Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De vorba cu o Personalitate a Anului 2011 despre România Europeana ; Interviu cu domnul Eugen Lucan, Membru al Comitetului Economic Social European de la Bruxelles


 Simona Mihaela Botezan, Washington D.C.

(Continuare din editia precedenta)

3. Pe pagina dumneavoastra web www.eugenlucan.eu am remarcat un motto: “Unity in Diversity”, pe care eu il asociez cu definitia multiculturalitatii, o tema de mare interes si actualitate pentru politicienii americani. Ce reprezinta pentru dumneavoastra unitatea in diversitate?

Unitate in Diversitate reprezinta acel ansamblu de valori universale care sunt Binele, Frumusetea, Armonia, Intelepciunea, Bunatatea, Iubirea, Compasiunea, Libertatea, Curajul, Adevarul care se exprima, axiologic vorbind, plenar ca principiu unitar al Perfectiunii Totului, dar care iau forme particulare in functie de spatiu, cultura sau context. As putea afirma de exemplu ca Sfinxul din Bucegi este in esenta la fel de frumos si misterios  precum Stonehenge din UK sau Grand Canyon din SUA.
Eu cred ca raportarea nu trebuie sa se opreasca doar la contextul multiculturalitatii, aceste valori axiologice cred ca sunt valabile de exemplu si in spatiul social: Binele ca valoare sau Bunastarea se pot manifesta divers chiar si in plan economic sau social prin mai multe idei de afacere sau mai multe tipuri de programe sociale adaptate la un context comunitar, uman, local sau social particular.
Derapajele apar cand, desi exista o diversitate de forme de exprimare in diferite planuri, nu exista un fundament de valori si promovam o cultura, idei sau programe pentru interese meschine sau prea personale, din orgoliu sau egoism, razbunare, ura, indiferenta sau din alte motivatii care nu au legatura cu Binele sau Armonia generala. Acest “Unity in diversity” ar trebui sa confere o Unitate in Spirit locuitorilor acestei planete care sa ne ajute sa traim cu totii mai responsabili, mult mai bine, in armonie unii cu altii precum si cu Natura care ne gazduieste cu atata generozitate, bunavointa si chiar ingaduita. Ori, eu cred ca atunci cand in diversitate oamenii vor intelege aceste valori unitare si fundamentale ele existentei, vom face mari progrese ca umanitate in mod global. La urma urmei, eu cred ca respectand aceste valori, respectam Viata si legile ei intrinseci de a fi.

4. Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre Asociatia Angel, initiative Angel de succes si ce proiecte inedite derulati acum?

Misiunea Asociatiei ANGEL este de a promova bunastarea si armonia copilului, individului, familiei si a comunitatii, de a promova drepturile omului, protectia mediului, valorile culturale si spirituale. Asociatia ANGEL ajuta persoane in situatii de dificultate, indiferent de natura si cauza acestora, pe teritoriul national si in afara lui.
O initiativa inedita si pentru diaspora romaneasca este ziarul electronic al asociatiei care are peste 2000 de abonati la newsletter (AngelPress). Acest cotidian electronic il gasiti pe www.angel.org.ro si are o sectiune ROmania unde promovam personalitatile si valorile romanesti din tara sau de pe mapamond. Americanii, desi au o industrie aviatica infloritoare, pot descoperi aici de exemplu ca primele inventii in acest domeniu au fost facute de romanii Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coanda. (Mai multe detalii gasiti aici: http://www.angel.org.ro/modanoutatiastiri-71-407--ROmani-celebri-sau-cand-uneori-e-martor-doar-tacerea)
Ca sa raspund la ultima parte a intrebarii pot spune ca in momentul de fata ne focalizam in special catre programe sociale, derulam servicii social-comunitare in sprijinul familiilor si adultilor strazii. Construim o casa sociala pentru 8 copii ai strazii langa Bucuresti si avem un Centru de Urgenta pentru persoane fara adapost la Tg. Neamt. Mai multe detalii despre programele asociatie gasiti pe www.angel.org.ro in sectiunea Programe. Aceste doua programe sociale au constituit modele de buna practica in urma carora am propus conducerii CESE avizul SOC 408 Homelessness, care dupa cum stiti a fost deja votat de membri in unanimitate. Pornind de la programe in derulare si de la date factuale, sa initiezi o dezbatere si o legislatie adecvata la nivel european in benenficiul celor mai dezavatajate categorii de persoane, reprezinta in opinia mea un rezultat bun. Aceasta face parte din mandatul pe care mi l-am asumat in fata beneficiarilor cu care lucram si a societatii civile din Romania.

5. Cum arata o zi din viata dumneavoastra la Bruxelles? Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ati sustinut in calitate de membru al comisiei SOC Employment, Social Affairs and Citizenship?

Analizez documentele europene si avizele CESE. Pregatesc amendamente atunci cand e cazul. Particip la grupurile de lucru care redacteaza drafturile proiectelor de aviz care vor fi supuse adoptarii. Ma intalnesc cu reprezentanti ai unor retele europene a ONG-urilor in functie de tematica grupurilor de lucru in care sunt implicat. Diseminez informatia pe site-ul organizatiei sau pe blogul-urile personale pentru a primi feedback-uri de la organizatiile din tara. Aceasta munca nu e numai la Bruxelles, o pregatire adecvata o realizezi si in tara. Cea mai importanta contributie o ai atunci cand esti raportor al unui aviz European care se elaboreaza in cadrul Comitetului.
Cele mai importante proiecte sunt avizele din cadrul sectiunii SOC (Employment, Social Affairs and Citizenship) la care am fost raportor si care au fost adoptate cu majoritate in sesiunile plenare ale CESE. Acestea sunt:
SOC 335 Mediile fara fum de tutun in care atrag atentia, in calitate de raportor, ca peste 19.000 de cetateni europeni mor prematur in Europa datorita expunerii la fum de tutun secundar (sau cum mai este denumit: fumat pasiv) si ca e nevoie ca in legislatia europeana sa existe un grad mult mai mare de protectie in special pentru copii, adolescenti si tineri, precum si pentru muncitorii care lucreaza in industria hoteliera si de divertisment.
SOC 408 Homelelessness este un aviz din proprie initiativa cu o larga participare romaneasca avand presedinte de grup, expert si raportor romani. Am avut placerea sa facilitez si o expozitie a unui artist roman, Vasile Gabi Grama de la Asociatia SAMUSOCIAL, in cadrul unor audieri publice pe care le-am avut la Bruxelles pe aceasta tema. In acest aviz in calitate de raportor am sugerat CESE sa recomande Comisiei si institutiilor europene extinderea si focalizarea fondurilor structurale (FSE+ERDF) catre analiza fenomenului persoanelor fara adapost (homelessness) si, in special, pentru construirea de locuinte permanente in fiecare localitate si ca politicile de combatere a saraciei destinate persoanelor fara locuinta, sa se evidentieze valoarea dreptului la locuinta ca un drept fundamental. E nevoie sa se dezvolte o strategie europeana ambitioasa privind eradicarea fenomenului social al persoanelor private de adapost (homelessness) care sa sprijine statele membre in dezvoltarea unor strategii nationale eficiente.
Aceste avize au fost deja publicate in Monitorul Oficial al UE. Le puteti gasi pe site-ul CESE: http://memberspage.eesc.europa.eu/Detail.aspx?id=2021513&f=2&s=0&o1=0&o2=0&o3=0&inst=CES&co=RO

 6. Ce parere aveti despre introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani din diaspora? Considerati ca legea, in forma actuala, intruneste conditiile de siguranta necesare, astfel incat voturile prin corespondenta sa nu poata fi fraudate?

Din cate stiu in prezent, doar cel mult 5% -10% dintre romanii aflati in strainatate pot vota, si asta din cauza distantelor foarte mari pana la sectiile de vot. In opinia mea acest proiect ar putea rezolva problema distantelor si va oferi tuturor sansa de a vota asa cum le dicteaza constiinta. Eu cred ca orice roman din diaspora trebuie sa aibe sansa sa voteze.
Politicienii alesi si de ei, ii vor determina sau nu sa se intorca in tara sau sa ramana mai departe sa munceasca si sa traiasca in strainatate. Reticenta fata de nesiguranta evaluarii corecte a voturilor reiese si dintr-un sondaj Gallup realizat pentru Fundatia Soros si publicat in noiembrie 2011, 59% dintre romani nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar 63% nu vor vot prin internet. Proiectul prezinta destule elemente de siguranta de la momentul introducerii plicurilor in urne, dar nu ofera garantii pana la acel moment. Votul e secret cand il exerciti in cabina de vot, prin votul exercitat prin corespondenta acest element poate sa dispara. Rezultatul corectitudinii evaluarii voturilor depinde in opinia mea si de secretariatele sectiilor consulare si diplomatice care gireaza acest proces “al primirii votului prin corespondenta”. Ar trebuie sa fie prezente ONG-uri care sa monitorizeze procesul inclusiv in etapa primirii corespondentei, si nu doar in ziua votarii cand se deschid urnele si corespondenta. Proiectul legii votului prin corespondenta propus de catre Teodor Baconschi a fost aspru criticat de catre opozitie. De asemenea, si UDMR, partener al PDL in coalitia de guvernare, se opune adoptarii acestuia. Vom vedea daca PDL va obtine majoritatea.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page