Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Despre oameni si soareci


Doar titlul este parafrazat dupa John Steinbeck. Nu fac referire la continutul piesei... dar si unii si altii, si oamenii si animalele se ajuta la greu. Singura diferenta este gradul lor de evolutie. Intelegerea si ajutorul dat unui semen in suferinta tin de evolutie.
De evolutia personala. De suflet si sensibilitate. De educatia sentimentala. Nu vreau sa jignesc pe nimeni. Nu vreau sa supar pe nimeni. Nu vreau sa cert si nu vreau sa arat cu degetul. Nu pot arunca cu piatra. Nu am statura morala sa o fac. Vreau doar sa vorbesc despre cei care au decis sa se implice. Despre cei care au gandit cu sufletul. Despre cei care mai au suflet in aceasta tara. Despre ceilalti nu spun nimic. Doar atat, ... le doresc sa evolueze in intelegerea semenilor si a necazurilor abatute asupra lor. Bunatatea si generozitatea sunt caracteristicile unor spirite inalte. ... a fost destul sa traim in instrainare si dusmanie, in conflicte si razboaie timp de 22 de ani. Poate romanii se redescopera. Poate redescoperim spiritul de solidaritate. Poate umanul si compasiunea specifice nobletei umane vor reusi sa acopere ura si scindarea unei societati romanesti ce parea ca a involuat. Romania reala pare ca traieste din nou. Pare ca se redescopera. Asta mi-a relevat observatia umana asupra unui fenomen, cel al solidaritatii.

Vineri seara. O seara normala de vineri dupa o saptamana agitata. Un telefon de la un colaborator si prieten drag, Sorin Enache, directorul general Realitatea Tv. Un om care traieste si respira televiziune. "Rares, ce faci? Hai sa facem ceva pentru oamenii aia napastuiti din Buzau/Vrancea/ Ialomita. E dezastru acolo. Cred ca au nevoie de ajutor". De aici a inceput totul... dupa asta a fost o campanie derulata timp de 48 de ore. O campanie intensa in care "romanii si-au ajutat semenii", "romanii si-au ajutat romanii", ... "IN REALITATE ESTI MAI BUN", o campanie realizata de Realitatea Tv - statia nationala, Realitatea Tv Cluj, Realitatea Tv Brasov, Realitatea Tv Sibiu, Realitatea Tv Timisoara si una dintre ultimele institutii ale statului roman care inca mai functioneaza normal, cum trebuie, in aceasta tara, Armata Romana. Am avut, alaturi de colegii mei din tara si alaturi de multe alte mii si zeci de mii de romani din aceasta tara, bucuria sa vad ca nu toate institutiile din tara asta sunt pervertite, sunt slabite, depersonalizate sau dezorganizate si hacuite de conflicte si meschinarii umane. Parteneriatul cu Ministerul Apararii Nationale, cu Armata Romana, mi-a aratat in sfarsit de ce de 22 de ani romanii continua sa considere Armata in Top 3 ca si credibilitate si incredere. Militarii, ofiterii, generalii si ministrul Apararii Nationale mi-au demonstrat in aceste 2 zile ca mai sunt romani care iubesc romanii. Ca mai sunt romani care vor sa isi ajute semenii. Ca mai sunt romani care nu isi cearta semenii ca le-au cazut muntii de zapada pe casa si in poiata... Sambata la prima ora toate unitatile militare angrenate in aceasta operatiune de intrajutorare erau pregatite in cel mai disciplinat si organizat mod cu putinta sa preia, sa transporte si sa distribuie alimentele si tot ceea ce romanii cu suflet, cetatenii romani cu suflet din Cluj, Sibiu, Timisoara, Brasov si Bucuresti sau din judetele invecinate au adunat si oferit semenilor lor. A fost una dintre marile bucurii pe care le-am trait in aceste zile. Redescoperirea unei institutii uitate, pe nedrept izolate si considerata strict "istorie".

Dar poate emotia cea mai puternica am trait-o atunci cand am vazut chipurile celor care din putinul sau multul lor au decis sa ofere. Oameni cu suflet, batrani, tineri, parinti cu copii si pensionari cu pensii amarate, companii sau anonimi au decis sa ofere un pic de "mai bine" concetatenilor lor aflati in necaz. Mi-a ramas in minte o batranica ce a dus pe Traian Mosoiu, la unitatea militara de acolo, o punga cu taitei de casa, taitei facuti in acea dimineata la ea in bucataria de la et. 8 din Grigorescu, adica la cativa kilometri. A venit cu doua autobuze si pe jos pentru a ajuta alti batrani aflati la cateva sute de kilometri distanta. Suflet, umanitate, solidaritate si BUNATATE, cam asta poate ar trebui sa invatam cu totii din gestul ei URIAS. In rest, amintesc un batranel ce sambata seara a intrat aproape inghetat in Redactia Realitatii Tv din Cluj pentru a ne multumi... Colegii mei l-au intrebat: De ce? Iar raspunsul a venit simplu si usor, "... pentru ca ii ajutati pe romani sa nu uite ca sunt oameni, ca sunt chiar oameni buni, cei mai buni, sa stiti de la mine!"

P.S. Dupa astfel de zile multumesc Bunului Dumnezeu ca mi-a dat sansa sa fac meseria asta, de jurnalist, chiar si in provincie.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page