Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (930)

* Pentru multi dintre dumneavoastra, familiari cu anii in care America a avut nesansa sa-l aiba locatar pe 1600 Pennsylvania Avenue, Washington DC, pe Jimmy Carter, (perioada 1976-1980) expresia Casa Alba este "unmanageable" iar America prea mare pentru ca deciziile sa fie adoptate de o singura persoana, este cunoscuta.

Multe voci, mai mult s-au mai putin autorizate, au propus existenta unui singur mandat prezidential, pe o perioada de 6 ani cat si renuntarea la separarea puterilor, prin introducerea unui nou sistem parlamentar de control. La timpul respectiv s-a considerat America neguvernabila!

Am avut sansa ca urmatorul ocupant al Biroului Oval sa se numeasca Ronald Reagan, care a reusit sa-si faca din cel mai ardent critic, cel mai apropiat colaborator - este vorba de legendarul Speaker al Camerei Reprezentantilor, Tip O’Neill - si impreuna sa stabileasca Comisia Alan Greenspan, care a reusit sa tina solvabil sistemul de pensii American -Social Security- pentru 25 ani.

Tot sub administratia Reagan in colaborare cu senatorul democrat Bill Bradley s-a stabilit un miracol legislativ prin reducerea drastica a taxelor, lucru care a generat doua decenii de prosperitate economica. Ulterior, presedintele William Jefferson Blyte Clinton, a colaborat cu republicanul Newt Gingrich- Speakerul Camerei Reprezentantilor- reusind cea mai de succes reforma sociala a timpurilor noastre, referitoare la programul de ajutor social cunoscut sub numele de Welfare. Rezulta evident ca problemele cu care s-a confruntat America nu au fost probleme de structura, ci de leadership -conducere. Sub presedintii Reagan si Clinton, oameni politici de mare calibru, cu experinta executiva compensata cu aptitudini politice si manageriale, America a progresat vizibil.

Presedintele Carter, pentru care aceste aptitudini au ramas o eterna necunoscuta, a demonstrat, daca mai era nevoie, ca fara un lider corespunzator, pana si cea mai prospera tara din lume, devine vulnerabila. Prin voia Divinitatii am ajuns la inceputul anului de gratie 2010, dupa un an in care agenda promitatoare a noului ocupant al Casei Albe a disparut sau este pe punctul de a se ruina.

In disperarea lor, corul adulatorilor si publicatiile liberalo-stangiste, la pupitru fiind Newsweek, au revenit la sloganurile din timpul administratiei Carter, sustinand ca America nu poate fi guvernata !!! Furiosi nevoie mare ca mesianicul presedinte nu a reusit sa-si impuna toate emanatiile cerebrale, "oamenii presedintelui" acuza sistemul nostru constitutional, sistem care a functionat meritoriu, de-alungul istoriei Statelor Unite. Cele mai de succes administratii americane au fost acelea care au considerat Vox Populi, Vox Dei si si-au bazat in exclusivitate deciziile pe sondajele efectuate in randul populatiei americane.

Actualmente deciziile majore sunt rodul exclusiv al gandirii mesianice, completate cateodate cu ingrediente de foarte proasta calitate, care poarta semnatura lui Nancy Pelosi sau Harry Reid !?! Noua voce liberala, ma refer la Paul Krugman, face apel la populatie sa nu blameze presedintele - "Don’t blame Mr. Obama - pentru insuccesele inregistrate, sistemul politic existent poarta toata vina. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa realizezi ca se doreste din umbra schimbarea sistemului existent. A gasit Paul un sistem functional, sau vrea sa-l instauram pe cel la care s-a renuntat momentan din cauza nefunctionalitatii economice ? Paul mititelule, nu sistemul trebuie schimbat, ci factorii de decizie. Cand un stabiliment nu este functional, nu schimbi paturile, ci angajatele sau patroana !!!

Din nefericire, in ciuda dezastrului iminent, "patronul" este intangibil, iar angajatii, angajatele au acelasi statut. Rememorez cuvintele lui Tammy Bruce, de la care ne-a ramas aceasta axioma: "Nu conteaza cat de nobile au fost intentiile originale, setea de putere poate schimba orice miscare-organizatie, dintr-un promotor de drepturi egale intr-unul care restrange aceste drepturi altor categorii de persoane".

Deocamdata, drepturile stipulate in Constitutia Americana devin interpretative, iar primele 10 Amendamente la Constitutia Americana, cunoscute sub numele de Bill of Rights sunt ca si inexistente. Oricum in ceea ce ma priveste doresc sa ma regasesc in cele scrise de Simone de Beauvoir si sa renunt la confort in cautarea adevarului, fiind convins ca adevarul ma va recompensa. Adevarul este ca America s-a indepartat total de standardele la care a fost creata, zeci de milioane si-au pierdut casele din cauza ingineriilor financiare, promovate de cei care au in spatele lor "guvernul invizibil", alte zeci de milioane sunt in asteptarea ordinului de evacuare, sute de companii iau drumul strainatatii, iar noi cream comitete si ... comitii de analizarea cauzelor.

Ca titlu informativ, creatorul sistemului diabolic de sub prime loan (un tip de imprumut financiar) a parasit compania Country Wide, intre timp preluata de Bank of America, cu un bonus de 140 milioane dolari iar pentru angajatii din Wall-Street, suma de 600 mii dolari anual, este un salariu modest !!! Asta in timp ce un US Ranger, una din elitele Armatei Americane, castiga in jur de 20 mii de dolari anual.

Pe langa “realizarile” de prestigiu ale noii administratii, 92 dintre cele mai mari corporatii americane, luand drumul … … Damascului- a se citi, relocare in Europa si Asia - Boing Engineering a anuntat concedierea a 10.000 angajati iar firmele Medina International Holdings Inc, Kulicke Inc. etc. se transfera in Malaysia.

Ca sa intelegeti situatia dezastruoasa in care ne aflam, “Catedrala de Cristal”, monument arhitectonic si lacas spiritual de prima marime, atractie turistica a zeci de milioane de persoane, lacas de cult care implineste 55 ani de existenta, a fost nevoita sa renunte la programul “Glory of Easter”, eveniment de o mare tinuta spirituala si artistica, vizionat anual de peste 2 miliarde de telespectatori. Motivul: situatia financiara in care ne aflam.

In acest timp, pe banii nostri, ai contribuabilului American, mesianicul presedinte a numit o noua comisie de studierea deficitului !?!

Glumeata decizie!

Recomand calduros tuturor membrilor curentei administratii, cartea “Culture of Corruption”, de Michele Malkin.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page