Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cine l-a predat pe Bin Laden americanilor ?

Haiducul-Hulubei sau Gruber-Biris ?

Intr-un articol publicat in luna iunie, va povesteam despre modul in care romanii au reusit sa spulbere mitul teroristului suprem chiar inainte ca acesta sa nimiceasca turnurile gemene din inima Statelor Unite. Spuneam atunci ca in perioada ’98-2000, un fost ofiter de Securitate l-a identificat si adus in ograda americanilor pe faimosul terorist Osama Bin Laden. Nu i-am dat numele pentru ca nu stiam inca despre cine este vorba. Iata ca nu a trecut multa vreme si "povestea" s-a confirmat. Si nu din orice sursa, ci chiar din gura celui care conducea tara la vremea aceea – Emil Constantinescu. Din pacate, fostul presedinte nu a dat nume. A vorbit doar despre un vechi ofiter de Securitate pe care a fost nevoit sa-l inainteze la gradul de general.

Iata ce declara demnitarul la 1 octombrie intr-un interviu publicat la Cluj:

"Am fost acuzat ca am avansat un colonel din fosta Securitate, pe care l-am facut general.

Din SIE?

Da. L-am facut general pentru ca l-a identificat pe Bin Laden, printr-o pricepere extraordinara, prin faptul ca eram singurii care aveam specialisti in dialectele arabe. Este adevarat ca tot ceea ce am scos eu, Iliescu a bagat la loc dupa 2000. L-am dat afara pe seful STS-ului, am pus un profesor de la Academia Tehnica Militara, un specialist. Exact in aceeasi zi de ianuarie, la patru ani distanta, Iliescu l-a dat afara pe cel pe care l-am pus eu si l-a adus la loc pe cel care a fost inainte. Si Basescu l-a mentinut, pentru ca erau din aceeasi, cum sa zic, din aceeasi "grupa".

Adica, un roman l-a identificat pe Bin Laden?

Da, l-a identificat unde este, in Iordania, pe baza unor decriptari. I-am anuntat pe americani, dar se pare ca au ratat operatiunea. Dar ne-au multumit de nenumarate ori pentru nenumarate lucruri pe care le-am facut."

Haiduc sau Gruber ?

In interviul acordat de Emil Constantinescu nu se specifica cine anume din cadrul Serviciului de Informatii Externe a condus operatiunea speciala de identificare a teroristului Bin Laden pe teritoriul Iordaniei. Deasemenea nu se spune ca in operatiune au fost implicate si serviciile de informatii spaniole, scoase ulterior din joc chiar de aliatii americani. Se "implicasera" prea mult. Surse apropiate Serviciului de Informatii Externe ne-au furnizat amanunte importante care pot duce la identificarea generalului cu pricina.

Capete de afis in afacerea Bin Laden sunt generalii SIE Mircea Has (nume de cod Mircea Haiduc, Hanganu M., Haralambie V. sau Petre Hulubei) si ultimul sef al Brigazii Speciale "U" Fantome Cornel Biris. Daca despre generalul Biris (nume de cod Gruber), unul dintre cei mai titrati ofiteri de Securitate postdecembristi, se stiu relativ putine lucruri, Has a iesit in evidenta recent, fiind deconspirat chiar de institutiile statului. Dar sa facem cunostinta cu personajele afacerii.

Diplomatul Mircea Has ii fila pe dusmanii poporului sovietic

Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut cu citeva luni in urma Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al Securitatii pentru fostul diplomat Mircea Has. Locotenent in cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii, (Brigada Speciala "U" Fantome) in perioada 1972-1974, Has a activat in diplomatie sub numele conspirative de Mircea Haiduc, Hanganu M., Haralambie V. sau Petre Hulubei. Printre altele, Haiducul a fost pana anul trecut, ministru consilier al Ambasadei Romaniei din Teheran.

Potrivit CNSAS, Mircea Has a dirijat informatorii in legatura cu o persoana urmarita de Securitate, pentru ca "a avut manifestari impotriva URSS".

Mircea Has a dispus sa fie cercetat V.S. si racolat de Securitate, pe baza "materialului compromitator" detinut impotriva sa. In 1957, cand V.S. era elev la Liceul "Decebal" in Deva, s-a imbatat impreuna cu niste prieteni si a strigat in strada ca este "fiu de colonel care a murit la Cotul Donului" si vrea sa lupte si sa moara la Cotul Donului. Organele de Securitate au gasit in dulapul acestuia si un pistol. V.S. a fost racolat de Securitate cu ajutorul "materialelorcompromitatoare". Dupa doi ani, V.S. nu a mai dorit sa colaboreze cu Securitatea. Tanarul credea ca este imoral sa furnizeze date despre prietenii si apropiatii sai.

Nume de cod Haiduc

Conform Anuarului Diplomatic si Consular al Romaniei, Mircea Has s-a nascut la 20 februarie 1949 la Padureni, judetul Timis si a terminat facultatea de drept a Universitatii Bucuresti. Are doi copii. In perioada 1974-1975, ofiterul DIE era secretar III MAE. Intre anii ’76-’80 a functionat ca secretar III si apoi secretar II la Ambasada Romaniei la Dar-Es-Salam. In ’81-’82 a fost secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei la New York, intre 1983-1985 la Bruxelles, iar incepand cu 1990 a spionat la Budapesta. In Ungaria, colega noastra de suferinte europene, "Haiduc" a declansat un urias scandal de spionaj. A reusit sa recruteze un consul elvetian si l-a folosit ca informator pentru o vreme. Coleg si bun prieten cu colonelul Dan Dumitru la Brigada Speciala "U" Fantome din cadrul DIE (rupta in H256 si Formatiunea R in SIE), Has l-a luat sub aripa sa pe Cristian Badea, actual ofiter la DGIPI. Haiducul a pastrat o legatura stransa si cu fostul director adjunct al "Securitatii" Bucuresti din perioada 1989. Mircea Has, ofiter DIE/CIE/SIE a activat sub numele conspirativ "Haiduc" in Libia. A fost trecut in rezerva din SIE, si a continuat sa activeze in Ministerul Afacerilor Externe pana-n 2008, insarcinat ad-interim la Teheran. Colegii de spionaj spun ca Haiduc este unul din taticii afacerilor cu energie pe directiile Rusia si Ucraina.

Se pare ca prin relatiile sale, a avut un cuvant greu de spus in "criza iraniana" de pe platforma petroliera Orizont, in care au fost implicati lucratori romani in 2006. "Haiducul" a fost consultant al fratilor Locic la trustul de presa ATAC, alaturi de generalii SIE Adrian Isac si Ion Isar.

"Haiduc" a spionat in Ungaria.

Unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti romani, expulzat de regimul comunist, era tinut la inceputul lui ’90 la usa Ambasadei Romaniei din Budapesta. Timp de trei saptamani, acelasi ofiter Mircea Has (secretar I) ii refuza jurnalistului cu indarjire eliberarea actelor pentru Romania. Respectivul jurnalist a fost mai apoi expulzat din tara si de regimul Ion Iliescu.

Gruber de la "U"

Generalul Cornel Biris (nume de cod „Gruber" in Centrala SIE, pentru ca se trage dintr-o familie de evrei) a fost ultimul conducator al Brigazii Speciale „U", mai cunoscuta drept Brigada „Fantome" sau unitatea „ZERO". Unitatea a fost gandita ca cea mai secreta formatiune a Directiei de Informatii Externe inainte de ‘89. Fantomele erau ofiteri pe deplin conspirati, de care trebuiau sa stie doar ofiterul de legatura si seful direct. Brigada speciala „U" a fost creata in anii ’60 de generalul Angelescu, tatal fantomaticului „diplomat" care conduce astazi Cancelaria Prezidentiala Ordine si Medalii, Gheorghe Angelescu. Sediul brigazii ca dealtfel si dosarele "ilegalilor" aflati la post in strainatate, erau undeva pe strada Putul cu Plopi. In 1999, Biris avea functia de sef al Directiei Gestionare Crize din Directia Generala Operativa a Serviciului de Informatii Externe. A fost inaintat la gradul de general de brigada de Emil Constantinescu odata cu colegul sa de breasla Vasile Maierean la 1 decembrie 1999. Dupa trecerea in rezerva, Cornel Biris a activat ca profesor la Universitatea „Spiru Haret". Mason de rang inalt, Biris locuieste intr-un apartament modest pe strada Mosilor din Bucuresti. Sotia sa, Ana, este cenzor la biserica Sfintii Apostoli.

Surse din vechea Securitate afirma ca Brigada Speciala „U" lucra la un inalt nivel tehnico-stiintific. In depozitele unitatii se aflau cerneluri, mostre de hartie din ani diferiti, documente in alb, materiale din diverse perioade si regiuni ale lumii. Pentru ofiterii pe deplin acoperiti se recurgea chiar la legendarea parintilor, bunicilor sau fratilor. Se pare ca angajamentul de Securitate al presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, a fost fabricat la ordinul generalului Biris. Din pacate, falsul a fost dovedit, ofiterul gresindu-si (voit sau nu) data nasterii. Unul dintre fostii ofiteri de informatii ai Directiei de Informatii Externe povesteste ca, inainte de ’89, „U" era atat de secreta, incat nici chiar ofiterii de rang inalt nu aveau voie sa-i pronunte numele. Erau sanctionati daca indrazneau sa discute despre „U". La inceputul anilor ’90, despre „U" au aparut marturiile lui Victor Mitran, un personaj care afirma ca a activat in aceasta structura la divizionul Timisoara. Mitran a dat publicitatii numele fratilor Neferoiu, ofiteri grei de Securitate preluati de SIE, a vorbit despre colonelul in rezerva Ladislau Müler sau despre Maxim Manea, ofiter acoperit la Milano. Dupa ce a publicat mai multe carti referitoare la Securitate, Mitran a fost aruncat in derizoriu si declarat nebun. In prezent, locuieste cu familia sa la Bruxelles.

Alte nume asociate brigazii „U": Dragos Andrei, fost vicepresedinte la Bancorex in 1998, si Dan Dumitru, fost director al Oficiului pentru Relatii cu Moldova, Mircea Has, diplomat, Cristian Colteanu, diplomat si fost director Ansaldo. Brigada Speciala „U" a fost desfiintata, mai precis rupta in doua. „H256" cuprindea acoperitii SIE pe intern cum ar fi magistratii (procurorii si judecatorii SIE) si Formatiunea R sau Directia R cu diplomatii, fostii "ilegali" externi. "R" a fost trecuta la Directia de Contraspionaj Extern in subordinea generalului Adrian Isac (nume de cod Iana). Despre „Gruber" si Brigada Speciala „U" poate da relatii importante colonelul in rezerva Constantin Olaru. Ofiterul a activat pe linie tehnica la compartimentul „Fotografiere-Filmare", ulterior fiind mutat la Directia de Personal SIE.

Ofiteri SIE inaintati in grad de fostul presedinte Emil Constantinescu.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page