Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dureroasa rupere de trecut

Una dintre ideile sustinute de analistul omniprezent Silviu Brucan cu care sunt de acord este aceea ca reforma din Romania, lasata exclusiv in seama noastra, ar deraia mai curand sau mai tarziu, dar ea va continua sa se mentina pe linie datorita sprijinului primit de la marile tari bogate, cu traditie democratica. Dificultatile intampinate in construirea noii societati se datoreaza mai ales fenomenului de inertie spirituala, acelasi care o face pe sotie sa continue sa traiasca alaturi de un barbat betiv si bataus, desi e plina de vanataile produse de loviturile lui, sau pe barbat sa-si continue existenta alaturi de o femeie infidela, desi este muncit de ideea ca vreunul dintre copiii sai a fost facut de un vecin. Daca-i vei intreba pe unul si pe celalalt de ce nu divorteaza, vor spune, fiecare, ca s-au obisnuit cu tovarasul lor de viata, ca acesta are si calitati, ca daca l-ar schimba ar putea da de unul si mai rau, ca vor sa-si menajeze copiii etc.

Pentru noi romanii, cei 50 de ani de comunism reprezinta un fel de casnicie politica pe care am intrerupt-o brusc acum noua ani. Nu a fost o casnicie din dragoste, nici vorba, ci una impusa de soarta, ca de un parinte despotic. Dar cei 50 de ani de convietuire au existat si si-au pus amprente pe sufletul nostru, chiar daca multe din aceste amprente sunt cicatrice. Prea multa vreme ni s-a spus ca modul nostru de viata era cel drept si singurul viabil, ca ceilalti, occidentalii, reprezinta o lume aflata in descompunere, care urmeaza sa se prabuseasca din clipa in clipa. Apoi, cand stelele comuniste au fost cele care s-au prabusit, ne-am dat seama ca am fost mintiti, dar minciuna a fost atat de insistent repetata incat ne-a penetrat constiinta fara voia noastra.

Asa trebuie inteles rezultatul sondajului de opinie de saptamanile trecute care stabilea ca peste jumatate din romani il regreta pe Ceausescu. Asa se explica in buna parte rezistenta opusa de mineri desfiintarii minelor care le-au macinat sanatatea, si teama pe care o simte fiecare din noi in fata necesitatii de a ne schimba felul de a trai. Este vorba de o lupta surda cu niste obiceiuri deprinse de-a lungul deceniilor, lupta care ma duce cu gandul la eroul antic Laocoon incolacit de serpi. Ea nu este doar a noastra, a romanilor, ci a tuturor celor care au trait tragedia comunista si nu poate fi castigata exclusiv prin investirea unor sume de bani, oricat de mari ar fi acestea.

Afirmatia de mai jos isi gaseste o confirmare indiscutabila intr-un recent sondaj de opinie citat de Emil Hurezeanu intr-un articol aparut in presa romaneasca. Sondajul, efectuat de celebrul institut german de la Allensbach in randul cetatenilor partii rasaritene a Germaniei (fosta RDG), consemneaza ca majoritatea est-germanilor crede ca economia de piata nu merita sa fie instituita, ca egalitatea este mai importanta decat inegalitatea, deci ca omogenizarea sociala de tip socialist este preferabila diferentierii, uneori prea pronuntate, pe care o profeseaza democratia liberala. Opiniile de stanga ale est-germanilor dainuie intr-un spatiu geografic in care vest-germanii au investit in 8 ani peste 1000 miliarde marci pentru a reconstitui un stat democrat si prosper pe ruinele unei oranduiri utopice si falimentare.

Trebuie deci sa ne asteptam la noi dificultati in infaptuirea reformei, chiar daca vom obtine miliardul de dolari promis de F.M.I., B.M. si C.E., dar acesta nu este un motiv sa ne pierdem speranta ca, treptat, schimbarile din societate se vor repercuta si asupra constiintei noastre, in care vechile deprinderi contrare firii omenesti se vor estompa si nu vor mai constitui un obstacol in calea revenirii la normal.

Adrian Mantulescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page