Comunicat de presa - Mircea Geoana: Trebuie sa aducem dimensiunea economica, cea comerciala si cea de investitii, dintre România si SUA la acelasi nivel la care se afla colaborarea militara

Aflat intr-o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, senatorul Mircea Geoana a participat, pentru a zecea oara, la National Prayer Breakfast, eveniment anual organizat in ultimii 60 de ani la Washington de catre membri ai Congresului Statelor Unite, la care participa politicieni si reprezentanti ai corpului diplomatic din peste 100 de tari. La evenimentul din acest an au participat presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, Vice-presedintele Joe Biden, Secretarul de Stat Hillary Clinton, precum si zeci de senatori si congressmeni americani.

Cu ocazia prezentei sale la Washington, Mircea Geoana a avut, pe 1 si 2 februarie, numeroase intalniri cu membrii ai Congresului SUA si ai administratiei americane. Astfel, Mircea Geoana a avut intrevederi cu senatorul Democrat Mary Landrieu, presedintele Comisiei pentru IMM-uri si antreprenoriat din Senatul Statelor Unite, senatorul Republican Charles Grassley – Ranking Member in Comisia pentru Justitie, senatorul Republican Jeff Sessions – Ranking Member in cadrul Comisiei pentru Buget, congressmanul Republican Robert Aderholt, membru in Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa (Helsinki Commission) din partea Camerei Reprezentantilor, congressmanul Republican Jeff Miller - presedintele Comisiei pentru Veterani din Camera Reprezentantilor si membru al grupului de prietenie cu Romania din Congresul SUA, congressmanul Democrat Gregory W. Meeks - Ranking Member in Subcomitetul pentru Europa al Comisiei pentru Relatii Externe al Camerei Reprezentantilor, care va conduce o delegatie la Bucuresti in saptamanile viitoare, Miriam Sapiro - Adjunctul Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite ale Americii si Phil Verveer, - Coordonator IT&C din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

In cadrul acestor discutii, senatorul Mircea Geoana a subliniat importanta dezvoltarii parteneriatului si cooperarii bilaterale dintre Romania si Statele Unite si pe alte dimensiuni decat cele militare si strategice. Astfel, Mircea Geoana a sustinut nevoia de a aduce dimenisunea economica, comerciala, de investitii, cooperarea tehnologica, precum si transferul de tehnologie la acelasi nivel si intensitate ca si cooperarea militara. De altfel, Mircea Geoana a sustinut, cu ocazia fiecarei vizite avute in Statele Unite in ultimii doi ani, necesitatea dezvoltarii Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA si pe alte paliere decat cele traditional-militare, astfel incat Romania sa se poata dezvolta si sa poata profita pe deplin de relatia privilegiata pe care o are cu America.
In cadrul intrevederilor cu oficialii americani, Mircea Geoana a militat, asa cum a facut si cu ocazia vizitei anterioare in SUA, pentru includerea Romaniei in procesul de implementare a conceptului 3D – “Diplomacy, Development, Defense”, pentru tarile Africii de Nord si Orientului Mijlociu Extins. Totodata, senatorul roman si-a exprimat din nou sustinerea pentru realizarea, si in Romania, a unui studiul similar Quadrennial Diplomacy and Development Review (QDDR), ce este elaborat la fiecare patru ani si al carui obiectiv este planificarea si integrarea eforturilor diplomatice si de dezvoltare si corelarea misiunilor Departamentului de Stat cu resursele disponibile. Mai mult, Geoana a reluat ideea organizarii, la Bucuresti, cu sprijinul NATO si al Departamentul de Stat al SUA, a unei conferinte pe teme de securitate, inaintea Summitului NATO de la Chicago din 2012.
Totodata, Mircea Geoana s-a intalnit si cu conducerea Centrului International Woodrow Wilson, Joseph Gildenhorn – Presedintele Board-ului si Jane Harman – CEO al institutului, fosta membra a Congresului american. Cu acest prilej, a fost stabilita o relatie de colaborare intre Centrul International Woodrow Wilson si Comitetul National pentru Dezvoltare, urmand ca in urmatoarele luni sa fie organizate conferinte comune la Bucuresti si la Washington.

In acelasi timp, Mircea Geoana a propus ca o delegatie economica americana sa viziteze Romania, sub coordonarea Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite si a Departamentului pentru Comert, pentru a identifica noi oportutnitati de afaceri si de investitii in tara noastra. De asemenea, senatorul roman a incurajat colaborarea dintre Business Roundtable - asociatie ce reuneste liderii principalelor companii americane, care genereaza venituri de peste 6 miliarde de dolari si peste 14 milioane de locuri de munca, si partenerii din Romania.
     In plus, senatorul Mircea Geoana a sustinut, prin eforturi de lobby parlamentar, eliminarea vizelor pentru romani, cu atat mai mult cu cat chiar in perioada in care acesta se afla in America, in Congresul Statelor Unite a fost introdus un proiect de lege care schimba criteriile de eligibilitate pentru Programul Visa Waiver. Consecvent pozitiei exprimate anterior, Mircea Geoana sustine necesitatea intensificarii lobby-ului parlamentar al Legislativului de la Bucuresti pe langa Congresul SUA pentru eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani.
Pe de alta parte, Mircea Geoana a avut cu interlocutorii sai un schimb aprofundat de opinii asupra situatiei politice, economice si a perspectivelor electorale din Romania. De asemenea, au fost discutate si recentele evolutii politice si de securitate din Iran, dar si evolutiile economice din Grecia si cele din Uniunea Europeana.
Printre membrii Congresului SUA prezenti la National Prayer Breakfast se numara si senatorii Daniel K. Araka – Membru al Partidului Democrat , Chris Coons – Membru al Partidului Democrat, Michael Enzi – Membru al Partidului Republican, Kay Hutchinson - Membru al Partidului Republican, James Inhofe - Membru al Partidului Republican, Johnny Isakson – Membru al Partidului Republican, Amy Klobuchar - Membru al Partidului Democrat, Bill Nelson - Membru al Partidului Democrat, Charles Schumer - Membru al Partidului Democrat, Roger Wicker - Membru al Partidului Republican, precum si membrii Camerei Reprezentantilor: W. Todd Akin - Membru al Partidului Republican, Dan Boren - Membru al Partidului Democrat, Emanuel Cleaver II - Membru al Partidului Democrat,  Virginia Foxx - Membru al Partidului Republican, Phil Gingrey - Membru al Partidului Republican, Al Green - Membru al Partidului Democrat, Gregg Harper - Membru al Partidului Republican, Mike McIntyre - Membru al Partidului Democrat, Heath Shuler - . Membru al Partidului Democrat.
Mircea Geoana urmeaza sa se afle la New York in perioada imediat urmatare, unde Camera de Comert Romano-Americana va organiza o masa rotunda cu ocazia prezentei sale.

Interviu cu dr. ing. Gheorghe Ciuhandu
fostul primar al municipiului Timisoara,
realizat de revista Clipa

Viorel Baetu
PAMANT
DE VANZARE

Tel: 1 - 714- 758 - 8801
Esti obosit de vecinii care locuiesc prea aproape de tine???
Ce-ar fi sa-ti construiesti pe 20 de acri (9.2 Ha) de pamant,
in zona retrasa, insa aproape
de magazine si restaurante?
Sau… contruieste-ti cabana de vacanta
unde poti vana caprioare, curcani
si multe alte animale salbatice
chiar de pe fereastra dormitorului tau.
Parcela este locata in
SW Missouri, USA si
include 20 acri(9.2 HA) de pamant,
apa, electricitate si linie de telefon.
Prea bun sa fie real?
Pret: 0,50 Euro/metru patrat.
Sunati la
1 - 714- 758 - 8801
pentru mai multe informatii.
Din Romania,
001 - 714 - 758 - 8801
Caut Caregiver
la batrani