Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1020)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Luni, 30 Ianuarie, 2012, s-au implinit 44 de ani de la faimoasa ofensiva Viet Cong, asupra trupelor americane din Vietnamul de Sud. Ofensiva a coincis cu Anul Nou Vietnamez, cunoscut sub denumirea de Tet Holiday si va ramane inscrisa cu majuscule in toate studiile de tactica si strategie militara.
 De fapt, americanii, adepti ai principiilor desprinse din “Revolutia si Invatatura” a lui Leon Trotsky, au realizat ca   “invatatul comporta anumite riscuri, din necesitate fiind nevoit sa inveti de la cei mai ardenti inamici”, studiaza la cele mai prestigiose Institute de Invatamant Militare - The Citadel, West Point, Virginia Military Institute etc. - operele artizanului atacului din ziua de Tet Holiday, generalul vietnamez Nguen “Vo”Giap, dupa pareri unanime, unul dintre cei mai mari strategi militari ai Mapamondului.
 Caderea Saigonului din 30 Aprilie 1975, care a insemnat sfarsitul conflictului din Vietnam coroborat cu retragerea trupelor americane, desi ultimul elicopter American a parasit Saigonul cu destinatia Bangkok numai la 2 Mai 1975 si infrangerea trupelor franceze, conduse de generalul Henri Navarre, locate la Dien Bien Phu - 7 Mai 1954, dupa un asediu de 57 zile, eveniment care a pus capat dominatiei franceze in peninsula Indo-China, poarta semnatura acestui magistral general, care a invins doua dintre cele mai mari puteri ale lumii. De la gen. Nguen Vo Giap, mie personal mi-a ramas intiparita remarca privitoare la “valoarea inamicului iti da propria ta valoare.” Cand invingi giganti militari de talia Frantei si Americii, este chiar onorant sa auzi asemenea declaratii.
 La intrarea noastra in conflictul Irakian, acest mare si aproape inegalabil strateg ne-a avertizat ca orice incursiune militara care urmareste sa impuna regulile ei altor natiuni, cu certitudine va fi invinsa. Dupa 9 ani de Irak, fara a fi invingatori sau a putea implementa un concept democratic unei tari pentru care cuvantul democratie ramane o eterna necunoscuta, ne-am retras in…. Kuweit si in afara de victime de ambele parti n-am lasat nimic palpabil.
 Pentru cei familiari cu aceasta modesta publicatie, doresc sa le reamintesc ca inaintea invadarii Irakului, in numarul 589 din 27 Februarie 2003, in articolul Din A…Normalitatea Lumii, mi-am permis cateva pertinente sfaturi, in contradictie totala cu “expertii” care-si poarta pretioasele madulare pe la CATO Institute, Institutul de Studii Strategice, Institutul de Studii privind Orientul Apropiat si multe altele unde armate de pilosi cu o cerebralitate similara “alesilor” de prin parlamentele lumii isi desfasoara inactivitatea. La timpul respectiv am afirmat ca pentru a tine sub control o persoana, institutie, organizatie sau tara, trebuie sa fii familiar nu numai cu aspecte de ordin lingvistic ci se impune o cunoastere apropiata a istoriei tarii cu care urmeaza a ne confrunta. Istoria nu reprezinta neaparat destinul tarii, dar este o componenta principala de care “serviciile”- stiti dumneavoastra, care - trebuie sa tina cont. Cand marea majoritate a studentilor nu cunosc istoria sau geografia USA, sa nu ne mai mire esecurile inregistrate pe diferite teatre operationale. Tot atunci am incercat sa va familiarizez cu ideea ca in ciuda unor granite trasate artificial, functie de interesele perfidului Albion, Irakul reprezinta vechiul tinut al Mesopotamiei, tinutul cuprins intre Tigru si Eufrat, leaganul civilizatiei lumii inainte de Christos si foarte probabil regiunea care a dominat lumea pentru aproape 3000 de ani. Legendarul Ur, spre care a emigrat Abraham, personaj sfant pentru crestini, iudei si musulmani, se afla in Irak. Matematica, arta, astrologia si arhitectura cat si primul sistem de legi codificat sunt considerate stiintele care au implantate adanc radacinile in tinutul Mesopotamiei. Daca nimeni n-a tinut cont de atentionarile mele, nu constituie o surpriza.  Faptul ca nu a stiut nimeni de declaratia din 1959 a  lui Allen Dulles, fost director al CIA, care a caracterizat Irakul cea mai dificila regiune din lume, este inadmisibil !!!
Revenind la Nguen Vo Giap, vreau sa va familiarizez cu faptul ca nu a avut studii militare, fiind de formatie profesionala, jurnalist si profesor de istorie, lucru care nu l-a impiedicat sa ajunga “four star general” si unul dintre cei mai respectati militari de ambele parti combatante.
Comandantul trupelor americane, din acea perioada a fost generalul William Childs Westmorreland, care pana la sfarsitul vietii a ramas ferm la opinia ca USA n-a pierdut conflictul din Vietnam; "este mult mai corect a spune ca tara noastra nu si-a indeplinit angajamentele”. Indiferent de opinia generalului sau a altora - nu a presei cu care a fost intr-un permanent conflict - istoria va fi singurul arbitru corect. Oricum generalul Sudvietnamez Tran Van Nhut, locuitor al orasului vecin, Santa Ana, California a spus ca Westmoreland a fost un bun soldat, admirat si respectat de populatia Vietnamului de Sud. Chiar daca nu se admite de liberalii stangisti, Westmoreland a fost un general care timp de 14-16 ore pe zi a fost in prima linie a frontului, alaturi de militari, lucru care l-a facut si pe teatrele operationale din Tunisia, Sicilia, Franta, Belgia si Germania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Oricine cauta sa intineze memoria acestui brav soldat, comite un act iresponsabil. Si-a facut cu prisosinta datoria de militar in Vietnam, intr-un razboi declansat de niste politicieni iresponsabili si din motive create in…. laborator.
Bunul meu prieten, Roger Heron, din ……….., Alabama, aflat pe puntea Crucisatorului Maddox in Golful Tonkin, la data de 2 August 1964, poate confirma ce fel de vase vietnameze au atacat crucisatorul, incident  care a generat conflictul Vietnamez. Apropos, tot presa liberalo-stangista ne informeaza ca prima nava de razboi vietnameza a fost lansata la …. apa,  in Ianuarie 2012 !!! Da, se aude bine.
In politica, conform spuselor lui Niccolo Machiavelli, om politic, scriitor si istoric Italian, actioneaza forta intereselor si nu principii morale sau religioase si este mai bine sa fii temut decat adulat.
Va propun spre meditatie un discurs a lui Winston Churchill, din 1938, la aflarea stirii ca Parlamentul Britanic a aprobat cedarea regiunii Sudete a Cehoslovaciei catre Germania, fara nicio confruntare militara: ”Ati avut sansa de a alege intre razboi si dezonoare; ati ales dezonorea care va va duce inevitabil la razboi.” Alo, Alo, se aude in Transilvania? Marile puteri decid ce si cui apartine !!!
Marti, 24 Ianuarie 2012, sub titulatura de “Starea Uniunii”, Titanicul Pontifus Maximus si-a tinut un nou discurs electoral. Dar, despre aceasta in editia 1021. Asta, cu conditia de a ma mai numara printre dumneavoastra !

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page