Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Unirea, sarbatoare a romanilor “de un cuget si de-o simtire”, la “Viitorul Roman”                                                             de Anca Adumitroaie

Cind eram copil, numele Principelui Unirii era pomenit de nenumarate ori in familia mea, de catre parinti, ambii profesori universitari la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Povesti frumoase in file de istorie mi-au leganat anii de fetita si adolescenta, nutrindu-mi iubirea de carte si provocindu-mi imaginatia, calatoare in negura atitor ani. Tatal meu a fost si este un orator de mare finete, daruit cu harul istorisirii si poreclit de prieteni, mai in gluma, mai in serios, "Ioan -Gura-De-Aur". Domni si domnite, ostasi si haiduci, voievozi neinfricati si navalitori aprigi, toti se luau la intrecere cu fictivii Greuceanu, Ileana si Prislea in basmele de seara. Imi amintesc cu mult drag de entuziasmul presarat cu pur romanism cu care imi povestea tatal meu, Profesorul de istorie, despre Marea si Mica Unire. Atunci romanii atinsesera idealul de neam al oricarui popor, acela de a stapini impreuna, cei "de un cuget si de-o simtire”, o tara "rotunda ca o inima", reintregita si regasita in fruntariile de odinioara. Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza devenisera pentru mine mai presus de printii cu plete aurite si idealuri relativ previzibile, erau eroi seriosi, adevarati, ai Unirii.

Peste multi ani, in California, bunicul Bitea, cum l-a chemat, cu totul inedit, fetita mea pe tata, ii povestea Theei aceleasi basme istorice, pe care ea le asculta cu aceeasi fascinatie. Copiii nostri, ai celor din diaspora, au nevoie, in lumea multiculturala, de o varietate naucitoare, in care s-au nascut, de constiinta apartenentei la izvoare, la radacinile adinci ale unei istorii de multe secole, cu multe, multe povesti. De aceea, atunci cind doamna Ionela Kloes, presedinte al octogenarei Societati Culturale "Viitorul Roman" (infiintate in 1926), a avut idea unei celebrari a Zilei Unirii Principatelor Romane, eu si sotul meu ne-am gindit sa adaugam la sarbatorirea trecutului nuanta de mostenire viitoare, printr-un program artistic sustinut de copii ai membrilor comunitatii romanesti din sudul Californiei.
Festivitatea, care s-a desfasurat pe 22 ianuarie 2012, in ambianta eleganta, cu savoare vintage, de inceput de secol XX, de la Athletic Club, Los Angeles, a fost onorata de prezenta Excelentelor Lor Adrian Vierita, Ambasador al Romaniei la Washington, cu sotia si fetita, si Catalin Ghenea, Consul General al Romaniei la Los Angeles, insotit de sotie si baietel. Sala Mare, the Main Hall, decorata de sarbatoare, cu drapelele Romaniei, Statelor Unite si Comunitatii Europene, era punctata multicolor, cu multa delicatete, de incintatoarele aranjamente florale ale Mihaelei Caldurescu de la "Diana’s Flowers”.

Cei aproximativ 120 de participanti, dintre care, poate, 10 copii, sosisera din diferite colturi ale Californiei, precum si din Nevada, Arizona si Romania. M-am bucurat de revederea atitor prieteni dragi, completata de cunostinta cu multi viitori prieteni.
Seara a fost inaugurata de Virgil Adumitroaie, vicepresedintele "Viitorului Roman", prin cuvintul sau de bun-venit, urmat de doamna presedinte a Societatii, Ionela Kloes, care a adus salutul sau si al comitetului de conducere al "Viitorului Roman", amintind distinsilor oaspeti de evenimentul istoric de la 24 Ianuarie 1859, Mica Unire, cea a Principatelor Romane, Moldova si Tara Romaneasca, sub conducerea domnitorului moldovean Alexandru Ioan Cuza. A mai amintit doamna Kloes si de o alta sarbatoare de ianuarie, nasterea poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu, pe 15 ale lunii.  
In discursul sau, domnul Ambasador Adrian Vierita a tinut sa multumeasca, intii de toate, Societatii "Viitorul Roman", gazda manifestarii, pentru efortul de a mentine viu spiritul romanesc in sudul Californiei, si, mai apoi, tuturor romanilor din diaspora, pentru atasamentul fata de valorile nationale si implicarea constanta, chiar de peste ocean, in "viata cetatii", un alt fel de unire spirituala, "in cuget si simtire", cu Romania noastra si cu Europa. A mai adus domnia sa si salutul Presedintelui Romaniei, amintind si de vizita domniei sale la UCLA, unde s-a intilnit cu studenti romani din Los Angeles.
Ca Director Cultural al "Viitorului Roman", mi-a revenit placutul rol de organizatoare si prezentatoare a programului artistic, deschis de corul barbatesc al Bisericii Baptiste "Bethania - La Mirada", urmat de aportul a  patru copii, care ne-au bucurat cu talentul, naturaletea si dragalasenia lor: virtuozii pianisti Adrian Arimie (11 ani), Irina Arimie (15 ani), Thea Adumitroaie (10 ani), precum si Vivian Balasu (aproape 11 ani), cu o incintatoare interpretare, in dulcele grai moldovenesc, a unei legende despre "Cuza-Voda si turcii". "Finis coronat opus”, spuneau latinii, astfel ca finalul unei reusite serate de sarbatoare a trecutului romanilor si de speranta a viitorului nu putea sa-i incununeze mesajul decit pe slove eminesciene: actorul Tudor Petrut ne-a delectat cu un colaj personalizat de versuri ale poeziilor "Din strainatate" si "Scrisoarea III”, intr-o interpretare de profunzime si umor subtil. In completarea atmosferei unei dupa-amiezi de mare clasa au venit meniul savuros si muzica antrenanta si variata, selectata de DJ Stefan.
Unirea Mica, celebrata cu aplomb de "Viitorul Roman" si invitatii sai pe 22 ianuarie 2012, se inscria astfel ca o fireasca completare a ciclului sarbatoririi intregirii neamului romanesc. Parca dindu-si mina peste Milcov, lunile decembrie si ianuarie marcheaza fiecare cite o Unire a Romanilor. Pe 29 noiembrie 2011, Consulatul General al Romaniei din Los Angeles, in colaborare cu Societatea Culturala "Viitorul Roman”, organizasera, la "Catalina Bar and Grill Jazz Club” din Hollywood, un dineu de gala in onoarea Zilei Nationale a Romaniei de la 1 Decembrie. Acea zi istorica aminteste de infaptuirea Unirii Mari, in 1918, la Alba Iulia, unde Mihai Viteazul devenise, cu trei secole in urma si pentru scurta vreme, domnul tuturor romanilor. Marea Unire de la 1918 era numita de istoricul Florin Constantinescu "cea mai sublima pagina de istorie nationala" si "o necesitate istorica a poporului roman”. La selectul club hollywoodian de jazz al Catalinei Popescu s-au reunit atunci in jur de 300 de persoane, fermecate de un concert clasic de mare maiestrie, oferit de un duo de exceptie, pianista Luiza Maria Cloud si violonistul Radu Pieptea. Maestru de ceremonii a fost Tudor Petrut, au vorbit domnul Consul General Catalin Ghenea, urmat de mesajul doamnei Lourdes Saab, Director de Protocol la Los Angeles County. S-au primit diplome in onoarea Zilei Nationale a Romaniei din partea primarului orasului Los Angeles, Antonio Villaraigosa, precum si de la Los Angeles County Board of Supervisors. Si de acea data, atmosfera placuta a fost intregita de un bufet variat, completat inspirat de incomparabilele bucate romanesti.

Unire peste ani, unire de cugete si amintiri, unire de neam si aspiratii, astfel s-ar putea, poate, caracteriza dezideratul ideii de romanitate, ca fapt istoric sau afectiv, ca realitate in tara-mama sau in lumea diasporelor romanesti de pretutindeni. "Viitorul Roman”, societate de traditie romaneasca veche de multe decenii, a organizat sarbatoririle Unirilor Mare si Mica in indepartata Californie in spiritual generos al trecerii Milcovului de atunci si Atlanticului de acum: unire  "in cuget si simtire", punte peste ani si destine, de dainuire viitoare.  
"Unirea e singura temelie statornica a edificiului viitorului nostru", imi povestea cindva tata ca ar fi spus Dimitrie C. Bratianu…

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page