cine trece testul supravietuieste, cine nu-l trece devine rebut, cea mai drastica triere din istorie. Diferentierea se face abis si nostalgia dupa calarime este umilita pana la batjocura de supersonicitate, daca nu cumva si aceasta un harb pe curand.
M-am bucurat sa aflu ca expertii STIINTEI TEHNICE de cel mai inalt nivel al lumii, asociaza XML - Extensible Markup Language si XML Web services, cu Babel si Babilonul. Acest lucru inseamna ca ei nu sunt deloc straini de Sfintele Scripturi caci altfel nu ar fi putut face trimitere la ele.  M-am intristat insa ca acest lucru cam lipseste din lumea teologilor care s-ar cuveni sa fie si cunoscatori si propovaduitori de profetii, dar care se cam limiteaza la o evnaghelizare superficiala de obicei pe o stare de bine seculara si momentana, fara semnificatii vesnice.
Dupa ce Domnul Dumnezeu spusese la inceput de lume "umpleti pamantul", Geneza 1, 28, oamenii au zis "Haidem sa ne zidim o cetate si un turn al carui varf sa atinga cerul si sa ne facem un nume CA SA NU FIM IMPRASTIATI PE TOATA FATA PAMANTULUI" adica invers.  Cetatea a fost numita BABEL. "Tot pamantul avea O SINGURA LIMBA si ACELEASI CUVINTE", Geneza 11, 1 "Acolo a incurcat Domnul limba intregului pamant si de acolo i-a imprastiat pe toata fata pamantului", Geneza 11,9.
De atunci, cu fiecare imperiu mondial s-a incercat impunerea unei singure limbi pentru a se reface COMUNICAREA, limba devenind o bariera de netrecut. Marile institute de studiere a limbilor pamantului s-au dovedit neputinicoase. A aparut notiunea de "Limba de Circulatie Internationala" dar nici ea nu a izbutit decat in parte. Azi, ca cineva stie Limba Engleza, este foarte bine. Se descurca. Dar este inca departe de a se spune ca este rezolvata problema COMUNICARII celor peste sapte miliarde de fiinte omenesti. Nu de mult era la moda in partile noastre franceza, mai de voie, de nevoie cateva decenii a fost si rusa, pentru unii era ceva pitoresc japoneza sau farsi vizavi de asa zisele LIMBI MOARTE care nu s-au dovedit chiar asa, poate doar in agonie, din care nu de mult aparuse speranta unei singure limbi din vindecarea latinei, numita ESPERANTO. Zadarnicie.
Acum, a aparut LIMBA TEHNICA sau LIMBAJUL TEHNIC - daca pentru cineva e mai bine asa. O evidenta ca TEHNICA inlatura LITERATURA. Limba sonora, poetica nu mai ajuta la supravietuire pe criza. Cel putin a persoanei fizice nu prea. Asa ca XML e salvator. Ca se mai adauga si alta litera din alfabet sau se mai reduce cu vreuna, nu are importanta. CODIFICAREA ramane. COMUNICAREA se arata, cel putin ca speranta. Daca TEHNICA face un salt de inteligenta disperata, INTEGRAREA este gata si ea s-ar numi BABEL. Sisteme integrate, amintire de cele de pana in risipire imediat dupa potop.
A fost in Babilonul mesopotamic "amalgam de limbi" care s-au vrut integrate in una imperiala, dar s-a dus, si nu la aceea face aluzie reclama Microsoft, ci la Babilonul de pe urma planetar, apocaliptic de pe orice meridian si paralela.  LIMBAJUL TEHNIC trebuie proclamat intronat, pentru ca cel LITERAR nu mai face fata. Nu limbajul VORBIT face prim planul zilei noastre, frumos sau scalcit, ci limbajul CIFRAT, CODIFICAT, caci IMPARATIA SORICELULUI - frumos nume de rege -, coordoneaza afacerile lumii montat pe VANZARE - CUMPARARE cum zice Scriptura, Apocalipsa 13, 17. Unii au inventat, peste altii a venit inventia, dar iat-o. Poate un Mega, Supra, Extra, etc. Computer numit cam asa - si ramane pe seama expertilor definirea -, iar pe seama lumii implinirea profetica. Ceva care prin ceva sa implineasca Sfanta Scriptura.  O cetate mare din toate cetatile, un conglomerat in afara caruia sa nu mai ramana nimeni si nimic, vorba reclamei stiintifice, un Babilon. Si cu aceasta ocazie poate aud si teologii ce si cum, si se pun si ei la zi cu profetiile.
Oricum, fie ca da, fie ca nu, istoria acestei lumi este de la Babel la Babilon, asa cum si cele mai inalte foruri stiintifice in tehnica o afirma.  Dupa ea, Imparatia cea vesnica. Pentru cine? Dumnezeu este Cel ce stie.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page