Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MESAJUL AMBASADORULUI ROMANIEI

MESAJUL AMBASADORULUI ROMANIEI ADRESAT COMUNITATII ROMANO-AMERICANE CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI.

Imi revine deosebita onoare, in calitate de Ambasador al Romaniei in SUA, de a adresa tuturor membrilor comunitatii romano-americane cele mai calde felicitari cu ocazia sarbatoririi a 80 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei.

Moment de rascruce in istoria neamului nostru, reintregirea tarii va ramane vesnic in constiinta tuturor romanilor ca simbol al demnitatii si al unitatii romanesti.

Cea mai graitoare expresie a unitatii si a solidaritatii romanilor de pretutindeni o constituie modul in care, in epoca Marii Uniri, romanii din America au sustinut cauza desavarsirii unitatii nationale a Romaniei in fata natiunii americane, a Congresului si a Presedintelui SUA, Woodrow Wilson. Eforturile lor au reprezentat o contributie decisiva la impunerea vointei de unitate a poporului roman si la recunoasterea internationala a reintregirii tarii.

Fie ca ziua de 1 Decembrie sa ramana ziua unitatii romanilor de pretutindeni!

Astazi, Romania are in dumneavoastra acelasi sprijin de nepretuit. Sentimentele care va leaga de tara stramosilor, solidaritatea cu destinele Romaniei de astazi, daruirea cu care sustineti renasterea Romaniei si integrarea ei in structurile euro-atlantice fac din dumneavoastra urmasi demni ai romanilor americani care au fost alaturi de Tara in epoca Marii Uniri.

O fericita coincidenta face ca, o data cu cea de-a 80-a aniversare a actului de la 1 Decembrie 1918, sa celebram 250 de ani de la mentionarea de catre Benjamin Franklin, a primului roman pe pamantul Americii, preotul Samuel Damian. Istoria SUA consemneaza, la loc de cinste, un numar insemnat de personalitati de origine romana, care au contribuit la cresterea prestigiului comunitatii romano-americane.

Evocarea acestor momente de referinta din istoria comunitatii romano-americane pune in evidenta importanta rolului pe care atat romanii din tara, cat si cei din America, il avem, impreuna, in dezvoltarea relatiilor dintre Romania si SUA. Constituim, impreuna, o adevarata punte vie intre cele doua tari, conferind o dimensiune umana relatiilor romano-americane.

In perioada care urmeaza, tarile noastre vor actiona pentru consolidarea Parteneriatului Strategic romano-american, adancind cooperarea in domeniile economic, politic si militar, in scopul pregatirii Romaniei pentru aderarea la NATO. Parteneriatul strategic reprezinta o expresie fireasca a identitatii de interese si a importantei pe care fiecare dintre tarile noastre o reprezinta una pentru cealalta.

Multumidu-va pentru contributia dumneavoastra la dezvoltarea relatiilor romano-americane si pentru sprijinul pe care il acordati integrarii Romaniei in NATO, va urez multa sanatate, fericire si prosperitate.

MIRCEA DAN GEOANA
AMBASADORUL ROMANIEI IN SUA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page