Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MARK TWAIN: "Nu ma deranjeaza ceea ce nu înteleg din Biblie, ma deranjeaza ceea ce înteleg din ea"Este declaratia de mare sinceritate a celebrului scriitor in care foarte adesea ne regasim. O realitate nefericita.
Sfintele Scripturi au fost scrise pentru a fi intelese. De ce unii si uneori nu intelegem multe lucruri din Scripturi sau le intelegem gresit, este o alta problema care tine de o sumedenie de motive diferite, de la caz la caz si care nu fac nici dovada, nici scuza. Daca se intampla "neintelegerea" lor, cauza trebuie cautata la noi si nu la Scriptura.
A spune ca in Sfintele Scripturi sunt lucruri de NEINTELES, este cea mai mare CONTRADEFINITIE. Nici Mark Twain nu spune acest lucru.  Spune ca unele lucruri le intelege, altele nu. Referirea este la neputinta sau nevointa lui, si nu la cele scrise. Nu gasim nicaieri afirmatia ca in Biblie ar fi ceva de NEINTELES de care sa ne ferim si pe care sa-l abandonam caci degeaba i-am incerca deslusirea. Ea ne atrage atentia la LUCRURI GRELE de INTELES - 2 Petru 3, 16 -, afirmatie care ne provoaca studierea cu si mai multa ravna si atentie. Cand personaje biblice, cum ar fi profetii, erau depasite de posibilitatea de intelegere imediata, Domnul intervenea cu descoperirea tainei profetice, - Daniel 9, 23: "Ia aminte dar la cuvantul acesta si INTELEGE VEDENIA".
In Evanghelii, Domnul Isus a fost deseori confruntat cu NEINTELEGEREA ascultatorilor Sai, chiar a ucenicilor, dar acest lucru nu tinea de faptul ca El le transmitea lucruri de NEINTELES, ci de faptul ca din multe cauze ei nu le puteau intelege momentan si de obicei Domnul le descoperea intelesul la nivelul lor, - Luca 24, 45: "Atunci le-a deschis mintea ca sa inteleaga Scripturile". Apostolii au urmat calea Domnului in aceasta privinta, - Romani 11, 25: "Nu vreau sa nu stiti TAINA aceasta..." si urma explicatia.
Expresia "TAINA", este deseori folosita in Sfintele Scripturi, ori cu privire la lucrurile pe care Domnul Dumnezeu nu a gasit de cuviinta sa ni le descopere si n-au fost scrise, si deci nu intra sub incidenta intelegerii de care vorbim, ori cu privire la lucruri de mare insemnatate la care participarea omului trebuie sa fie deplina pentru a le intelege si prin DESCOPERIRE TAINA este INTELEASA. Am aminti aici TAINA FARADELEGII, suficient descoperita in Scripturi pentru a fi inteleasa atat cat sa fim in dezacord cu faradelegea, dar mai ales TAINA EVLAVIEI descoperita cat sa ne fie mantuitoare pentru ca se refera la MANTUITORUL, si care va continua in descoperirea frumusetilor ei, vesnic.
1 Timotei 3, 16: "Si fara indoiala,, MARE este TAINA EVLAVIEI".  Ar zice Mark Twain (si ca el poate si noi), ca daca este TAINA si mai este si MARE, se simte confortabil ca face parte din ceea ce nu intelege din Biblie si deci nu-l deranjeaza. Dimpotriva, pentru ca Scripturile nu tin TAINELE ascunse pentru a ne folosi de iresponsabilitate in taina faradelegii, despre TAINA CEA MARE - DOMNUL ISUS HRISTOS, MANTUITORUL, se face INTELEGERE. "Cel ce a fost ARATAT in trup, a fost DOVEDIT neprihanit in Duhul, a fost VAZUT de ingeri, a fost PROPOVADUIT printre Neamuri, a fost INALTAT in slava". Cea mai mare taina descoperita oamenilor.
Dupa aceasta declaratie biblica un singur lucru ar ramane NEINTELES. Cum de S-a facut Domnul nostru ATAT de INTELES, incat nici unul dintre oameni sa nu ramana in afara INTELEGERII mantuirii, pentru ca nu neputinta, ci optiunea sa fie singurul element de salvare in salvarea deja oferita.
Revenind la marele scriitor - si prin el la noi -, as incerca zicerea lui pe cealalta fata a ei sa vad ce ar iesi. As zice "Nu ma deranjeaza ceea ce inteleg din Biblie, ma deranjeaza ceea ce nu inteleg din ea".  Sub forma aceasta mi se pare ca IMI PASA de ceea ce zice ea, intru in impact si incerc sa rezolv. Daca imi depaseste intelegerea cer Domnului sa-mi descopere.  Daca inteleg, nu-i altceva de facut decat sa traiesc ceea ce inteleg. De ce sa ma deranjeze lucrul inteles "sa nu furi"? Sau poate vreau sa spun ca nu inteleg ce inseamna "sa nu fur"? Sau poate nu-mi place sa inteleg sau nu vreau sa inteleg pentru ca nu mi-ar fi confortabil?
Daca zicerea amintita in titlul acestui scurt comentariu ramane la nivel ideatic de neimplinire, un joc de idei, ea ar putea fi tentanta. Ceea ce nu inteleg din Biblie pun deoparte si nu fac nici un efort sa dezleg, deci NU MA DERANJEAZA, ceea ce inteleg din Biblie, MA DERANJEAZA si atunci, tot de dragul confortului, evit.  Daca SA NU FURI ar fi fost spus cumva mai tainic, il treceam la cele NEINTELESE si gata, dar fiind asa clar si pe inteles, singurul lucru care imi ramane de facut este SA-MI PLACA SA NU FUR si atunci NU MA MAI DERANJEAZA, dimpotriva.
Am folosit acest exemplu foarte la indemana sperand ca este spre marirea INTELEGERII si nu a NEINTELEGERII.
De fapt, INTELEGERE de CAPATAI din Sfintele Scripturi este ca Domnul Isus Hristos este Mantuitorul nostru. Daca acest lucru devine o NEINTELEGERE care NU NE DERANJEAZA, nimic nu mai este de facut. Daca aceasta INTELEGERE de CAPATAI din Sfintele Scripturi, ca Domnul Isus Hristos este Mantuitorul nostru NE DERANJEAZA, chiar ca nimic nu mai poate fi facut. La acestea, poate ar zice cineva ca totusi mai este ceva de facut. POCAINTA. Fie.

Benone Burtescu


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page