Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Camera Deputatilor: Victimele violentei în familie ar putea obtine ordine de restrictie si de protectie


Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, pe articole, un proiect care modifica legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie prin introducerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in acest domeniu.
Principala modificare adusa de proiectul initiat de mai multi deputati si senatori PDL este includerea unor mijloace specifice de drept civil cum ar fi ordinul de protectie si ordinul de restrictie ca mijloc de eficientizare a activitatii autoritatilor pentru sustinerea si consilierea victimelor violentei in familie.
Potrivit proiectului de lege, violenta in familie reprezinta "orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare sau de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru din aceeasi familie care provoaca sau poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale sau psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate".
Autoritatile administratiei publice au obligatia sa ia masurile necesare pentru prevenirea violentei in familie, iar victima are dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine ordine de protectie, cele ce pot sa dispuna masuri ca interzicerea agresorului sa ramana sau sa revina la locuinta comuna sau ordine de restrictie care impun evacuarea domiciliului comun cu victima si pastrarea de catre agresor a distantei minime de 200 de metri fata de persoana vatamata.
Proiectul de lege prevede de asemenea sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost sau refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si urmeaza sa intre la vot final in Camera Deputatilor care este decizionala. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page