Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scoala de germana

Iata ca a venit si vremea sa o trimit pe fetita mea Catinca la scoala. Repede au trecut anii. Parca ieri o plimbam cu caruciorul in Parcul Farmec sau o duceam de manuta la grupa mica de la gradinita Universitatii. Emotiile primei zile de scoala m-au rapus ca in anii adolescentei cand dadeam admiterea pentru treapta I. Dar atunci vremurile erau altele. Cu adevarat scoala era gratuita si accesibila pentru toata lumea. Copiii saraci din cartierele muncitoresti sau de la tara aveau sansa de a invata. Statul se ocupa de tot. Le dadeau elevilor manuale, rechizite si profesorii erau obligati sa nu faca diferente sociale si sa-i invete carte pe toti copiii. Astazi si sa vrea o familie de parinti cu venituri minime pe economie, care sunt majoritatea in campul muncii, nu-si pot permite sa-si tina copiiii la scoala. Abandonul scolar in cartiere si la tara a ajuns la cote alarmante. In acest sens, autoritatile trebuie sa faca mai mult pentru educatie si, in primul rand, pentru accesul copiilor saraci, care sunt cei mai multi, la continuarea studiilor. Personal cu sotia, care avem ceva vechime in munca si salarii bunicele, raportate la nivelul Romaniei, acum de cand am dus-o pe Catinca la o scoala germana de elita din Cluj-Napoca, nu ne mai ajung veniturile de pe o luna pe alta. Am ales scoala germana, pentru ca marea noastra elita intelectuala si politica a fost de educatie nemteasca: Eminescu, Maiorescu, Blaga, Panait Cerna, PP Carp, Iuliu Maniu etc. Acest amestec dintre ordinea spirituala germana si creativitatea latina a dus la faurirea Romaniei moderne si la marea cultura interbelica.

Pentru inceputul scolii: haine, ghiozdan, rechizite, manuale am cheltuit peste 20 milioane lei vechi, plus fondul scolii/clasei/meditatii si am ajuns la fundul sacului. Si e numai inceputul. Ma intreb ce fac milioanele de angajati cu venitul minim de 7 milioane lei vechi. Cum isi pot tine copiii la scoala? Dupa trei, patru ani acestia parasesc, datorita saraciei scoala, punand grave probleme viitorului educational al natiunii noastre. Am serioase indolieli ca factorii din ministerul Educatiei se gandesc la dezastrul invatamantului romanesc. CFR-istii de la depou din Cluj si de la Colentina din Iasi au blocat trenurile si au intrat in greva de disperare, sustinand motivatia credibila ca a inceput scoala si nu au bani sa-si duca copiii la scoala. Eu care trec prin aceasta situatie dificila de a intretine un copil la scoala ii inteleg foarte bine pe amaratii de grevisti. Nu-l inteleg insa pe Berceanu, care le-a dat cu flit grevistilor. Poate fiind milionar si prea imbuibat de bine nu mai stie ce inseamna sa-i puna pe masa o bucata de paine unui copil si apoi sa platesti pentru educatia lui. Pe Berceanu, vesnicul ministru al transporturilor pot sa nu-l inteleg, dar pe premierul Emil Boc, ce-l stiu ca un tip sensibil si care are doua fetite la scoala de langa colegiul lui Catinca nu-l inteleg ca nu ia masuri pentru bietii sarmani disperati, care nu au posibilitatea si sansa de a isi trimite copiii la scoala. Chiar nenorocita asta de tara a ajuns sa functioneze numai pentru cei cativa copii de milionari, demnitari ai statului si pentru politicienii imbuibati de coruptie?

E tragic ca, la 20 de ani de la revolutie, romanii nu mai reusesc sa-si intretina copiii la scoala si autoritatile centrale si locale sa ofere cu adevarat accesul tuturor copiilor la un invatamant gratuit real. Nepasarea si indiferenta de acum o vom plati scump, cand viitorul tineret al tarii se va ocupa cu fumatul de iarba si consumul de droguri, ca doar va fi legal in urma propunerilor comisiei prezidentiale. Numai ca atunci nu va voi recomanda sa mai iesiti pe strada la lasarea intunericului, pentru a nu iti da in cap un tanar disperat sa-si procure marijuana, dupa ce si-a plantat o seringa de unica folosinta cu droguri procurata de la aparatul automat din curtea scolii.

Ionut Tene

• publicat la: 22 September 2009

(Napocanews)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page