Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române           

Matematician, Prof. univ. dr, Florentin Smarandache

(University of New Mexico, S.U.A.) a primit premiul „Traian Vuia” al Academiei Romane in domeniul Stiintelor tehnice, pentru anul 2009

 
 Logica neutrosofica si fuziunea informatiilor in stiintele tehnice

 

Un intelectual roman a carui valoare internationala este recunoscuta si despre care se cuvine sa scriem este doctorul in matematici, Florentin Smarandache, profesor la New Mexico - S.U.A. Profesorul Florentin Smarandache are contributii in diverse domenii ale stiintei, informaticii, literaturii si artei: matematica: teoria numerelor, statistica, geometrie non-Euclidiana, structuri algebrice, informatica: inteligenta artificiala, fuziunea informatiei, fizica: fizica cuantica, fizica particulelor, economie: economie culturala, teoria poly-emporium, filosofie: neutrosofia - o generalizare a dialecticii, logica neutrosofica - o generalizare a logicii fuzzy intuitioniste, literatura: poezie, proza, roman, eseuri, nuvele, drame, teatru pentru copii, folclor, traduceri, arta: desene experimentale, colaje, pictura de avangarda.

Prof. Florentin Smarandache si-a concentrat atentia spre cercetari ale matematicii aplicate din Fuziunea Informatiei, domeniu al tehnologiei de varf, care foloseste date-informatii primite de la surse de naturi diferite: mecanica, acustica, optica, electrica, electronica, din cadrul unor sisteme complexe de verificare si control, cu aplicatii militare: supravegherea teritoriului, urmarirea traiectoriei balistice, control antitero si civile: meteorologie, trafic aerian, agricultura – evaluarea aeriana a culturilor. Intrucat intre aceste date pot exista valori contradictorii, este necesara utilizarea unor modele matematice care sa permita „filtrarea” informatiilor, in vederea luarii unei decizii optime si corecte. A atras  interesul specialistilor prin „Teoria Dezert-Smarandache” in Fuziunea Informatiei, teorie cunoscuta pe plan international si utilizata in robotica, medicina, armata, cibernetica - un model matematic realizat impreuna cu Dr. Jean Dezert din Franta, cercetator la Oficiul National pentru Studii si Cercetari Aerospatiale (ONERA). Este invitat pentru prezentarea de conferinte si lucrari stiintifice in diverse centre universitare din lume, sponsorizat de NASA si de NATO. A sustinut teze de doctorat la universitati din Franta, Canada, Italia, si o teza de Masterat la Universitatea din Teheran, Iran. Notiunile Smarandache in Teoria Numerelor Au ajuns cunoscute  cunoscute pe plan international: sirurile Smarandache, functiile Smarandache, constantele Smarandache incluse in prestigioasa „CRC Encyclopedia of Mathematics” de E. Weinstein, SUA, (http://mathworld.wolfram.com/).
Notiunile de functii Smarandache sunt incluse si in „Handbook of Number Theory” de Jozsef Sandor, Springer-Verlag, 2006, iar numere prime Smarandache-Wellin sunt tratate si in cartea lui R. Crandall si C. Pomerance, bine-cunoscuti in teoria numerelor, intitulata „Prime Numbers. A Computational Perspective”. In anul 1997 a sustinut, la Universitatea din Craiova, o Conferinta Internationala despre Notiunile Smarandache in Teoria Numerelor. Si-a adus contributia la o serie de lucrari de cercetare publicate de Universitatea Xi’an din China in jurnalul lor international „Scientia Magna” si de Academia de Stiinte Chineza din Beijing in „International Journal of Mathematical Combinatorics”. In domeniul fizicii a creat notiunea de „nematerie” (unmatter), a descoperit cateva paradoxuri cuantice Sorites, a folosit logica neutrosofica (logica multivalenta) pentru extinderea spatiilor fizice, iar teoria privind nelimitarea vitezei luminii a creat controverse. Impreuna cu V. Christianto a extins ecuatiile lor differentiale de la forma de cuaternion la forma de bicuaternion si este considerat parintele „paradoxismului” in literatura, o miscare de avangarda bazata pe utilizarea extensiva in creatii a antitezelor, oximoronilor, contradictiilor si a paradoxurilor. Este autor a cinci Antologii Paradoxiste Internationale la care au contribuit numerosi autori. A introdus: noi genuri de poezie cu forma fixa, precum: distihul paradoxist, distihul tautologic, distihul dualistic, tertina paradoxista, tertina tautologica, catrenul paradoxist, catrenul tautologic, poemul fractal, Non-Poems (Non-Poemele) {1990}, si alte experimente de avangarda, genuri de proze scurte, precum proza scurta silogista, proza scurta circulara, drama neutrosofica, drama combinatorica: o drama ale carei scene sunt permutate si combinate in multe feluri, genuri de science fiction in proza etc. Academia DacoRomana din Bucuresti, l-a nominalizat pe scriitorul avangardist Florentin Smarandache pentru Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2011.

Redactia Agero-Stuttgart


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page