Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1022)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Foarte probabil, notiunea de “Cassandra Syndrome” nu este un termen familiar pentru multi dintre dumneavoastra. Oricum, pentru o decenta familiaritate, va informez ca termenul a fost introdus in psihologie, politica si stiinta de filosoful francez Gaston Bachelard, in anul 1949. Din start, va sugerez sa faceti distinctie intre politica si stiinta, politica nefiind stiinta ci un domeniu monopolizat de cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii, afirmatie facuta de omul politic Thomas Paine la 10 ianuarie 1776 si regasita in pamfletul “Common Sence”, Bunul Simt, atribut care, cu revoltator de putine exceptii, se regaseste printre politicieni. Starea jalnica in care a ajuns zguduita noastra Planeta este generata in exclusivitate de politicieni care ocupa nemeritat scaunele parlamentelor si guvernele mapamondului.
 Dar sa revin: Cassandra, fiica lui Priam si Hecubei, a fost inzestrata de……… cu o capacitate aparte: de a prevedea cu exactitate viitorul si totodata de a fi total ignorata.
 Primele victime au fost insusi Troienii, care desi avertizati de Cassandra de  a nu introduce Calul Troian in cetate, au ignorat prevederile ei, Troia fiind complet distrusa de soldatii greci. De atunci ne-a ramas celebra expresie, feriti-va de greci, daca va aduc daruri. (Beware of Danaos-Greeks- bearing gifts).
 La peste 3.200 de ani de la acest eveniment Cassandra Syndrome a devenit o majora componenta a activitatii politice a Mapamondului, intrucat cei ajunsi in functii de conducere, desi de un intelect revoltator de discutabil, se cred detinatorii Bulei Filosofale, al adevarului absolut si nu accepta sugestii din partea lui Vox Populi, considerandu-ne masa amorfa de idioti utili - Vox Derbedeis - curtata numai in perioada alegerilor.
 Nu stiu cine a introdus Calul Troian in cladirea locata pe 1600 Pennsylvania Avenue, din Washington DC, dar, cu permisiunea dumneavoastra va redau caracterizarea facuta de Harold Bradford, din Huntington Beach, California, referitoare la cel “iesit” din el : incompetent, mincinos, anti-American, anti-white, pro-Muslim president. Toate, dar absolut toate masurile luate pana-n prezent si preconizate pentru viitorul previzibil urmeaza a afecta, sub toate aspectele, standardele la care am fost obijnuiti sa traim. Sunt pentru o redistribuire decenta a ceea ce se produce intr-o societate, redistribuire de care sa beneficieze producatori bunurilor si nu cei care de generatii nu produc nimic si vor sa participe la redistribuirea bunurilor produse de altii. Sunt poate mai convins de cat multi dntre dumneavoastra, ca evolutia normala a omenirii trebuie sa genereze un alt sistem social, omenirea a evoluat de la comuna primitiva si nu se poate opri la sistemul capitalist, sistem care a generat disparitati flagrante, intre componentii societatii. A se vedea cazul lui George Soros, care a castigat intr-o singura zi la Bursa, suma de 1,2 miliarde dolari, iar acum este unul dintre principalii promotori ai redistribuirii. Nu sunt insa pentru revenirea la vechiul sistem - ma refer la sistemul comunist - care si-a dovedit nefunctionalitatea, atat sub aspect politic cat si economic. V-am mai familiarizat cu faptul ca America a mai cochetat cu sistemul comunist, dupa perioada 1929-1933, Criza Generala a Capitalismului, cand administratia Franklin Delano Roosevelt era infestata de agenti KGB. In plus, deloc de neglijat, prima-doamna a Americii, Eleonor Roosevelt era simpatizanta declarata a partidului comunist American, domnia sa, trecand la cele vesnice ca membra activa.
 Indiferent de titulatura noului sistem, va recomand a avea in vedere cuvintele filosofului grec, Aristotel, omul care a pus bazele teoretice si conceptuale ale logicii : orice sistem democratic este un guvern in mainile oamenilor de joasa calitate (men of low birth) lipsiti de scrupule si fara nici un fel de inclinatii.
Sunt convins ca a scapat ochiului vigilent al mesianicului presedinte, ca primii care au stabilit un sistem comunist in America au fost colonistii de pe Mayflower, inca din decembrie 1620, la Plymouth Colony, in prezentul Massachusetts. Primii colonisti au lucrat in comun pamantul, recolta fiind impartita egal, indiferent de aportul individual. Cum era normal, acest lucru a generat nemultumiri, iar in 1623 s-a renuntat la sistem, pamantul impartindu-se ficarei familii, care beneficia numai de recolta proprie. Noul sistem s-a dovedit mult mai functional si stimulativ pentru componentii societatii. Acum, dupa aproape 400 ani, Titanicul Pontifus Maximus, doreste ca America sa revina la ceea ce s-a dovedit nefunctional de la apritia primilor emigranti.
Indiferent de masurile care se vor lua, vor exista disparitati flagrante intre membrii societatii, inegalitatii generate de gradul diferit al aptitudinilor, grupurile sociale care au realizari mai bune, vor fi intotdeauna blamate pentru nerealizarile altor grupuri sociale.
Cat timp avem un sistem educational de nivelul celui existent, ma surprinde ca mai putem exista. Pentru a va convinge de cele afirmate, am sa va redau un test pentru ocuparea unui post de teacher - profesor de liceu, intrebari componente din Praxis I, test for teachers; 1: Care dintre sumele de mai jos, este egala cu ¼ milion? a) 40.000, b) 250.000, c) 2,500,000…. 2: Ce faci daca un elev isi scranteste glezna? a) folosesti un bandaj, b) pui gheata, c) clatesti cu apa.
Si in aceste conditii, Chicago Sun-Times ne informeaza ca 5243 persoane nu au trecut testul, iar o persoana dupa 12 ratari consecutive a fost numit profesor suplinitor la o scoala de handicapati !?!
Trebuie sa revin la filosoful politic american, Hannah Arendt, autorul, printre altele, a urmatoarei emanatii cerebrale: "Predictia viitorului nu reprezinta altceva decat o proiectie a prezentului.” Va las dumneavoastra placerea de a trage concluziile pe care le credeti de cuviinta.
Revenind la politica, intr-un discurs tinut in fata Reichstag-ului (Parlamentul German) la data de 15 Martie, 1884, cancelarul Bismark a lansat una dintre formulele pe care le-a indragit cel mai mult: "Politica nu este o stiinta exacta - Die politik ist keine exakte wissenschaft".
Probabil din acest motiv, necerandu-se aptitudini de ordin cerebral, pe acest esichier au patruns legiuni de incapabili, neaveniti si profitori care nu urmaresc sensul nobil si aristotelic al cuvantului politica (organizarea cetatii, in greceste polis) ci in exclusivitate manevre politicianiste. In plus, mai sunt suferinzi si de Cassandra Syndrome, regasindu-se perfect in zicala stramoseasca: prostul daca nu-i fudul, nu este prost destul.”

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page