Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

EUROPA calareste o FIARA ; COINCIDENTA sau PROFETIE?Simbolul Uniunii Europene este o statuie reprezentand zeita - pagana bineinteles -, Europa, calarind o fiara salbatica. Ea este asezata in fata sediului central din capitala Belgiei. Nu este locul si nici cazul sa ne ocupam acum despre povestea si variantele ei in legatura cu Europa si Zeus din mitologia greaca, personaje prea mitologice pentru vreo tangenta crestina.  Si totusi, reprezentarea este CA LA CARTE, CARTEA de data aceasta fiind nu ceea ce intelegem in mod obisnuit folosind aceasta zicere de fiecare zi, ci CARTEA CARTILOR, adica Sfanta Scriptura. Stam cu Biblia deschisa langa statuia simbol a Europei Unite si citim asa: "Si am vazut o femeie sezand pe o fiara...."  Apocalipsa 17,3. Poate cineva zice ca nu este frumos SA FACEM noi vreo legatura intre ceea ce VEDEM si ceea ce CITIM, dar daca ESTE deja o legatura, atunci importanta acestui lucru este nebanuit de mare, adica pur si simplu ne aflam la sfarsitul istoriei acestei lumi. De aceea intrebarea COINCIDENTA sau PROFETIE da in clocot in mintea oricui se simte responsabil a sti.
Nu este vorba aici de filozofia COINCIDENTIA izvodita de Nicolaus Cusanus trimis de Vatican la Bizant sa refaca marea schisma - prima mare incercare ecumenica intre Biserica de Apus si cea de Rasarit -, putin dupa anul 1400 si care a refuzat propunerea de a fi papa (al doilea papa neitalian). Nu este vorba nici de prelungirea acesteia in psihologie de catre Jung si chiar Mircea Eliade pe ideea COINCIDENTIA OPPOSITORUM sau MYSTERIUM CONIUNCTIONIS.  Desigur, in lumea naturala, legica existentei este prezenta in OPPOSITORUM, lumina-intunerec, rece-cald, pozitiv-negativ etc.  Dar in lumea spirituala, BINE - RAU ca oppositorum legic nu este necesar. Dimpotriva, BINELE inseamna existenta, RAUL inseamna INEXISTENTA. De aceea Domnul Dumnezeu va desfiinta curand RAUL, chiar foarte curand. Cat priveste despre o LEGE a COINCIDENTEI este absurd sa vorbim. Cei doi termeni nu pot fi alaturati.
Ramane asa dar sa folosim cuvantul COINCIDENTA, ca intamplare, din vorbirea noastra obisnuita. In acest sens de limbaj, ne intrebam daca statuia simbol a Uniunii Europene este pur si simplu o intamplare ca are asemanare cu imaginea amintita din Biblie sau este o reprezentare a profetiei amintita acolo. Este de bun simt ca acest simbol a fost adoptat constient, deliberat si nu intamplator. In acest caz, Europa presupusa si pretinsa crestina si-a adoptat un simbol pagan in dezacord cu Biblia care prezinta aceasta imagine in chip negativ.
In nici un fel observarea acestui simbol nu doresc sa alimenteze vreo teorie a conspiratiilor si asa prea multe si neconsistente. Ceea ce observam sunt evidente publice. Statuia simbol e acolo, o poate vedea oricine. Textul profetic nu e o banuiala, il poate citi oricine. In 1996 a fost emisa o moneda euro reprezentand o femeie calarind o fiara. In 2002 acelasi lucru. Chiar mai inainte, in 1984, cu ocazia alegerilor de a doua oara in Parlamentul European, spre comemorare, a fost emis un timbru cu acelasi simbol. Principalele publicatii europene au transmis imagini cu acest simbol in diferite ocazii importante.
Dupa primul impact - o femeie calarind o fiara - PROFETIA CRESTINA se diferentiaza de MITOLOGIA PAGANA ca reprezentare simbolica. Frumoasa Europa din mitologie, de origine umana, va fi iubita lui Zeus, zeul zeilor (in imaginatie mitologica) de origine divina, prefacut de dragul ei, sarmanul, intr-un taur alb - lucru nemaiintamplat nici chiar in vreo mitologie-, si mai departe nu prea se mai stie decat ca taurul zeu s-a plecat in fata Europei ca aceasta sa se poata urca pe el sa-l calareasca si povestea poate continua in orice fel. In PROFETIA CRESTINA (biblica) se vorbeste despre un CEAS PROFETIC de impreuna GANDIRE si PUTERE, Apocalipsa 17, 12-13, cand dupa o convietuire fericita intre fiara si femeia de pe ea, FIARA devasteaza FEMEIA, lucru care va implica pe toti locuitorii pamantului. Va fi Preziua venirii Domnului Isus cand insasi FIARA care a devastat FEMEIA care o calarea, va fi prinsa si aruncata in IAZUL de FOC, Apocalipsa 19, 20. Este in acest simbolism profetic o logica a actiunii chiar daca unele elemente narative ne raman deocamdata tainice.
Dincolo de detalii care pot fi discutate controversial, faptul ca in fata oficiului Uniunii Europene, cel mai inalt for al lumii, sta document de simbol statuia unei FEMEI calarind o FIARA, chiar daca modern stilizata, iar in Sfanta Scriptura acelasi simbol incheie istoria lumii acesteia, este o evidenta peste care nu se poate trece nici cu usuratate, nici cu nonsalanta. De COINCIDENTA nu poate fi vorba.  Ramane de vazut relatia din punct de vedere PROFETIC. Detalii noi pot fi descoperite si altele redescoperite, dar ideea este deja evidenta.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page