Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CADEREA DIN SAMaria Diana Popescu, Agero

Ura! si la gara, valiza! Si afara! Inapoi la timplarie, la sapa, la ospatarie, la arat, la strungarie, la semanat, la oi, pe ogoare, respectind Codul Muncii validat de tot de  "ei" , care a transformat lucratorul in zilier ieftin, exploatat zi-lumina, usor de batjocorit si de dat afara. Fara remuneratie, insa. Au destul, deci pot consuma din necinstitele agoniseli. Bratele vinjoase lasate la vatra, odihnite si bine traite, ar scoate tara de pe fundul marii, de unde au aruncat-o. Bun. Pentru moment au disparut de pe radarul politic parada modei opulente, datul cu sania si cu scrinciobul, mersul pe bicicleta, taiatul panglicilor la salile de sport si pirtii. Doamna a cazut din sa. Colegii de trupa pling in batista pe favorita ramasa fara calut si fara celelate jucarii. Desi nu ne putem scalda de doua ori in aceeasi apa, vorba lui Heraclit, tot la indicatiile ei va apasa pe butoanele turismului si ale dezvoltarii saracu de el, un Petre-escu. Au plecat ai lor, au venit tot ai lor. Dragalasii isi vor stresa si ultimul neuron pentru reanimarea capitalismului, pardon, pseudo-capitalismului cu capital de (la) stat. Se vor uita la programul de guvernare ca oltenii la girafa, spunindu-si in sinea lor ca animalul acesta nu exista. Acelasi guvern, dar cu pozele de la avatar schimbate: tineret, mindria veteranilor, fostii consilieri ai fostilor ministri, avansati ca ministri. Acelasi curent de gindire, simtire si actiune, acelasi nutret de rumegat pentru multime, aceleiasi dezbinari de folos coruptilor, care din spatele scenei isi disputa gelosi, pina la acapa­rare totala, banul public, avutia nationala, omul si veniturile sale modeste.
Daca sint tineri, nu inseamna ca sint si noi. Au C.V.-uri suspect de stufoase, cu o istorie politica de te-apuca plinsul. Sa nu credeti ca rezerva de cadre va muta vreun pai de la locul lui. Mult clamata tinerete a guvernului este formata din valeti ai valetilor. Asadar, alte jucarii, aceeasi fringhie groasa, acelasi papusar din vremea navelor zburatoare, a energiilor cosmice de clan, a vibratiilor acaparatore. Noii ministri ar trebui avertizati ca expunerea repetata la pretentiile veteranilor prezinta un risc major pentru sanatatea morala. Nimeni nu va fi mai fericit. Nici ingerii, nici strutii, nici agentul 007.  "Sper sa vina curand ceasul Marelui Proces de Eliberare a Patriei si de vindecare a romanilor de Rau..."  (Marian Ilie). Cu procesul de metamorfozare a guvernului, era cit pe ce sa uit de mezina din Parlamentul European. Se pare, ea a gasit solutia salvatoare pentru Romania, tocmai cind ma gindeam ca nimic nu ne mai este de ajutor: timplarii si electricienii  " de timplari fiind nevoie la firmele de pompe funebre pentru sicirie, avind in vedere rata mortalitatii si procesul de imbatrinire a populatiei. Nu-i vina ei ca tatal are pretentii asa mari cu privire la masinaria de gindit. E posibil ca si ea sa aiba veleitati de timplar, de electrician sau poate de vinzatoare la mercerie. In plenul Parlamentului European a cerut reinfiintarea scolilor de meserii si a liceelor tehnice. E vorba de un plagiat in familie, sa stiti. Pe motiv ca tara are prea multi filosofi care nu produc, primul care a lansat in eter teoria timplarilor, a electricienilor si a  "scoalelor"  de profesii, a fost tatal - mare electrician, care de doua mandate curenteaza poporul la buzunar.
Sondajele recente spun ca foarte multi electricieni si timplari sint someri. Mai bine zis au terminat perioada de somaj si sint cetateni fara identitate sociala. Romania are sute de tineri inteligenti, capabili sa reprezinte tara in organismele internationale.  "Succesurile"  din Parlamentul European sint o insulta la adresa statului si a societatii civile, o insulta pentru mine ca cetatean, pentru ca a indraznit sa ma reprezinte. Daca am fi trait intr-o societate normala, astfel de parlamentari europeni ar fi muncit constiincios la croitorie, fara sa aiba nevoie de gramatica si de logica. Cu sau fara aceste inteligente, Romania ar fi fost pe drumul bun, daca guvernele post-decembriste n-ar fi pupat cind bombeul celor de la Curtea Europeana, cind pe cel al tatucului Franks; daca in ecuatia puterii, poporul ar fi fost luat in calcul, nu numai la alegeri, ci in permanenta. Daca institutiile statului nu ar fi controlate de clanuri si ar functiona independent, daca la sfirsitul fiecarui mandat, guvernantii ar da seama (si marturia) de agoniseli, lucrurile ar sta altfel.

Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page