Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dobre Valentin-Claudiu – Antroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca descoperite la Krokodilô- EgiptAntroponime geto-dace, tracice si besse scrise pe ostraca
descoperite la Krokodilô (modern Al-Muwayh), Egipt

Introducere: In urma sapaturilor din anii 1994-1997 si ulterior in Desertul Oriental egiptean aflat la inceput de mileniu sub stapanire romana, sapaturi efectuate de-a lungul drumului roman ce lega Coptos (Quft) si respectiv Nilul de Marea Rosie si porturile Berenice si Myos-Hormos (situat probabil la 5 km nord de orasul modern sub ruinele lui Qusayr-al-Qadam) si in zonele de depozitare ale deseurilor din circa trei “praesidia” (popasuri fortificate) denumite Maximianon (modern Al-Zarqa 2), Krokodilô (modern Al-Muwayh) si Didymoi (modern Khashm al-Mynaih) s-au descoperit mai multe texte grecesti (mai rar latina, foarte putine in nabateeana si in demotica) scrise pe ostraca (ostrakon/ostraca <plural> = piese de ceramica sau bucati de piatra pe care erau scrijelite sau inscrise texte transmise intre diferite praesidia sau isi prefectura sau notatii care aveau rol pur administrativ).
Pe unele ostraca sunt evidentiate nume cu rezonanta geto-daca, traca sau bessa, iar pe ostrakonul O.Krok. 1.98 datat 109 e.n. este inscris un mesaj de la cavalerul dac Dekinais catre Kaikeisa/Kaigiza.
Ceea ce intereseaza din descoperirile de la Krokodilô, Maximianon, Didymoi este in mod deosebit corespondenta militara, pentru site-ul arheologic Krokodilô aceasta corespondenta militara fiind descrisa in lucrarile:
1. Hélène Cuvigny, Ostraca de Krokodilô. La correspondence militaire et sa circulation (O. Krok. 1-151).
Praesidia du désert de Bérénice II. Fouilles de l'IFAO 51. Le Caire: Institut français d'archéologie
orientale, 2005. Pp. 283. ISBN 2-7247-0370-7

si in
2. Hélène Cuvigny, J.-P. Brun, A. Bülow-Jacobsen, J.-L. Fournet und M. Reddé, L'armée romaine dans le désert Oriental d'Égypte I: Praesidia du désert de Bérénice" (Institut Français d'Archéologie Orientale, Le Caire 2003).

In secundar, vezi si articolul de pe http://aedilis.irht.cnrs.fr/manuscrit/poubelles-ostraca.htm
3. Hélène Cuvigny, Les poubelles de la contre-histoire. Ostraca et inscriptions du désert oriental égyptien (Ier- IIIe s. ap. J.-C.).
Textele acestor ostraca descoperite la Krokodilô pot fi citite pe urmatoarea adresa internet:
http://www.papyri.info/ddbdp/o.krok;1;98
indicat explicit pentru ostrakonul O.Krok. 1.98 datat 109 e.n.

Amanuntele prezentate in aceasta informare sunt preluate in principal din: Bryn Mawr Classical Review 2007.01.29, articolul d-lui Thomas Kruse (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg) si din articolul d-nei Hélène Cuvigny- Les poubelles de la contre-histoire. Ostraca et inscriptions du désert oriental égyptien (Ier- IIIe s. ap. J.-C.) accesibil pe
http://aedilis.irht.cnrs.fr/manuscrit/poubelles-ostraca.htm.
In afara praesidiumului Krokodilô pentru care ostraca au fost inregistrate si descifrate de Hélène Cuvigny, A. Bülow-Jacobsen, Fr. Colin si J.-L. Fournet in cursul a doua campanii pe parcursul anilor 1996 si 1997, textele descoperite deja in celelalte praesidia cercetate pana acum sunt in curs sau urmeaza sa fie descifrate.

Va urma


PS:
Pentru a cumpara cartea: Dobre Valentin-Claudiu, Scurta, uimitoare si fabuloasa istorisire despre Enigmatica limba a geto-dacilor, Editia a
II-a revizuita si adaugita, Editie electronica 2011, Bucuresti, 2011, ISBN 978-973-0-11128-6 sau Editia a II-a tiparita 2011, contactati-ma la
telefonul +40.0749.152.758 sau la adresa de E-mail: claudiuvalidobre@yahoo.com


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page