Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

La Barcelona s-a desfasurat cea de cincea editie a Conferintei „Sanse egale într-o Europa unita”


Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a organizat, in perioada 28-29 ianuarie 2012, cu sprijinul Consulatului General al Romaniei la Barcelona, cea de-a cincea editie a Conferintei „Sanse egale intr-o Europa unita”.

La dezbaterile din cadrul Conferintei au participat domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Ion Vilcu, Ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei, doamna Carmen Cynthia Curt, Consul General al Romaniei la Barcelona, domnul William Branza, presedinte al Comisiei pentru comunitatile de  romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, domnul Cristian Rizea si domnul Koto Iosif, membri ai aceleiasi Comisii, domnul Nicolae Ivaschescu, Secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, domnul Razvan Horatiu Radu, Subsecretar de Stat in Ministerul Afacerilor Europene, doamna Doina Domnica Parcalabu, Presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), doamna Paraschiva Dobre, Director  al Directiei Relatii Internationale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, doamna Corina Chertes, Director al Institutului Limbii Romane, domnul Doru Vasile Ionescu, consilier al Presedintelui-Director General SRTv.

Din partea autoritatilor spaniole au participat domnul Javier Montero, directorul biroului pentru straini din cadrul delegatiei Guvernului din Catalonia, domnul Miquel Esteve, reprezentantul pe probleme de emigratie din cadrul Primariei din Barcelona, domnul Xavier Alonso, reprezentant al Directiei pentru Imigratie, domnul Gener Gordó, director general adjunct in cadrul Directiei Sprijin si Promovare a Comunitatii Educative, doamna Yvonne Griley, director general politica lingvistica in cadrul Ministerului Culturii din Catalonia.

Evenimentul s-a bucurat de binecuvantarea Preasfintitului Parinte Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei, reunind, in capitala Cataloniei, deopotriva, responsabili ai autoritatilor centrale si locale din cele doua state, dar si reprezentanti ai mass-media si ai comunitatii romanesti din Spania.

Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, a multumit participantilor pentru interesul fata de subiectele aflate in discutie, subliniind necesitatea unor astfel de dialoguri pentru identificarea de solutii viabile la problemele pe care le au de infruntat romanii din Spania. Eugen Tomac a subliniat, in acest sens, importanta respectarii dreptului la vot al romanilor din afara granitelor Romaniei.

Domnul Ion Vilcu, Ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei si-a exprimat speranta ca romanii din acest stat vor reusi sa promoveze o imagine adevarata a Romaniei, asigurandu-i de intreg sprijinul sau. El i-a indemnat pe acestia sa initieze actiuni prin care sa promoveze valorile culturale romanesti.

Doamna Carmen Cynthia Curt, Consul General al Romaniei la Barcelona a dat asigurari ca, in calitatea sa de reprezentant al Ministerului roman al Afacerilor Externe, va apara drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor romani din Spania.

La randul lor, reprezentantii mediului asociativ romanesc din Spania au atentionat oficialii romani prezenti la dezbateri asupra problemelor cu care se confrunta, prezentand, de asemenea, activitatile pe care le desfasoara in Spania in vederea promovarii culturii si valorilor romanesti.

Dezbaterile Conferintei au fost structurate sub forma a sase ateliere de discutii: organizarea comunitatii romanesti din Spania; exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in Spania; principiile de functionare a sistemului de asigurari sociale si pensii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in afara tarii; identitate lingvistica, culturala si spirituala in context European; imaginea comunitatii romanesti din Spania; politici europene pentru protectia cetatenilor europeni.

Conferinta „Sanse egale intr-o Europa unita” se inscrie in seria de dezbateri lansata de DRP in anul 2010 in scopul identificarii si solutionarii problemelor intampinate de romanii din Italia si Spania in procesul de integrare.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page