Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Actiuni ale serviciilor de spionaj maghiare in spatiul romanesc (VIII)

Asa cum am mai spus si in episodul anterior, dupa Al Doilea Razboi Mondial, serviciile de informatii maghiare au intrat intr-un amplu proces de reorganizare, asa cum de altfel s-a intamplat si cu serviciile similare din statele europene intrate sub „tutela" URSS. Reunite sub sigla A.V.O. (ulterior A.V.H.) si conduse de Gabor Peter - un evreu ce avea drept nume real pe cel de Beno Auspitz -, vajnic colaborator al N.K.V.D.-ului sovietic, serviciile de informatii maghiare aveau practic, la acel moment, doua mari directii: securitate interna si informatii externe. Oficial, ele erau coordonate de „Comisia pentru Apararea Constitutiei Poporului", dar neoficial ele se manifestau ca un „stat in stat", desi in fapt erau un „apendice" al N.K.V.D. -ului. Dupa momentul octombrie 1956, prima „defectiune majora" in cadrul blocului comunist, A.V.O. a suferit un nou proces de reorganizare si a primit o serioasa „infuzie" de cadre din Securitatea romana, de origine etnica maghiara. Si chiar daca actiunile Ungariei de obtinere de informatii din spatiul romanesc au scazut in intensitate, cel putin pentru un timp, propaganda antiromaneasca a continuat insa prin intermediul organizatiilor nationalist-sovine care s-au constituit si operat in acest spatiu.

Organizatii nationalist-sovine, in general...

In intervalul de timp 1948-1956, au aparut in Transilvania si s-au manifestat ca atare, o serie intreaga de organizatii cu caracter nationalist-sovin, precum: Garda Populara (infiintata in 1951 si care a actionat pe teritoriul actualelor judete Harghita si Covasna), Tineretul secuiesc (a actionat in perioada 1950-1955, pe teritoriul actualului judet Covasna), Miscarea nationala de rezistenta „Karosvolgy" (a actionat intre 1948-1950, pe raza actualului judet Bihor), Cerbii Albi (a actionat intre 1952-1955 pe raza actualului judet Covasna), Cercul Kossuth (a actionat intre 1950-1952, in actualul judet Harghita), Elszantok (a aparut si s-a manifestat in cursul anului 1950, pe raza actualului judet Bihor), Organizatia condusa de Olah Ludovic si Uri Emeric (a actionat in cursul anului 1950, pe raza actualelor judete Bihor si Timis)... si exemplele pot continua. Desi nu poate fi contestat caracterul lor anticomunist, nu trebuie insa omis nici caracterul lor nationalist-sovin, evident mai ales prin continutul materialului de propaganda difuzat. Securitatea romana le-a anihilat relativ rapid datorita in principal lipsei de coordonare a actiunilor acestor organizatii nationalist-sovine, dar si slabei lor organizari si conspirari. Cu toate acestea, sporadic, intre 1956-1964 au mai aparut si s-au manifestat in Transilvania si alte organizatii cu caracter nationalist-sovin, precum Asociatia secreta „Harghita" (creata in 1962), Gruparea terorista condusa de Pall Ludovic (creata in 1960, in Harghita), Miscarea de rezistenta (creata in 1956 si care a actionat in actualele judete Bihor, Hunedoara si Satu Mare), Organizatia din cadrul Liceului din Miercurea Ciuc (creata in 1958 si care a actionat in judetele Harghita, Covasna si Cluj), Tinerii doritori de libertate (a actionat in intervalul de timp 1956-1960, in actualul judet Bihor)...Potrivit lui Traian-Valentin Poncea si Aurel Rogojan („Spionajul maghiar in Romania", Editura Elion, Bucuresti, 2006), organizatiile nationalist-sovine ce au actionat in intervalul 1956-1964, in Transilvania, au fost create cu sprijinul Serviciului de informatii externe din cadrul A.V.H.

... si din zona Muresului, in special

Zona Muresului a fost o zona de actiune predilecta a organizatiilor cu caracter nationalist-sovin, care fie ca au luat fiinta in acest spatiu, fie ca s-au constituit in alte zone din Transilvania, dar au actionat si in acest spatiu geografic. Astfel de organizatii au fost: Organizatia Tineretului Maghiar din Ardeal „Emisz" (a actionat in intervalul de timp 1956-1958, pe raza actualelor judete Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu si Cluj), Organizatia condusa de Szabo Moise (infiintata in 1956 si care a actionat in judetul Mures timp de un an), Organizatia condusa de Kelemen Emeric, infiintata in 1956 la Sovata, si tot acolo, o alta Organizatie infiintata de Gall Francisc, in 1959. Au fost anihilate rapid atat cele enumerate anterior, cat si organizatiile nationalist-sovine, precum „Ungaria Mare, Libera si Unita" (infiintata in 1962 si care a actionat la Targu-Mures), Fraternitate, egalitate si libertate (intemeiata in 1962 si care a fost condusa de Solyom Francisc din Targu-Mures), Ciori calatoare (grup terorist format in 1965, la Targu-Mures), Organizatia condusa de Szasz Ludovic din Targu-Mures (infiintata in 1965)... Un caz oarecum aparte il constituie cel al gruparii intitulate „Mana Neagra". Infiintata in 1953, ea a fost lichidata (dar nu definitiv) de Securitate in 1956. A luat fiinta la initiativa studentului Arpad Szilagy, iar ulterior arestarii acestuia, in 1956, conducerea gruparii a fost preluata de Czimbalos Blaziu, care a decis mutarea sediului clandestin al gruparii, in comuna Lazarea. In 1960, „Mana Neagra" a fuzionat cu o organizatie similara din Targu-Mures. Pentru acel an, mai precis la data de 23 august, cu ocazia paradei ce urma sa se desfasoare in centrul orasului Targu-Mures, organizatia planuise un asasinat in randul conducerii PCR din oras, concomitent cu asasinarea presedintelui Sfatului Popular din comuna Tulghes. Insa cu putin timp inainte de momentul planificat, membrii gruparii au fost arestati in corpore, iar ulterior deferiti justitiei fiind condamnati de Tribunalul Militar din Cluj.

(Continuare in numarul viitor)

 

NICOLAE BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page