Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DR. VALERIU LUPU – COMPENDIU DE PREOCUPARI STIINTIFICE IN PEDIATRIE  Prof. Anusca- Doglan Elena

 In ziua de 26 ianuarie 2012, la Biblioteca Judeteana „N.M. Spatarul” Vaslui, a avut loc lansarea cartii „Compendiu de preocupari stiintifice in pediatrie”, sub redactia eminentului doctor in stiinte medicale, medic Valeriu Lupu. Lucrarea a aparut la editura PIM Iasi si este structurata in 13 capitole cu lucrari in care  sunt valorificate, asa cum spune si titlul cartii, preocuparile stiintifice ale staff-ului medical al Sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean Vaslui.
Cartea a fost lansata intr-un mediu deosebit de elevat, cu o participare de exceptie, asigurat de directorul institutiei profesor Gelu Bichinet a carui introducere a fost una de nivel academic. Prezentarea cartii a fost facuta de profesor Dr. Marin Burlea seful Clinicii de Gastroenterologie Pediatrica din cadrul Universitatii de Medicina Gr. T. Popa Iasi care a incantat audienta prin profunzimea analizei din punctul de vedere al specialistului (el insusi creator de scoala si cu relizari de pionierat in gastroenterologie), dar si prin stilul si maniera de expunere.
Deasemenea cartea a fost prezentata si sub aspectul literar de catre eminentul literat si critic literar profesor Teodor Praxiu subliniind calitatea si logica expunerii cu subtilitatea si profesionalismul specialistului in domeniu.
Ca intotdeauna, autorului i-au fost alaturi prietenii, elita medicala si culturala a Vasluiului si nu in ultimul rand distinsa sa sotie, prof. Valentina Lupu si demnul sau urmas, care-i va duce „opera” mai departe, fiul Vasile - Valeriu Lupu, medic pediatru in gastroenterologie la Spitalul « Sfanta Maria » din Iasi si asistent al profesorului universitar doctor, Marin Burlea, la Clinica Gastroenterologica.
Fiecare capitol reprezinta un domeniu din patologia copilului, care la un moment dat a reprezentat o preocupare pentru colectivul sectiei. Majoritatea lucrarilor sunt insotite la final de un mic comentariu, in incercarea de aducere la zi a datelor in domeniul respectiv, cat si precizarea asupra datei si locului publicarii, comunicarii sau prezentarii. Unele capitole cuprind in structura lor abordari eseistice cu tematica medicala in ideea de a sublinia importanta subiectului privit prin prisma sociologica, filosofica si istorica. Peste 70 de medici apar in colectivele de autori ai lucrarilor in peste 60 de ani de activitate in cadrul sectiei de pediatrie, parte dintre ei regasindu-se in glosarul foto inclus in prima parte a cartii.
Capitolul I «Gastroenterologie pediatrica », cuprinde 16 lucrari  care trateaza  aspecte ale patologiei digestive la varsta mica.
Capitolul II « Patologie respiratorie », cuprinde  10 lucrari  in care autorii studiaza  cele mai frecvente   boli ale aparatului respirator, intalnite la varsta mica.
Capitolul III « Cardiologie pedriatica », cuprinde 6 lucrari  cu bolile  cardiace  cele mai des intalnite la varsta mica.
Capitolul IV « Hematologie pediatrica », cuprinde 7 lucrari, de la anemia carentiala ca cea mai frecventa afectiune a copilului la hemofilie ca boala genetica.
Capitolul V « Imunologie si patologie imunitara », cuprinde 8 lucrari, de la deficitele congenitale la cele castigate si impactul lor asupra patologiei copilului.
Capitolul VI « Patologie reno-urinara », cuprinde 5 lucrari de la hipertensiunea arteriala de cauza renala la patologia malformativa si litiazica pusa in evidenta de echografia renala.
Capitolul VII « Boli de nutritie si metabolism », cuprinde 7 lucrari dominate de malnutritie si obezitate cu impactul lor in patologie.
Capitolul VIII « Toxicologie », cuprinde 7 lucrari cu accent pe formele specifice de intoxicatie, analiza sociologica in tentativa suicidala si abordare terapeutica in formele grave.
Capitolul IX «Patologie genetica si malformativa », cuprinde 10 lucrari, dominante fiind aici cazurile particulare dar si abordarea genetica de ansamblu, autorul avand in palmares si o carte publicata in 1996 cu titlul Genetica si Embriologie, o carte unicat care imbina patologia genetica cu patologia dezvoltarii embrionare.
Capitolul X « Sindroame cu impact neurologic si sistemic », cuprinde 6 lucrari care se refera la manifestari sistemice, generalizate pentru unele stari patologie particulare la copil.
Capitolul XI «Fondul biologic si factorii de risc in pediatrie », cuprinde 8 lucrari, subliniaza cu prisosinta impactul handicapului fizic generat de malnutritie, prematuritate si patologia malformativa, la care se poate asocia sau nu problematca sociala cu impact la fel de important pentru evolutia copilului si mortalitatea infantila.
Capitolul XII « Sanatate publica si bioetica medicala », cuprinde 9 lucrari, cu teme de organizare si reorganizare a sistemului, probleme de etica in medicina in raport cu bioetica, biotehnologia, moralitatea crestina si relatia medic – pacient pe masura ce iatrogenia sociala si iatrogenia culturala capata teren.
Capitolul XIII «Recenzii si evocari », cuprinde 8 lucrari, ultima fiind prezentarea cartii ilustrului medic pediatru, dr. Valeriu Lupu, « De la Spitalul lui Draghici  la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, 1852-2010, scrisa impreuna cu Dr. Nicolae Barladeanu si profesorul Mihai Ciobanu, carte ce prezinta o fresca a activitatii medico - sanitare din tinutul Vasluiului, incepand din epoca medievala, trecand prin perioada moderna, cand aceasta capata contur si consistenta, pana in zilele noastre, cand sanatatea a devenit parte integranta din viata oricarui tip de comunitate.
Dincolo de valoarea istorica a  compendiului, ca marturie a unor preocupari stiintifice care au animat colectivul sectiei de-a lungul a peste jumatate de secol, cartea poate constitui si un indemn pentru generatiile care vin de a continua acest demers stiintific, pentru ca intotdeauna preocuparile stiintifice completeaza de o maniera admirabila desavarsirea profesionala si performanta medicala, fara de care implinirea personala si colectiva nu este posibila. De asemeni, cele  604 pagini sunt si vor ramane si marturia faptului ca la Vaslui s-a trait, s-a muncit, s-a facut performanta in slujba romanilor, indiferent de conditia lor sociala. Domnul doctor Valeriu Lupu reprezinta pentru noi o valoare umana, personalitate erudita, recunoscuta, implicata  profund in viata culturala si spirituala a orasului Vaslui, un om bland, generos, pasionat si iubitor de frumos, cu o familie minunata, reper pentru semeni si care merita cu prisosinta ca intr-o zi numele sa-i fie  inclus in Cartea de Onoare a orasului Vaslui, acordandu-i-se  distinctia binemeritata „Cetatean de Onoare”.
Pentru multitudinea informatiilor si modul placut al scrierii, cartea merita lectura  tuturor categoriilor de cititori.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page