Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1026)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Pentru a va explica infestarea esichierului politic cu "cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii” si starea precara  in care a ajuns Mapamondul, va recomand excelentul film al lui Ben Stein: ” Expelled, No Intelligence Allowed.”(Expulzat-eliminat, inteligenta nu este permisa-admisa).
 Nimic mai adevarat, acest domeniu este singura ramura a activitatii umane, evitata de posesorii de intelect. Si atunci, lasand locul impostorilor, suntem la fel de culpabili ca si ei, ca am incredintat soarta omenirii a TARII STRAMOSESTI pe mana unor impostori, pe mana unor neaveniti.
John Mayor, fost prim-ministru al Marii Britanii ne-a lasat urmatoarea filosofie: "Prima cerinta in politica nu este intelectul sau vigoarea-rezistenta, ci rabdarea. Politica este o cursa lunga de alergare in care o broasca testoasa  castiga de regula in fata unui iepure.” (The first requirement of politics is not intellect or stamina but patience. Politics is a very long run game and the tortoise will usually beat the hare.) De-abia acum am inceput sa-mi explic ingrijoratoarea lipsa de intelect a politicienilor. M-am gandit ca istoria va fi principalul arbitru, pana cand nu m-am familiarizat cu scriitorul American Wystan Hugh Auden, care ne-a spus  ca "Istoria politica este prea criminala si patologica pentru a constitui subiect de studiu.” (Political history is far too criminal and pathological to be fit subject of study.)
Scriitorul american Ambrose Bierce autorul lui The Devil’s Dictionary, ne spune ca "In civilizatia noastra si sub forma noastra de guvernamant, inteligenta este asa de inalt onorata, incat este exclusa din grija oficiala. (In our civilization, and under republican form of government, intelligence is so highly honored that it is  rewarded by exemption from the cares of office). Ambrose s-a referit la Statele Unite ale Americii, dar acest postulat este perfect valabil la nivel planetar si cu aplicabilitate maxima in TARA STRAMOSEASCA, ai carei factori decizionali si parlamentari sunt posesori de toate, exceptand intelect. Sper sa nu parasesc aceasta imperfectiune, pana ce nu voi vedea  perimetrul national  condus de persoane ca Ion Maldarescu, Maria Diana Popescu si, foarte probabil, multi altii, care in ciuda vicisitudinilor vietii si-au pastrat nealterate valentele patriotice si intelectuale. Rog pe aceasta cale, pe toti romanii de bine, sa ceara reducerea drastica a parlamentarilor, renuntarea la reprezentarea diasporei americane in parlamentul Romaniei si ocuparea posturilor decizionale pe baza unui test de inteligenta. Nu ne putem permite la nesfarsit sa fim condusi de cei pentru care perimetrul national constituie doar un mijloc de imbogatire.
Oricum, indiferent de coordonatele  geografice in care-si duc existenta, problema esentiala a omenirii o constituie eradicarea saraciei.
 Problema inca neelucidata este, de unde sa provina aceasta sursa de ajutorare? Fara a discupla mesianica administratie sau oricare alta administratie a lumii,  guvernul nu are asemenea resurse, principala sursa o constituie bunurile produse in sectoarele private ale economiei. Nu mai constituie un secret pentru nimeni, ca tarile industrializate, ofera un standard ridicat de viata celor mai "putin privilegiati". Deci, pentru a obtine rezultate mai bune, prioritate trebuie acordata dezvoltarii economice si nu redistribuirii, obiectiv major al actualei administratii. La ora actuala, doar spre informarea dumneavoastra, o treime din veniturile, create in sectorul privat sunt preluate de catre guvernul fe-deral. Din acest total, 58% se redistribuie sub forma anumitor plati. Cu 1/3 din resurse preluate de catre guvern, sectorul privat nu se poate dezvolta, deci crearea unor noi locuri de munca a devenit practic imposibila, dovedind ca cel mai mare obstacol in eliminarea saraciei in America, apartine guvernului federal si nu celor din Wall Street. O economie puternica este determinanta pentru un nivel de trai decent. La fel libertatea economica este determinanta pentru o economie puternica si cel mai important o interventie limitata a guvernului este determinanta pentru libertatea economica.
Numeroase studii cu caracter economic au demonstrat relatia existenta intre un guvern restans si o economie puternica. Un studiu recent efectuat de doi economisti suedezi, intitulat “Government Size and Growth”, arata ca in tarile bogate exista o corelatie negativa intre dimensiunea guvernului si dezvoltarea economica. Daca prezenta administratie doreste sa redistribuie…. Trebuie sa lase sectoarele private sa creeze noi valori materiale, guvernul fiind total dependent de ceea ce se produce in sectorul privat. Din nefericire, curenta administratie nu intelege acest percept economic, lucru care in final ne va duce la redistribuirea…. saraciei.
Sunt convins ca nimeni din actuala administratie nu este la curent cu numele lui Joseph Schumpeter. Pentru dumneavoastra si pentru cei care ne citesc direct in limba lui Shakespeare, acest economist a scris in anul 1942 cartea “Capitalism, Socialism si Democratie”. Stati linistiti, nu este vorba de un nou “Communist Manifesto!” Tanarul Joseph, introduce termenul de “distrugeri creatoare”, ca singur mod  de a crea, pe termen lung, o dezvoltare economica si de a mentine societatea capitalista functionala. Poate din acest motiv, Titanicul Pontifus Maximus, vrea sa ne distruga creator !!!
 Ca o parere strict personala, omenirea, daca va mai exista, trebuie sa tinda spre un alt sistem politico-economic, intrucat cel prezent si-a dovedit carente crase de functionalitate. Indiferent ce titulatura va primi, nu uitati: trebuie, pentru a fi functional si in beneficiul tuturor componentilor societatii, sa fie implementat de persoane de o imaculata conduita intelectuala, morala si patriotica. Chiar daca suna utopic, se mai gasesc cateva persoane care pot fi incadrate in aceasta categorie. Este adevarat, revoltator de putine !!!
Desi v-am mai spus si va tot spun, nu uitati: Socrate, omul care a influentat filosofia universala, de la Platon la S. Kierkegaard, spunea ca, "exista un singur lucru bun, cunostintele, si un singur rau, ignoranta".” Nu putem implementa un nou sistem cu ciocanari !!! Mark Twain, ne-a lasat pentru cei care cititul nu constituie o insurmontabila povara, urmatoarele: "pentru un om obisnuit sa dea cu ciocanul, tot ce este in jurul lui, este tratat drept cui.”
Nici vechiul sistem, tras pe linia de garare in 1989, nu a putut fi functional, din cauza faptului ca a fost aplicat de cei care ne-au tratat drept…. cuie.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page