Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O emotionanta poveste despre viata, prietenie, dragoste, încredere si solidaritate între oameni


EXILUL ROMANESC LA MIJLOC DE SECOL XX

"Pasoptisti" romani in Franta, Canada si Statele Unite, de Octavian Curpas, Editura „Anthem”, Arizona, SUA, octombrie 2011, 282 p.
Din Lumea Noua, jurnalistul american de origine romana Octavian Curpas scrie un volum despre exilul romanesc de la jumatatea secolului trecut. Judecat in ansamblu, volumul de fata este o poveste a explorarii, a modului in care un om obisnuit reuseste sa depaseasca obstacolele puse de viata si sa ramana in contact permanent cu sine si cu valorile pe care le are. Personajul principal al cartii semnate de Octavian Curpas este Mitica Sinu (Mike), un roman fugit peste hotare in vremuri dificile, in 1948, la scurt timp dupa instaurarea la putere a comunistilor.
Mitica Sinu este naratorul. Relatarile lui despre sine si despre romanii cu care a avut ocazia sa interactioneze sunt puse cap la cap cu maiestrie de Octavian Curpas, autorul reusind sa refaca la modul concret, cu realism, o intreaga epoca. Munca sa de reconstituire este realizata in volumul de fata cu talentul, minutiozitatea si daruirea unui restaurator.

Dumitru Sinu – Un roman cu satul natal in suflet
Nascut pe 30 noiembrie 1926 intr-un sat aflat „la poalele muntelui Suru, la 6 kilometri de Avrig, in Sebesul de Sus, judetul Sibiu”, nea Mitica va fi bantuit intreaga viata de dorul dupa locul natal. (El „mereu foloseste butade din lumea aceea patriarhala, a satului ce-l poarta in suflet...”) Refugiat in Iugoslavia, acesta ajunge mai intai in Italia, apoi in Franta, la Paris, pentru ca destinatia unde isi va gasi fericirea – in primul rand pentru ca aici o intalneste pe Nicole, sufletul sau pereche, cea cu care Dumitru Sinu se si casatoreste – sa fie Canada.
In relatiile cu sotia si cei doi copii – un baiat si o fata – nea Mitica este un om implicat, care face tot ce ii sta in putinta pentru ca familia sa sa prospere. Mitica si Nicole „s-au descurcat de fiecare data. Incet, incet, Nicole si-a dat seama ca are in el un sprijin, ca este un om de incredere si a inteles ca totul va fi bine.  Mitica facea ce facea si obtinea pana la urma o slujba. Peste tot pe unde a fost, in Canada, in Italia si in Franta,  el si-a gasit de lucru.”

„N-ai voie sa cedezi”
Mitica Sinu se remarca prin puterea vointei, este genul de om cu care cititorul ajunge sa simpatizeze chiar de la primele pagini lecturate. Forta morala ce il caracterizeaza pe acesta, dar si motivatia pe care o are de a invinge („Perseverenta lui Mitica se datora exemplului parintelui sau, de la care stia ca n-ai voie sa cedezi”), fac din Mitica Sinu un pamantean nascut pentru a invinge. De altfel, viata sa este o istorie a supravietuirii, in care omul este stapan pe propria soarta. Silit de imprejurari sa faca pasul decisiv de a-si parasi tara, Mitica Sinu isi descopera cu aceasta ocazie gustul pentru aventura si pasiunea de a calatori, care se transforma in cazul sau intr-o veritabila chemare a destinului.

La Paris, in 1950, de Ziua Mamei
Mitica Sinu evoca evenimente importante, a caror descriere da impresia de viata, de bogatie spirituala, de vigoare si naturalete. Un asemenea episod este Festivalul romanesc de la Sala Odeon din Paris, din anul 1950.  De Ziua Mamei, „un mare numar de emigranti romani aflati la Paris..., invatati si fosti oameni politici, romani din toate sferele sociale, de toate categoriile si toate confesiunile religioase” participa cu emotie la o serbare, incercand in acest fel sa isi regaseasca specificul national, sa retraiasca o farama de autenticitate din Romania in care s-au nascut.

In cinci tari, pe doua continente
De altfel, in aceasta carte grupul exilatilor (romani stabiliti in Franta, Canada si Statele Unite) formeaza o societate in miniatura, cu trecut, prezent si viitor, cu triumfuri si esecuri, cu dureri si bucurii, cu melancolia si dorul fiecaruia dupa patria natala. Astfel „despre prietenii si cunoscutii lui nea Mitica Sinu se poate vorbi, fara doar si poate, ore intregi fara sa te plictisesti, iar de scris, poti scrie atat cat te tine condeiul, pentru ca ai despre ce!... 460 de persoane contine lista de cunostinte a octogenarului inca plin de vigoare, dornic de a-mi destainui o viata palpitanta, petrecuta in cinci tari, pe doua continente!”, spune autorul Octavian Curpas.
Aproape fiecare capitol al volumului de fata are ca titlu numele unui exilat, urmat foarte pe scurt de un detaliu care esentializeaza povestea de viata a acestuia. Astfel, Radu Bumbaru este „omul care nu s-a certat niciodata cu nimeni”, Ion Ritivoi este „un liberal de miloane”, Vasile Tara, un om pe care dragostea de carte l-a dus pana la Sorbona etc.

„Exilul romanesc la mijloc de secol XX” – o carte autentica
„Exilul romanesc la mijloc de secol XX” este un volum sinteza, plin de culoare, in care conflictele sunt prezentate in locuri diferite si ne sunt descrise medii diferite. Cartea scrisa de Octavian Curpas reflecta realitatea in mod autentic si aduce in atentia cititorului personaje robuste, care sunt obligate sa traiasca si sa actioneze in imprejurari atipice. Eroii sai, pe care acesta ii prezinta cu obiectivitate si detasare dau valoare realista acestui volum. Prin intermediul lor, autorul acopera o paleta vasta de intamplari care dovedesc preocuparea scriitorului pentru viata sociala, politica si culturala a acelor vremuri, cu moravurile si tipologiile ei. Nimic nu este idealizat in volumul semnat de Octavian Curpas; eroii sai sunt portretizati cu forta, cu entuziasm, cu stil.

O poveste de viata care inspira si revigoreaza
Povestea lui Mitica Sinu este interesanta, iar modul in care este spusa il angajeaza direct pe cititor, dandu-i impresia ca participa la o conversatie cu personajul principal. Farmecul si pitorescul celor relatate, nota subtila de umor ce se imbina cu robustetea povestitorului, dar si optimismul care strabate intregul volum dovedesc un stil eficient, obiectiv, spontan, dramatic pe alocuri, plin de temperament si energie.

In cartea scrisa de Octavian Curpas nimic nu este simulat, detaliile sunt redate firesc, Adevarul devine supra-personaj, trairile interioare sunt sincere, astfel ca implicit, cititorul participa la framantarile eroilor. Interesul cititorului este mentinut treaz pe tot parcursul lecturii si datorita atitudinii pozitive si pline de incredere a naratorului, care inspira si revigoreaza.

Corina Diamanta Lupu
Bucuresti, Romania


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page